Opinió

L'hoquei sobre patins està sota mínims

88 anys després, sis seleccions jugaran a Alcobendas, la xifra més petita des del 1957, quan també sis equips van jugar el campionat que es va fer a Barcelona

L'hoquei sobre patins és un esport que ens estimem molt a Catalunya, que ha donat grans èxits al nostre esport i que ha estat punta de llança en la lluita pel reconeixement internacional de l'esport català. Tot això però, no pot amagar que, internacionalment, l'hoquei sobre patins viu, i no és pas una cosa nova, moments molt difícils.

El mes de juliol es jugarà a Alcobendas el campionat d'Europa d'hoquei sobre patins amb la participació de sis seleccions: l'amfitriona Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa i Alemanya. L'any passat, es va jugar, a Mieres, el campionat d'Europa d'hoquei sobre patins femení amb la presència de quatre seleccions (Espanya, Portugal, Itàlia i França). I encara, perquè, en un principi, el campionat femení es va suspendre ja que, segons la reglamentació de la federació europea (CERH), totes les competicions continentals han de tenir la participació de cinc països diferents.

Així són les coses en l'hoquei sobre patins europeu. De fet, des que es van començar a jugar els campionats d'Europa de seleccions d'hoquei sobre patins, el 1926, un total de 18 seleccions diferents han participat en les 50 edicions dels campionats que s'han disputat. En aquella primera edició, la del 1926, que es va jugar a Anglaterra, van participar sis seleccions (Anglaterra, França, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Itàlia). 88 anys després, sis seleccions jugaran també a Alcobendas, la xifra més petita des del 1957, quan també sis equips van disputar el campionat que es va fer a Barcelona. L'última vegada que van participar deu equips com a mínim en el campionat d'Europa va ser el 1998 i el rècord de participació està en els tretze de l'edició del 1994. Un campionat, aquest, que tampoc seria exemple de gaire res, ja que va significar el debut, i comiat, de Rússia en un gran campionat d'hoquei sobre patins. La selecció va encaixar 151 gols en cinc partits en la lligueta, amb un 61-0 contra la selecció espanyola com a màxima golejada. En el campionat del 1990, també s'havia vist el debut i comiat de la RD Alemanya, que va rebre 156 gols en vuit partits, amb un 35-2 contra la selecció espanyola.

I no hi ha més seleccions en l'europeu perquè no volen? En les competicions europees de clubs masculins de la temporada passada van participar equips de set federacions diferents (Espanya, Portugal, Itàlia, Suïssa, França, Alemanya i Àustria). Pel que fa a clubs, com que en les lligues espanyola, portuguesa i italiana hi ha molts equips potents no es nota la poca diversitat. Pel que fa a seleccions, en canvi, és un drama.

Tampoc cal fer campionat d'Europa amb 24 equips, com ara al bàsquet, o amb 16, com ara al futbol, l'handbol o el voleibol, evidentment, però la fugida de l'hoquei sobre patins de les federacions europees suposo que deu preocupar les autoritats responsables.

Des de Catalunya, podem oferir un punt d'esperança amb una nova selecció en un futur, esperem que proper, la catalana. Una nova selecció que no hauria de suposar la desaparició de l'espanyola, tot i que sí una gran pèrdua del seu potencial. Amb set seleccions, però, tampoc es va gaire lluny. I els que somien amb un futur olímpic, que tinguin clar que fan falta 75 federacions de quatre continents en homes i 40 en tres continents en dones per entrar en la llista d'espera. Un somni impossible per a l'hoquei. Molt abans hauria de ser independent Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)