Coses que passen per no desconnectar
Desconnectar. La gran paraula que sovint s'utilitza abans, durant i després de les vacances. “Aniran bé per desconnectar.” “Estàs desconnectat?” “Has carregat les piles, desconnectat de la feina?” Potser en una altra feina es pot fer, però quan et dediques a la informació esportiva i és estiu –període en què n'hi ha que s'atreveixen a dir que no hi ha activitat esportiva, excepte els anys que hi ha mundial o Eurocopa de futbol–, no es pot desconnectar. Es viu d'una altra manera, no ho negaré, perquè no és el mateix estar a la redacció que a casa, on els mitjans de què pots disposar, malgrat totes les noves tecnologies que vulguis, no seran mai els mateixos; però si vius l'esport, el vius.
I mira que passen coses, a l'estiu. I aquest encara més, coses del mundial de futbol. Un mundial en què, vista la qualitat del joc, de vegades és més divertit seguir els partits per Twitter que veure'ls per la televisió. Així pots veure com un professional d'un esport que no és el futbol –tant se val el nom– fa una piulada criticant Zubizarreta pel fitxatge de Claudio Bravo. Poc després, el porter xilè fa una gran aturada i, ipso facto, la piulada és esborrada. Avantatges de les noves tecnologies. Els que fem periodisme a l'antiga, amb paper i tinta, no tenim aquest avantatge. Tots ens equivoquem. No tothom ho assumeix.
El mundial de futbol ens ha mostrat, també, una versió de la síndrome dels petits que es produeix cada quatre anys, quan arriben els Jocs Olímpics i tothom s'interessa per esports que la resta del temps ignoren. En el mundial, el paper dels esports minoritaris el fan les seleccions dels països petits, dels quals s'elogien coses que, quan les fan els equips rivals de la lliga, els posem a parir amb frases com que el futbol no és només córrer.
Hi ha coses, però, que no canvien, com la ja malaltissa omnipresència de Fernando Alonso en tots els comentaris de Francesc Rosés durant les retransmissions de la fórmula 1 a TV3. De veritat que el primer que s'havia de dir després de l'accident de Räikkönen era que el que havia passat afavoria Fernando Alonso? Sort que els seus companys de retransmissió tenen més seny.
La mort d'Alfredo Di Stefano també va portar moltes perles. I no parlo només que cadascú expliqui una història diferent del no-fitxatge pel Barça i el fitxatge pel Real Madrid. Era Florentino Pérez o un androide que s'hi assemblava molt qui va fer la compareixença dilluns? Aquest home no s'altera mai? I a sobre va i diu que el Real Madrid era el club esportiu més gran del món. Que algú li digui que esport i futbol no són sinònims.
I per acabar, la sortida del Tour a la Gran Bretanya. Impressionant. I encara n'hi ha que volen comparar el Giro i, el que encara és pitjor, la Vuelta, amb la prova francesa. Malgrat tot, el ciclisme està viu i el Tour, també malgrat tot, n'és el seu principal aparador.