Opinió

Dos francesos, un basc i en Pérez

Des que el Barça va anunciar la contractació de Jérémy Mathieu, curiosament el mateix dia que un compatriota seu, nascut a Barcelona, Manuel Valls, alertava el món dels perills d'una Catalunya independent –al costat del jacobinisme que gasta el primer ministre francès, el mateix Maximilien Robespierre passaria per un convençut federalista de la tercera via–, que fa la sensació que hem fitxat un boulanger que es dedica a coure croissants de mantega. És a dir, un paquet més que engrandirà la col·lecció dels que han passat pel nostre estimadíssim club.

I aquest no és el cas de Mathieu, tot i que la seva arribada ara em sembla una contradicció flagrant i, de fet, posa en evidència una vegada més la manera de fer erràtica de la direcció esportiva encapçalada per Andoni Zubizarreta Urreta (en endavant, Zubi). Perquè si Mathieu s'havia de fitxar, era l'estiu passat; però aleshores va semblar excessiu pagar 10 milions per un jugador de 29 anys: ara en paguem 20, l'octubre vinent en farà 31 i li fem un contracte per quatre anys (més un!) marca de la casa. Línia, bingo i que l'oncle pagui els whiskys! I Zubi encara té la santa barra de dir que el preu “s'ajusta al mercat”. Benvolgut, no ens prenguis el pèl!

Dita la qual cosa, i acceptant que ja el tenim aquí, cal deixar clar que, tècnicament, estem parlant d'un bon element futbolístic. Mathieu té planta i, sense ser cap ogre, és notablement més contundent –una qualitat indispensable per jugar a la posició que ens ocupa i preocupa– que Bartra i tots els centrals fabricats a la Masia en els últims deu anys junts, amb l'honorable excepció de Carles Puyol.

D'altra banda, però, Mathieu és un lateral esquerre reciclat (salvant les distàncies, és més similar a l'enyorat Abidal), per la qual cosa la seva arribada no ens eximeix de la inexcusable contractació d'un primera espasa que sigui un central pur. Us sona? Aquella espècie en extinció a casa nostra, els exemplars de la qual s'identifiquen per ser uns mascles que tallen tot el que s'ha de tallar, que intimiden, que van bé per dalt, que són ràpids, que s'anticipen, que no perden la posició i que gaudeixen de valent –com les papallonetes volant entre floretes– defensant i protegint els seus dominis de davanters intrusos. Que la polivalència no ens faci perdre l'essència, sisplau, Lucho.

El senyor Pérez i el vici de gastar

Paral·lelament, si mirem cap al sud, observem com el senyor Pérez Rodríguez, per a qui gastar-se només 30 milions per un jugador, encara que sigui el cervell de la selecció alemanya, li deu semblar poca cosa, pres d'una mena d'atac d'incontinència de l'ostentació malbaratadora, pròpia dels qui encenen cigars amb bitllets de color verd, l'ha saciat tot desembutxacant 80 milions de l'ala per una jove promesa colombiana; que no dic que no faci bona pinta, però que, com es diu col·loquialment, encara no ha empatat amb ningú.

Un parell d'actuacions destacades al mundial i confessar-se “madridista de tota la vida” li han garantit al xaval el bitllet per Barajas. Potser ens haurem d'empassar aquestes paraules, que en això del futbol és cosa habitual, però si la seva arribada acaba comportant l'adéu de Di María i d'Isco... Benvingut el tal James.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)