La primera estatal és més catalana
cinc de la resta de l'Estat.
En total
hi haurà un percentatge del 64,28% d'equips de Catalunya
En aquesta temporada que s'inicia, la primera estatal, la segona categoria de l'hoquei sobre patins és més catalana que en les temporades anteriors, ja que dels catorze conjunts que la disputaran, nou seran de Catalunya i cinc de la resta de l'Estat. En total hi haurà un percentatge del 64,28% d'equips catalans. Una xifra força alta si es compara amb el 50% que hi va haver en la campanya passada –set equips dels catorze participants–; o el 43,75% de la campanya 2008/09 –set equips de setze participants–, i que és la més baixa dels temps moderns.
Aquest 64,28% de catalans és el percentatge més alt de la primera estatal des que es disputa en un sol grup i amb una lliga regular de tots contra tots, la temporada 1999/00. La darrera campanya en què es va jugar aquesta categoria amb els equips dividits en dos grups va ser l'anterior, la 1998/99. Els vint equips participants estaven dividits en dos grups, i d'aquests, quinze eren de Catalunya, el 75%. La primera temporada en un sol grup va ser la 1999/00, va tenir divuit equips i deu van ser catalans (55%). En la temporada següent, la 2000/01, es va reduir fins a una lliga de setze equips i es van mantenir els deu catalans, amb la qual cosa es va arribar a un percentatge del 62,50%. Aquest era, fins ara, el percentatge més alt d'equips de Catalunya en aquesta segona categoria de l'àmbit estatal.
Als actuals nou equips catalans de catorze participants i el 64,28% s'hi ha arribat per la combinació d'ascensos i descensos del curs passat. Els tres equips que van baixar de l'OK Lliga a la primera estatal van ser catalans –el Vilanova, el Blanes i el Lloret–, i només dos conjunts de Catalunya –el Manlleu i el Mataró– van aconseguir l'ascens, mentre que el tercer va ser de fora, l'Alcoi. D'aquesta manera es va incrementar en un el nombre de catalans. L'altre va arribar per la part baixa. Els tres equips que van baixar de la primera estatal la campanya passada eren de fora de Catalunya –el Raspeig, el Santa Maria del Pilar i el Jolaseta– i, per contra, com passa en cada temporada, sí que en va pujar un, el campió de la primera nacional, el Caldes. D'aquesta manera els equips catalans van passar de 7 a 9 i els no catalans, de 7 a 5 de cara a aquesta propera campanya. Els representants de Catalunya en la primera estatal 2014/15 seran el Vilanova, el Blanes i el Lloret, que van baixar de l'OK Lliga, el Caldes que ha pujat des de primera nacional, i el SHUM, el Sant Feliu, el Barça B, el Sant Cugat i l'Arenys de Munt, que s'hi van mantenir. De la resta de l'Estat hi militaran cinc conjunts: el Domincos, l'Areces i l'Alcobendas, que van aconseguir la permanència, i el Burguillos i el Mieres, que van aconseguir l'ascens en les fases de sector. La primera estatal es va sortejar ahir i iniciarà la competició el 18 d'octubre.
L'increment de conjunts catalans en la primera estatal farà que sigui més assequible econòmicament per als diversos clubs, ja que no hauran de fer tants desplaçaments fora de Catalunya. Des de fa molts anys, es diu que jugar en la primera estatal és força més car que militar en l'OK Lliga pel tema del nombre de desplaçaments, ja que n'hi ha molts més que en la màxima categoria. En aquesta campanya s'ha reduït una mica aquesta diferència, ja que en l'OK Lliga hi haurà tres equips que no són de Catalunya, mentre que en la primera estatal n'hi ha cinc. És un pas endavant en comparació amb la temporada passada, en què en la primera estatal n'hi havia set, mentre que en la màxima categoria només dos, el Liceo i el Cerceda.