Opinió

El TAD i el Bilbao, a la lleugera

El club torna a estar en l'ACB gràcies a una mesura cautelar quan l'única cosa que sabem
és que el dia que havia de complir era l'únic que no ho feia

Ja em vaig referir al Bilbao fa tres setmanes, però és que han passat coses. I de conseqüències molt greus, que afecten el moll de l'os de l'organització de les competicions esportives. Al club basc no li van acceptar la inscripció en la Lliga Endesa perquè devia més del 15% dels salaris de la temporada anterior i perquè no havia estat capaç ni tan sols de reintegrar els 239.000 euros del fons de garantia salarial que l'ACB havia utilitzat per evitar una vaga de jugadors. El Bilbao va decidir que tenia uns drets per defensar i va tirar pel dret amb un recurs al màxim tribunal esportiu espanyol, el TAD. Res a dir, fins aquí.

El terrabastall sorgeix quan aquest tribunal ordena la readmissió amb una lleugeresa molt perillosa i que fa pensar que la teoria dels pactes pel darrere entre el CSD, el club i algun jugador de gran pes específic no és tan conspirativa com podria semblar i que la mesura cautelar que obliga a la readmissió té un tuf polític.

Ja és discutible que el TAD entri a jutjar un acte administratiu –al Bilbao no se'l sanciona, simplement no se l'inscriu– quan les funcions que li reserva la llei inclouen només qüestions disciplinàries –inclòs el dopatge– i processos electorals. Argumenta el TAD que, en cas que la Lliga Endesa comencés amb disset equips, es podria causar al Bilbao un dany de reparació difícil. No hi puc estar d'acord. L'Obradoiro va estar dinou anys pledejant perquè l'admetessin perquè el 1990 va perdre l'ascens contra un rival, el Múrcia, que va cometre una alineació indeguda. Sense arribar a aquests extrems, seria més sensat reintegrar-s'hi la temporada 2015/16, si és que el club té raó. Perquè el que sabem avui és que el dia que el Bilbao havia d'haver restituït el fons de garantia i no podia deure més del 15% de la massa salarial, no va complir.

En canvi, és inadmissible que, com sosté el TAD, repescar el Bilbao no perjudica l'interès general ni cap tercer. És fals. Perjudica l'interès general perquè el dia que tocava, no estava al dia. I els altres disset clubs –tots amb els seus problemes econòmics, alguns gravíssims–, sí. També és fals que no perjudica cap tercer. Si l'Audiencia Nacional –a la qual recorrerà l'ACB– decideix al gener que el Bilbao no havia d'haver estat inscrit, tots els partits jugats deixaran de ser vàlids. La competició quedarà alterada en favor dels vençuts pel Bilbao, que veuran com la resta perd una victòria que ja tenia. Més greu encara: un jugador rival es lesiona greument en el partit contra el Bilbao que, mesos mes tard, no ha valgut per res. No és, aquest sí, un perjudici irreparable?

No s'acaba tot aquí. Corren rumors que el Bilbao està fent ofertes a jugadors que corresponen a un pressupost molt per sobre de les quantitats que el club ha inclòs en el pla de viabilitat que ha enviat a l'ACB. Sí, rumors, però si es confirmen, el club tornaria a incórrer en la mateixa competència deslleial –signar contractes per uns imports que se sap que no es podran pagar i així tinc millors jugadors que la competència– que ja va practicar la temporada passada. Sí, rumors, però torna a ser el Bilbao el que té un pla de viabilitat que, a ulls dels clubs, és més una declaració de voluntats que un document amb base sòlida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)