Opinió

Tres medalles en joc, tres finalistes

Les 29 proves de natació
a la piscina del 1970 són ara 42 i les 4 de salts, 11

Una final amb tres medalles en joc i tres participants. El que no hauria de passar mai en cap competició esportiva va succeir dimarts en els campionats d'Europa de natació que es disputen a Berlín. La final de salts sincronitzats a la plataforma de 10 metres es va disputar amb les parelles d'Alemanya, Rússia i Hongria. Aquest va ser l'ordre en la fase preliminar –en la qual, evidentment, no es va eliminar cap participant–, mentre que en la final Rússia va superar Alemanya i es va quedar amb l'or. Ahir es va disputar la mateixa prova en la categoria masculina, amb cinc participants.

Els salts sincronitzats a la plataforma de 10 metres es van començar a disputar en l'europeu del 2012 –amb sis participants en dones i cinc en homes– i va ser la penúltima incorporació a un programa de competició en els europeus de natació que sembla que no té aturador. En els europeus del 2012 –que per coincidència amb l'any olímpic es van disputar en dues seus i dues dates– es van posar en joc 62 medalles d'or. En els que ara es disputen a Berlín, n'hi ha 64. 42 són de natació a la piscina, 7 de natació en aigües obertes, 11 de salts i 4 de natació sincronitzada. Les dues proves noves són els relleus mixtos de 4x100 m lliures i 4x100 m estils. Dimarts es van fer els 4x100 m estils mixtos i, tot s'ha de dir, van ser veritablement espectaculars.

Els campionat d'Europa de natació es van començar a disputar el 1926, amb 9 proves –6 de natació, 2 de salts i waterpolo– només per a homes. El 1927 es van incorporar les dones i es va arribar fins a les 16 proves. El 1970, en el campionat que es va disputar a Barcelona es van fer 34 proves –29 de natació, 4 de salts i waterpolo masculí–. Ara, a Berlín, 64 proves. És veritat que amb els anys s'han anat incorporant la natació sincronitzada i les proves en aigües obertes, però també que el waterpolo s'ha independitzat. Les 29 proves de natació a la piscina del 1970 són ara 42 i les 4 de salts, 11.

La inflació del programa de la natació, sense que això vulgui dir ni que sigui bo ni que sigui dolent, contrasta amb el programa de l'atletisme, del qual també acabem de viure els campionats d'Europa a Zuric, en què s'han disputat 47 proves –24 en homes i 23 en dones, ja que els homes fan dues proves de marxa i les dones, una–. Els europeus d'atletisme van arrencar el 1934 amb 22 proves per a homes, i el 1938 es van incorporar les dones, amb 9 proves més, mentre que el programa masculí augmentava a 23 proves. El 1946, el programa masculí va arribar a les 24 proves, el mateix nombre que en el tot just acabat campionat de Zuric. El programa femení no va arribar a les 23 proves fins al 2006 i no ha variat en les tres últimes edicions. També és veritat que l'atletisme té campionats de cros i diverses copes d'Europa que es fan a part. En atletisme s'haurien de fer proves sincronitzades o de relleus mixtos?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)