Opinió

El Barça i l'Espanyol davant la V i el 9-N

Bartomeu i Collet han d'explicar el parer dels seus clubs
pel que fa a l'intent de barrar el pas a la democràcia del govern espanyol

Estem a menys d'una setmana de la que serà, sens dubte, la mobilització ciutadana més important de la història de Catalunya. No sé si hi haurà quatre catalans més o menys que en les dues darreres edicions, però la transcendència que tindrà aquesta Diada, especialment la gegantina V impulsada a Barcelona per l'Assemblea Nacional Catalana, tindrà un pes específic monumental, ja que serà el preàmbul d'una cita històrica, la del 9-N, en què tots els catalans i les catalanes, pensem com pensem, serem cridats a les urnes per decidir col·lectivament el futur del país. Veurem en què queden els intolerables entrebancs i prohibicions del govern espanyol i les institucions que controla, però no tinc cap dubte que la convocatòria per part del president Mas serà una realitat en unes poques setmanes.

En vista de tot plegat, com no podia ser d'una altra manera, el món de l'esport s'hi ha abocat. El tram específic de la V que tenia assignat ja ha estat omplert amb escreix, i ara ja s'estan completant dos trams més. Un èxit espectacular atribuïble a la UFEC presidida des de fa poc per Gerard Esteva i la Plataforma Pro Seleccions esportives catalanes encapçalada per Xavier Vinyals que han treballat braç a braç amb la sectorial d'esports de l'ANC.

La posició, doncs, és clara, les màximes instàncies esportives del país fan una crida a tots els clubs i tots els esportistes a vincular-se a una reivindicació democràtica de la societat catalana com a part fonamental que són. I la pregunta és evident, què faran els principals clubs del país, el Barça i l'Espanyol?

Especialment des de les altes instàncies blaugrana, però també des de les blanc-i-blaves, s'ha especulat fins ara amb una fórmula equidistant: “Farem costat a allò que decideixin la majoria dels catalans.” Correcte! Però per poder donar suport al que decideixin els catalans s'ha de poder votar en llibertat. I ara toca estar al costat de la reivindicació del dret a decidir. Per tant, clubs tan importants no en poden quedar al marge. S'ha acabat l'equidistància, i el president Bartomeu i el president Collet, com tots i cadascun dels presidents de clubs i entitats, han d'explicar públicament on seran aquest 11 de setembre i quin és el seu parer sobre l'exercici del vot el 9-N.

Els presidents de les entitats, com tothom, tenen dret a tenir les seves pròpies opcions i consideracions polítiques. Però com a representants del teixit social associatiu tenen una responsabilitat indefugible amb la immensa majoria ciutadana superior al 80% que exigeix poder exercir el dret a decidir. Bartomeu i Collet han d'explicar quin parer tenen els seus clubs pel que fa a l'intent de barrar el pas a la democràcia que pretén el govern espanyol i com contribuiran al fet que els catalans puguin votar. En el dret a decidir s'ha acabat l'equidistància. També en l'esport!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)