Opinió

La decisió de Marcus Eriksson

El jove jugador suec no va anar amb la selecció absoluta aquest estiu, va seguir un programa per incrementar massa muscular i, contra pronòstic, s'ha fet un lloc al Barça

Ima­gina't un gimnàs, no importa si amb pers­pec­ti­ves llar­gues o cur­tes o infi­ni­tes segons els miralls que l'enga­la­nin. Però pro­jecta'l a Suècia, perquè això va d'un jove juga­dor de bàsquet suec que es volia con­ver­tir en un gran juga­dor de bàsquet. I com que tot passa a ple estiu i passa a Suècia, t'has d'ima­gi­nar també el gimnàs quasi buit i en un silenci quasi peni­tent perquè faci sol o les brui­xes es pen­ti­nin els suecs a l'estiu fan vida a la intempèrie. Hi ets, estàs situat i t'afi­gu­res dia sí i dia també el gimnàs i l'esbu­fec amb eco apa­gat del jove juga­dor de bàsquet suec que s'expressa poc i que habi­tu­al­ment parla encara menys però que té molt clar qui el paga i què vol ser d'aquí a uns anys.

I el jove juga­dor no va a la selecció abso­luta a pesar de les males cares i del recel que ve de la fede­ració, que ja s'ha d'empes­car un pre­eu­ro­peu sense Jerebko ni Tay­lor –que, és clar, com que ells s'afai­ten i juguen a l'NBA, sí que poden fer el que els surti d'allà sota–. El noi es passa l'estiu al gimnàs seguint amb rigor mona­cal un pro­grama per gua­nyar massa mus­cu­lar i es pre­senta a la pre­tem­po­rada del Barça, que és el club que el paga, pesant 92 qui­los. Pesant deu qui­los més que un any enrere. Arriba d'incògnit i amb el destí mar­cat, un futur escrit que diu que tor­narà a Man­resa per jugar-hi cedit una altra tem­po­rada. Però de la mateixa manera que un dia va resol­dre no acu­dir a la crida de la selecció del seu país, fa set­ma­nes que ha deter­mi­nat que no hi tor­narà, al Bages. Ha tre­ba­llat de valent al gimnàs per fer la pre­tem­po­rada amb el Barça i per demos­trar que el seu nivell defen­siu ha pujat, que ha gua­nyat força prou per ento­mar els con­tac­tes i per ense­nyar que la con­tinuïtat en els esforços ja no se li fa tan cos­tosa. S'hi ha dei­xat el llom i penca encara més, ara, en els pri­mers entre­na­ments del Barça 2014/15. Tant, que fa veure als res­pon­sa­bles tècnics del club que hi haurà opor­tu­ni­tats en el pri­mer equip que han de ser seves. I la seva posició, encer­ta­da­ment indi­vi­du­a­lista i incom­pren­si­ble­ment inau­dita en els temps que cor­ren, té premi.

El pri­mer premi de Mar­cus Eriks­son, a punt de començar l'últim any garan­tit de con­tracte. I ves si el Barça, en un estiu en què ha prac­ti­cat la cessió per sobre de totes les coses quan de joves ha anat la par­tida, no hi veu més coses, en la seva figura. En un Eriks­son que no té fixada l'NBA al magí com sí que passa amb Mario Hezonja i, defi­ni­ti­va­ment també, amb Àlex Abri­nes. Juga­dors que enguany es dis­pu­ta­ran amb ell, Navarro, Ole­son i Tho­mas els 80 minuts per par­tit que es donen en les posi­ci­ons dos i tres i que s'han incor­po­rat al Barça després de pas­sar l'estiu amb la selecció abso­luta. De pas­sar-lo, sense jugar ni entre­nar-se des del 30 d'agost, quan va començar el mun­dial, perquè un cop arrenca el tor­neig, senyors, ja no s'entrena –en el cas del balear, lesi­o­nat i sense entre­nar-se ni jugar de molt abans.

Pro­nos­ti­car és fer sonets de xer­ra­meca, i l'únic cert és que d'aquests joves jugarà qui s'ho mereixi, aquell que, com agrada recor­dar a Xavi Pas­cual, “sigui sòlid i aporti coses inde­pen­dent­ment de si anota més o menys”. Però passi el que passi durant la tem­po­rada, per la decisió presa aquest estiu, el jove juga­dor de bàsquet suec ja haurà gua­nyat. Pen­sant que tot això no s'acaba diu­menge ni tam­poc a l'NBA. Pen­sant en ell mateix, ente­nent que el tre­ball indi­vi­dual d'avui és el bene­fici propi i col·lec­tiu del demà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.