Per fi!!!
al Pacte Nacional pel Dret a Decidir
Després d'unes quantes setmanes marejant la perdiu, el Barça s'ha adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, l'organisme encapçalat per l'expresident del Parlament, Joan Rigol, que aglutina prop de 3.000 associacions a favor de la consulta.
No sabem exactament què ha passat els últims dies per argumentar aquest canvi de posició. El Barça sempre s'ha declarat favorable al dret a decidir, però en la Diada no es va voler mullar sobre la incorporació a l'ens presidit per Joan Rigol. En l'última reunió de la junta directiva, de dilluns passat, també va esquivar la polèmica adduint que és una “qüestió sensible”. Aquesta indefinició va provocar que un grup de socis comencés una recollida de signatures per pressionar el club perquè fes el pas i, fins i tot, es plantejaven portar el debat a l'assemblea de compromissaris del proper 18 d'octubre. No sabem si ha estat aquesta acció la que ha accelerat la decisió de la junta. O sabent de quin peu calça la justícia espanyola i les seves represàlies contra els sobiranistes, Bartomeu i els seus potser s'han esperat que es confirmés la seva no-imputació en el cas Neymar.
Sigui per un motiu o un altre, és cert que la presència del Barça en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir és molt important, importantíssima diria jo, com reconeix el mateix Rigol. “En aquests moments d'incertesa, el suport del Barça és una bona notícia”, explica en una entrevista en aquest diari. Ara veurem quin paper adopta exactament el club i si és actiu o passiu dins d'aquesta plataforma, però en un moment tan delicat com l'actual, en què el 9-N penja d'un fil i ningú s'atreveix a assegurar si hi haurà consulta, la sola presència del Barça ja pot ajudar. Pot ajudar principalment en l'àmbit internacional, per donar més ressò al procés.
És obvi que aquesta adhesió no agradarà gens ni mica a les ràncies institucions espanyoles, i ahir mateix la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho lamentava “com a culer, catalana i espanyola” que el Barça doni suport a una consulta “il·legal”. Una campanya anticatalana que segur que també es traslladarà al món del futbol espanyol, que ja està començant a engegar el discurs de la por contra una possible independència de Catalunya. Només cal recordar que aquesta setmana el president de la Lliga de Futbol Professional (LFP), Javier Tebas, ha afirmat que cap club català no podria jugar la lliga espanyola: “Si Catalunya s'independitzés, tenint en compte que la llei de l'esport seguiria vigent a la resta d'Espanya, el Barcelona no podria jugar, ja que s'hauria de produir una modificació de la llei d'acord amb el Parlament espanyol”, va alertar Tebas, que també va admetre que el futbol espanyol perdria molt sense el Barça.
Estic segur, però, que tot això forma part dels atacs que està articulant Madrid des de tots els fronts per tal d'espantar la gent i intentar rebaixar el sentiment independentista. Però, com deia el diputat d'ERC Pere Aragonès en el seu compte de Twitter: “Que un exmembre de Fuerza Nueva que ara és president de la LFP amenaci el FCB i l'Espanyol és una mostra que avancem bé cap al 9-N.”
I és que si finament Catalunya es converteix en un estat propi, els primers que voldrien que el Barça i l'Espanyol es quedessin en la lliga espanyola serien els mateixos de la LFP. De cap de les maneres voldrien perdre el pastís econòmic que suposa el Barça.