Quaranta gols molt mal repartits
Dimarts, en la lliga de campions, amb els vuit partits de la tercera jornada dels grups E, F, G i H es van veure 40 gols. Tot un rècord. 40 gols en vuit partits, a una mitjana de cinc gols per partit i això que n'hi va haver un que va acabar 0-1. 40 gols. Una xifra que va ocupar un bon espai a les televisions en els resums de la jornada. 40 gols, però, molt mal repartits, que van evidenciar que hi ha més d'un, més de dos i més de tres equips en aquesta lliga de campions 2014/15 que no tenen el nivell mínim per poder jugar en la màxima competició europea de futbol per a clubs. No tenir el nivell no vol dir que no tinguin dret a jugar-hi, que això s'ho han guanyat al camp, primer aconseguint l'accés en els seus campionats domèstics i després superant les fases prèvies.
Això no treu, però, que conjunts com el Maribor (6-0 a Londres contra el Chelsea) i el Bate Borisov (0-7 a casa contra el Xakhtar) demostrin gairebé en cada partit que estan en una competició que els va gran. No incloc el Roma al mateix sac perquè és evident que l'1-7 contra el Bayern va ser la coincidència entre un meravellós partit d'un equip –el Bayern– i un de desastrós d'un altre equip –el Roma–. Des que s'ha iniciat la lliga de campions hem vist un 0-7, un 1-7, dos 6-0, dos 5-1 i un 5-0. Un munt de gols, com els 40 de dimarts que, en la majoria dels casos, són bonics de veure, però que per a la competició estaria més bé que se sumessin perquè els partits acaben 4-3 –com el Schalke-Sporting de dimarts–, o qualsevol altre variant amb victòries d'un o dos gols, o empats amb gols. El gol és la culminació de l'espectacle del futbol, però la reiteració de les golejades pot acabar sent contraproduent. Tots els que xalen amb els 40 gols de dimarts, què pensarien d'una competició de bàsquet del màxim nivell amb partits que acabessin amb victòries per 30 o 40 punts de diferència?
Si la lliga de campions ha de ser el màxim exponent del futbol de clubs a Europa ha d'estar formada pels millors equips. És evident que ara mateix no ho està, malgrat que les grans lligues puguin arribar a tenir-hi fins a quatre representants. Si hi ha d'haver golejades, com l'1-7 de Roma de dimarts, que sigui perquè coincideixin els elements que les provoquen –dos equips de nivell més o menys semblant, però un partit en què un juga al màxim i l'altre, al mínim–, no perquè un equip és sistemàticament pitjor que els altres –el BATE ha encaixat ja un 0-7 i un 6-0.
I no només a Europa. En la lliga espanyola, en vuit jornades, ja hem vist un 2-8, un 6-0, dos 0-5, un 0-5, un 5-1 i un 4-0. Potser és que tant a Europa com a Espanya sobren equips. I vistos els precedents, menys conya amb una lliga catalana amb el Barça, l'Espanyol, el Girona, el Sabadell, el Llagostera, el Nàstic, el Lleida... Us heu mirat bé els equips que juguen la lliga espanyola de futbol d'aquesta temporada?
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024