De l'esport a la independència
el 1978 em vaig poder estrenar en això de votar dient no a la Constitució, haig de reconèixer que durant anys hi havia un punt que em lligava a Espanya: l'esport
Ahir vaig tornar a entrar a l'Institut Bisbe Sivilla de Calella (Maresme), on vaig fer el batxillerat i el COU. No hi havia tornat des que vaig acabar els estudis allà, fa 35 anys. Hi vaig anar a votar, a votar sí-sí. I em va agradar que, gràcies a Mariano Rajoy i companyia, s'haguessin de canviar els col·legis electorals habituals i tots els calellencs haguéssim d'anar al vell institut a exercir el dret a vot. Més que res, perquè em va semblar si més no simbòlic que pogués votar per una Catalunya independent entre les quatre parets d'on vaig començar a tenir consciència política i de país.
Vaig arribar a l'institut l'octubre del 1975 i en vaig marxar el juny del 1979. Van ser quatre anys en què, a més de les classes , hi havia moltes converses a les aules sobre tot el que passava en el nostre entorn. Hi havia companys implicats políticament i social que, d'una o altra manera, van influir en aquells que érem més verges en aquests assumptes. La mort de Franco, els atemptats de tots colors, les primeres eleccions espanyoles, el “llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia”, la Constitució les vam viure entre la por i l'esperança. La por que encara veia en la meva mare quan em feia abaixar el volum del tocadiscos quan posava el Campanades a morts d'en Lluís Llach. Una por, si ho voleu, justificada. El seu pare, alcalde d'ERC a Malgrat de Mar durant la Guerra Civil, i un germà, van haver de marxar a l'exili i no van tornar mai. I una esperança que havien de venir temps millors.
Encara que el 1978 em vaig poder estrenar en això de votar dient no a la Constitució, haig de reconèixer que durant anys hi havia un punt que em lligava emocionalment a Espanya: l'esport. Eren temps en què no hi havia esportistes que fessin grans coses internacionalment, ni a Catalunya ni a Espanya, i no costava gaire sentir com teu el seu triomf. Com a atleta que era, vaig viure de prop els èxits de Carme Valero i Jordi Llopart, però també els de Mariano Haro. Fins que els espanyols –i catalans– van començar a guanyar més sovint i va passar allò que els atletes afroamericans dels Estats Units ja denunciaven als anys 60 del segle passat: “Si guanyo sóc nord-americà; si perdo, negre.” Els catalans, quan guanyaven, eren espanyols; si perdien, catalans. I l'esport va posar fi a la contradicció interna que portava i em va fer independentista del tot. Si durant la infantesa i els primers anys de l'adolescència havia hagut de triar els meus ídols esportius més enllà dels Pirineus per manca de referents més propers, ara l'elecció ja seria volguda. I conscient, i fins i tot racional.
I no em digueu que barrejo l'esport i la política. Els esportistes, i els periodistes que parlem d'esports, som abans de res persones i ciutadans. Perdem algun dret pel fet de dedicar-nos a aquesta feina? L'esport es converteix en política quan apareixen els himnes i les banderes, es diu qui pot competir i en nom de qui ho pot fer i es compren i venen passaports. I en aquest aspecte fa molt temps que els catalans estem parasitats pels espanyols en alguns esports. No cal posar exemples. En aquestes mateixes planes en trobareu avui algun.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024