Opinió

El llop i el ramat

Copieu-me aquestes conclusions cent vegades, deu afegir
la nota
de la FIFA

La FIFA, que és qui atorga els mundials de futbol, ha posat la FIFA a dirimir si ho ha fet bé. Començant per aquí, tot fa baixada. La setmana passada, el comitè d'ètica de la FIFA –un oxímoron com una casa de pagès– va presentar l'informe que certifica que no s'han de reobrir els processos d'elecció de les seus dels mundials del 2018 i el 2022, que van recaure en Rússia i Qatar. L'informe l'havia encarregat fa dos anys el president de la FIFA, Joseph Blatter, a Michael J. Garcia, un fiscal federal nord-americà amb una llarga trajectòria en l'antiterrorisme i la lluita contra la criminalitat financera.

Dos anys després, la FIFA, concretament el seu comitè d'ètica i el president d'aquest (Hans-Joachim Eckert), ha fet públiques les conclusions de l'informe. De fet, el que difonen a través del lloc web de la FIFA és una nota de síntesi de les conclusions de l'informe, i la signa Eckert, i no Garcia. El llop que guarda les ovelles surt a explicar-se. I això té molta gràcia: tot i que l'elaborador de l'informe, el senyor Garcia, havia demanat que es fes públic íntegrament, només fan una nota. Per justificar aquesta “aparent falta de transparència”, Blatter havia argumentat que la publicació podria comprometre la confidencialitat dels testimonis. És la història del pretext de la pròpia seguretat per garantir l'opacitat de sempre. De fet, és la història que es repeteix per aquí i per allà, com un homenatge fastuós a la impunitat.

Algunes conclusions de l'informe difoses pel mandatari de la FIFA aconsegueixen ser d'allò més surrealistes. Sembla que es tracti més d'un informe polític que no pas d'un informe tècnic, que ja devia haver de ser això. La nota diu que hi ha “elements dubtosos”, però no “corrupció”; diu que hi ha hagut “certes indicacions de potencial conducta problemàtica d'individus específics a la llum de les regles ètiques de la FIFA”, però que aquestes no van comprometre l'elecció: si hi va haver alguna cosa, va ser peccata minuta. I es queden tan tranquils. En fi, uns equilibris eufemístics que serveixen per arribar a dues conclusions palmàries: no s'ha de reobrir el procés de tria del mundial del 2018 i el 20122 i “clarament” Blatter no va violar cap norma ètica. Copieu-me aquestes conclusions cent vegades, deu afegir la nota de la FIFA. El millor arriba tres hores més tard, quan Garcia denuncia una presentació “errònia i incompleta” del seu informe per part de la FIFA i que recorrerà a la comissió d'apel·lació de l'organisme del joc d'ous.

Resum: que un informe que havia de servir per netejar la imatge de la FIFA posa en evidència, una vegada més, la foscor que forma part de les entranyes del màxim organisme del futbol. El llop i el ramat, marrans o xaiets, tant és, pasturen ara una mica revoltats, en un camp de patates sense llum. Fa temps que ha saltat l'automàtic i no sembla que ningú vulgui posar-hi remei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)