Rugbi i rom a Veneçuela
pels valors que transmet
Un del negocis més pròspers desenvolupat per catalans al continent americà és el del rom. Nissagues com els Bacardí, els Brugal i els Barceló són encara una referència pel que fa a aquesta beguda feta amb la fermentació de les melasses de la canya de sucre. A Veneçuela, el rom més conegut es diu Santa Teresa. L'Hacienda Santa Teresa està ubicada en una de les regions més violentes del país, on les guerres entre bandes criminals són el pa de cada dia. O almenys ho eren, fins que el 2002 l'amo de l'empresa, Alberto Vollmer, va decidir intervenir per revertir una situació que comprometia la producció. La solució? Fer que els membres de les bandes —joves expulsats del sistema— s'apuntessin a jugar rugbi. Així va néixer el Projecte Alcatraz, que reintegra criminals a la societat mitjançant la pràctica del rugbi. “És un esport de contacte, però sobretot és un esport d'equip, que permet ensenyar de la millor manera valors com el respecte, la disciplina i el treball en equip”, explica Vollmer.
Després de més de deu anys des de l'inici del programa, el municipi de Ravenga, on està situada la planta de Santa Teresa, és ja la zona amb la criminalitat més baixa del país. Més de 400 membres de les set bandes criminals que funcionaven a Ravenga —que en l'actualitat s'han dissolt— han passat pels equips de rugbi de Santa Teresa. Cada any, s'hi celebra un torneig en què participen jugadors professionals, universitaris i amateurs, barrejats amb els del projecte. Enguany, s'hi va afegir un equip de rugbi de la presó veïna de Tocoron.
El rugbi és possiblement el millor esport col·lectiu, pels valors que transmet i per la permanència d'aquests valors en les persones que en algun moment de la seva vida han practicat l'esport de la pilota ovalada. L'exemple de Santa Teresa hauria de fer reflexionar molts pares que empenyen els seus fills cap al futbol des de ben petits, sense donar-los l'opció de descobrir alternatives més formatives.