Opinió

Espectacle plàstic i passional al tapís

El trofeu de Barcelona de gimnàstica rítmica genera un fenomen semblant al dels clubs de fans durant un concert del grup de moda

El Cen­tre Espor­tiu Olímpics Vall d'Hebron ja és ple de gom a gom quan encara falta una hora per a l'inici de l'espec­ta­cle. Acom­pa­nya­des dels pares, les més de dues mil ado­les­cents que omplen les gra­des no paren de xis­clar i de ballar al ritme de la música que sona a tot drap a través dels alta­veus. Amb aquest pano­rama, es podria trac­tar d'uns clubs de fans en espera del con­cert del grup de moda, però la rea­li­tat és ben dife­rent. Són joves espor­tis­tes dele­ro­ses per veure els seus refe­rents de la rítmica com­pe­tir sobre el tapís. Es tracta del Tro­feu Inter­na­ci­o­nal Ciu­tat de Bar­ce­lona-Copa Inter­na­ci­o­nal de Cata­lu­nya de gimnàstica rítmica, que es va dis­pu­tar ara fa una set­mana en aquest antic recinte olímpic, una cita obli­gada per a les amants d'aquesta exi­gent dis­ci­plina que com­bina ele­ments de ballet, gimnàstica i dansa. Per a la resta d'humans, però, sovint sem­blen exer­ci­cis con­tor­si­o­nis­tes impos­si­bles i equi­li­bris de funam­bu­lisme amb els qua­tre apa­rells en joc –cèrcol, pilota, maces i cinta– més pro­pis d'un número de circ. En tot cas, és un espec­ta­cle de gran bellesa estètica i plàstica.

Històrica­ment, un dels millors expo­nents d'aquest esport ha estat la russa Euge­nia Kana­eva, que es va reti­rar després del seu segon títol olímpic en els Jocs de Lon­dres, però que el 2011 també va com­pe­tir en el tro­feu de Bar­ce­lona. Kana­eva com­plia fil per randa tots els requi­sits que es dema­nen a una icona de l'esport. Talent i inno­vació a parts iguals con­fluïen en la magnífica gim­nasta sibe­ri­ana, que va revo­lu­ci­o­nar la rítmica en la seva pri­mera apa­rició en un gran cam­pi­o­nat, l'euro­peu de Bakú el 2007. Iratxe Aur­reko­et­xea, cap de l'equip tècnic de la Fede­ració Cata­lana de Gimnàstica i entre­na­dora de la millor espe­ci­a­lista del país, Natàlia Gar­cia Timo­fe­eva, ja va fer en el seu dia un sen­tit elogi del pro­digi rus: “Inde­pen­dent­ment dels títols, és una per­sona molt humil i amb unes qua­li­tats psi­cològiques per afron­tar les com­pe­ti­ci­ons que impres­si­o­nen. És una noia enci­sa­dora i sem­pre es mos­tra molt pro­pera amb la resta de gim­nas­tes.” Amb aquests valors, no és estrany que la presència de Kana­eva a la capi­tal cata­lana suposés tot un feno­men el 2011 i aixequés autènti­ques pas­si­ons entre les joves fans. Aur­reko­et­xea també es va refe­rir ales­ho­res a les seves con­di­ci­ons excep­ci­o­nals per a la pràctica de la rítmica: “Té un talent i un nivell de coor­di­nació amb el maneig dels apa­rells impres­si­o­nant. Però no es con­forma amb això, i cada tem­po­rada aporta movi­ments i com­po­si­ci­ons noves. És de les poques gim­nas­tes que pre­nen aquests ris­cos en tots els seus exer­ci­cis.”

Des de la seva reti­rada, ningú ha arri­bat al nivell d'excel·lència de Kana­eva, però entre les gim­nas­tes que li han aga­fat el relleu al seu país des­ta­quen Iana Kudri­avt­seva i Mar­ga­rita Mamun, pri­mera i segona clas­si­fi­cada res­pec­ti­va­ment en el mun­dial d'Izmir 2014. Mamun, cone­guda també com la Tigressa de Ben­gala perquè el seu pare és ori­gi­nari de Ban­gla Desh, va ser la gran domi­na­dora de l'última edició del tro­feu de Bar­ce­lona. La gim­nasta russa va impres­si­o­nar amb unes core­o­gra­fies que van vore­jar la per­fecció, però l'excel·lència té un preu. Obli­gada per la fede­ració del seu país, va haver de dei­xar els estu­dis als 15 anys –ara en té 19–, i està sot­mesa a una pressió enorme per gua­nyar-ho tot. Amb aquest objec­tiu, dedica més de dotze hores diàries als entre­na­ments. Lluny dels estric­tes mètodes rus­sos i de la seva per­fecció tècnica, la cata­lana Natàlia Gar­cia con­ti­nua el seu camí per acom­plir el somni de gua­nyar-se una plaça per als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. El tra­jecte no ha estat exempt d'obs­ta­cles, però ara es troba en la fase deci­siva, amb el mun­dial de Stutt­gart a l'horitzó. Amb el seu estil par­ti­cu­lar, amb passió i sen­ti­ment, la ter­ras­senca inten­tarà apu­jar el llistó dels qua­tre apa­rells fins a veure com­plerta la seva màxima il·lusió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)