Opinió

Un cop de mà per a Mateu Lahoz

La innovació tecnològica més important
és un pot d'escuma d'afaitar

Dos gols del Bar­ce­lona, un gol del Real Madrid, un d'anul·lat a Gareth Bale, algun pos­si­ble penal, tres o qua­tre fores de joc ben jus­tets, unes quan­tes juga­des merei­xe­do­res de tar­geta groga i pot­ser fins i tot alguna de ver­me­lla. Aquest podria ser un bon resum del clàssic d'ahir al Camp Nou des del punt de vista de l'àrbi­tre del matx, el valencià Anto­nio Mateu Lahoz.

Segu­ra­ment la feina de l'àrbi­tre és la més ingrata del món del fut­bol. Per això és gai­rebé immo­ral que l'any 2015 encara no hi hagi aju­des tec­nològiques que facin més fàcil, més justa i més efec­tiva la feina dels àrbi­tres. El d'ahir era un par­tit seguit en directe per 400 mili­ons de per­so­nes arreu del món, però la tec­no­lo­gia que fa pos­si­ble aquest feno­men glo­bal és vedada als encar­re­gats de vet­llar pel seu bon desen­vo­lu­pa­ment.

En tenim un exem­ple ben recent. Dis­sabte es va jugar la jor­nada final del Sis Naci­ons, el tor­neig de rugbi més impor­tant del con­ti­nent. Angla­terra va rebre França conei­xent els resul­tats dels altres par­tits, i sabia que neces­si­tava un tri­omf amb una diferència de set punts per con­sa­grar-se cam­pi­ona de la com­pe­tició. Pre­ci­sa­ment els set punts que va acon­se­guir el XV del Gall en un assaig molt, molt ajus­tat. Tan ajus­tat que va anar –lite­ral­ment– d'una mil·lèsima de segon. El francès d'ori­gen fijià Noa Nakai­taci va posar la pilota sobre la gesta i de manera gai­rebé simultània va tre­pit­jar fora del camp. L'ordre de la seqüència (tre­pit­jar fora del camp abans o després de posar la pilota) deter­mi­nava si era o no assaig, però sobre­tot ator­gava a Angla­terra la corona a casa seva, o feia bicam­pi­ons els irlan­de­sos. En un esport de mas­ses que mou mili­ons, és una insen­sa­tesa dei­xar-ho tot al cri­teri d'un àrbi­tre que ha de córrer com un espe­ri­tat amunt i avall del camp i no pot veure tot el que suc­ce­eix. Per això, l'àrbi­tre de vídeo va poder mirar la jugada en càmera lenta, qua­dre per qua­dre, i va poder infor­mar l'àrbi­tre de camp que l'assaig era legal.

Segu­ra­ment molts pen­sa­ran que el rugbi és una cosa i el fut­bol n'és una altra de ben dife­rent, però si Mateu Lahoz no hagués inva­li­dat el gol de Bale per fora de joc de Cris­ti­ano Ronaldo, i el par­tit d'ahir hagués aca­bat amb un empat, indub­ta­ble­ment molts més lec­tors bar­ce­lo­nis­tes com­bre­ga­rien amb la meva pro­posta. El fut­bol neces­sita incor­po­rar l'arbi­tratge de vídeo per gua­nyar en trans­parència i en qua­li­tat. És ridícul que en ple segle XXI la inno­vació tec­nològica més impor­tant que ha incor­po­rat el regla­ment del fut­bol sigui la de dotar els àrbi­tres d'un pot d'escuma d'afai­tar per mar­car el lloc on s'ha de posar la bar­rera. Pot­ser els senyors de la FIFA s'il·lumi­nen i, a banda de fer jugar un mun­dial prop del Nadal, ens sor­pre­nen amb la incor­po­ració d'una tec­no­lo­gia l'efec­ti­vi­tat de la qual ja està més que pro­vada per altres esports col·lec­tius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.