Un cop de mà per a Mateu Lahoz
és un pot d'escuma d'afaitar
Dos gols del Barcelona, un gol del Real Madrid, un d'anul·lat a Gareth Bale, algun possible penal, tres o quatre fores de joc ben justets, unes quantes jugades mereixedores de targeta groga i potser fins i tot alguna de vermella. Aquest podria ser un bon resum del clàssic d'ahir al Camp Nou des del punt de vista de l'àrbitre del matx, el valencià Antonio Mateu Lahoz.
Segurament la feina de l'àrbitre és la més ingrata del món del futbol. Per això és gairebé immoral que l'any 2015 encara no hi hagi ajudes tecnològiques que facin més fàcil, més justa i més efectiva la feina dels àrbitres. El d'ahir era un partit seguit en directe per 400 milions de persones arreu del món, però la tecnologia que fa possible aquest fenomen global és vedada als encarregats de vetllar pel seu bon desenvolupament.
En tenim un exemple ben recent. Dissabte es va jugar la jornada final del Sis Nacions, el torneig de rugbi més important del continent. Anglaterra va rebre França coneixent els resultats dels altres partits, i sabia que necessitava un triomf amb una diferència de set punts per consagrar-se campiona de la competició. Precisament els set punts que va aconseguir el XV del Gall en un assaig molt, molt ajustat. Tan ajustat que va anar –literalment– d'una mil·lèsima de segon. El francès d'origen fijià Noa Nakaitaci va posar la pilota sobre la gesta i de manera gairebé simultània va trepitjar fora del camp. L'ordre de la seqüència (trepitjar fora del camp abans o després de posar la pilota) determinava si era o no assaig, però sobretot atorgava a Anglaterra la corona a casa seva, o feia bicampions els irlandesos. En un esport de masses que mou milions, és una insensatesa deixar-ho tot al criteri d'un àrbitre que ha de córrer com un esperitat amunt i avall del camp i no pot veure tot el que succeeix. Per això, l'àrbitre de vídeo va poder mirar la jugada en càmera lenta, quadre per quadre, i va poder informar l'àrbitre de camp que l'assaig era legal.
Segurament molts pensaran que el rugbi és una cosa i el futbol n'és una altra de ben diferent, però si Mateu Lahoz no hagués invalidat el gol de Bale per fora de joc de Cristiano Ronaldo, i el partit d'ahir hagués acabat amb un empat, indubtablement molts més lectors barcelonistes combregarien amb la meva proposta. El futbol necessita incorporar l'arbitratge de vídeo per guanyar en transparència i en qualitat. És ridícul que en ple segle XXI la innovació tecnològica més important que ha incorporat el reglament del futbol sigui la de dotar els àrbitres d'un pot d'escuma d'afaitar per marcar el lloc on s'ha de posar la barrera. Potser els senyors de la FIFA s'il·luminen i, a banda de fer jugar un mundial prop del Nadal, ens sorprenen amb la incorporació d'una tecnologia l'efectivitat de la qual ja està més que provada per altres esports col·lectius.