Casta de campions
És prou sabut que Alemanya ha produït una llarga llista de pensadors de primer ordre, com per exemple Arthur Schopenhauer (1788-1860), les teories del qual sobre la baixesa de la condició humana són demolidores. En una de les seves reflexions, aquest filòsof del pessimisme distingia entre l'home conformista, que només pensa com passar el temps, de l'home capaç que sap el que vol, que l'aprofita sempre al màxim. Salvant les distàncies, si apliquem el sentit d'aquesta idea als quatre minuts que l'àrbitre italià Rizzoli va afegir al monumental homenatge al futbol que es va viure dimecres al temple del Camp Nou, obtindrem la síntesi del perquè de tot plegat del Barça actual.
Mentre tots –jo el primer– suplicàvem que en aquells maleïts quatre minuts no passés res per poder acabar celebrant un magnífic 2-0, els nostres jugadors, en canvi, els volien esprémer al màxim. Oloraven sang davant d'un rival atordit, desconcertat i vençut. Va ser en el darrer sospir que es va produir la combinació letal: Suárez lluita aquella pilota com si fos l'última de la seva carrera i, tot i rebre una puntada clamorosa, la hi pot cedir a Messi. L'àrbitre interpreta a la perfecció el sentit de la jugada –increïble!– i no la talla. Amb un toc quirúrgic, Sa Majestat catapulta Neymar, qui, amb la classe que se li exigeix, s'encarrega de donar el cop de gràcia al campió alemany. Estem en molt bones mans. Aquest Barça sap perfectament a què juga i el que vol. Em satisfà molt que Luis Enrique manifesti que li encanta la paraula triplet, i em tranquil·litza encara més que l'asturià ens digués, ahir, que “a Munic patirem”, però que “no cometrem l'error de pensar que això està fet”.
Camp de mines
Aquesta eliminatòria és nostra. Però quedem-nos amb una frase i amb una imatge per afrontar com cal el partit de demà. La frase la va dir Guardiola després del 3-0. “Dimarts que ve ens tornarem a veure.” I va repetir-la. Intueixo que, des que va sortir de la sala de premsa a la qual acudia per primera vegada en qualitat de tècnic visitant, Pep no ha deixat de pensar en la tornada.
La imatge la va protagonitzar el sempre entranyable Xabi Alonso al final del partit anant a buscar Messi i no precisament per felicitar-lo. El gest instintiu de Leo quan se li acosta el tal Xabi és prou explícit i el que es van dir només ho saben ells. “Si en comptes de Boateng arribes a ser tu, abans de marcar et driblo dues vegades i dues vegades que t'hauria fet caure ridículament a terra”, li podria haver etzibat l'astre. A aquestes altures convindrem que aquest Alonso no és de fiar. De fet, costa poc imaginar-se'l en un spaguetti western clavant el paper del caçador de recompenses sense escrúpols. Ell és la prova que l'Allianz Arena serà un camp de mines. Però, la confiança en l'equip és absoluta. Hi ha una situació del joc molt il·lustrativa per mesurar la intensitat amb la qual es disputa un partit; és allò que en diem pilotes dividides i contra el Bayern les vam guanyar –gairebé– totes! Amb cama de ferro, llançant-nos a terra i mossegant la gespa si calia... Impressionant. No veia futbolistes, admirava guerrers. Quina solidaritat, quin compromís... I Messi! A Berlín hi anirem nosaltres. Ho sap tothom, inclosa la cancellera Merkel que, se suposa, farà d'amfitriona. Sense abaixar la guàrdia. Casta de campions.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024