‘Heysel', crònica novel·lada d'una tragèdia
Per aquesta època de l'any de fa 30 anys enrere Europa vivia una commoció històrica i el món del futbol sencer manifestava una estupefacció absoluta després que el 29 de maig de 1985, quan es disputava a l'estadi Heysel Park, de Brussel·les, la final de la copa d'Europa de futbol entre el Juventus i el Liverpool, el que havia ser la gran festa del futbol es va convertir en el conegut desastre que va desfermar la xacra de la violència, amb desenes d'aficionats morts. Trenta anys després, la Juve va tornar a una final de la màxima competició europea, que el Barça va guanyar però que els torinesos van disputar, i les dues aficions van donar una lliçó de fair-play.
És veritat que la violència no ha estat expulsada definitivament dels estadis de futbol. Però hi ha un abans i un després dels successos de Heysel. Res no va tornar a ser com abans després de la final del campionat. I convé recordar-ho perquè aprendre del passat és imprescindible per no cometre greus errors com els que van succeir en aquella final. Per això és destacable l'obra del valencià Armand Company, que amb l'il·lustratiu títol de Heysel repassa aquells fets de forma novel·lada però sobre la base d'una intensa investigació dels fets. Perquè, com es recorda en el llibre, aquells successos van produir la fi de l'edat de la innocència de la Unió Europea de Futbol Associació i va canviar la història del futbol per sempre. Heysel és un al·legat contra la violència en l'esport. És una història basada en un fet real amb personatges reals, i alhora una crònica novel·lada i aproximada de la manera com es va produir aquell succés. Un punyent recordatori per a les noves i velles generacions que l'ou de la serp de la violència està posat i ens obliga a mantenir sempre la màxima alerta.
Editat per Edicions 3 i 4, el llibre són 170 pàgines vibrants que ressegueixen la vivència de dos joves, el Gary Cooper, un hooligan del Liverpool, i la Giuseppina Conti, una aficionada del Juventus, que assisteixen al partit, cadascun amb el somni de veure el seu equip campió d'Europa. Però el somni es transforma en un malson.
Com explica l'autor, l'escriptor de Cata-roja Armand Company, el llibre és una crònica novel·lada fruit d'una complexa i dificultosa, però tenaç, investigació per conèixer a fons els tràgics fets i les circumstàncies que el van envoltar, i sobretot per parlar amb testimonis directes de la massacre.
Company desenvolupa una audaç investigació detectivesca per conèixer els fets de Heysel des del ventre de la bèstia, i malgrat la dificultat de localitzar protagonistes i la topada amb el violent rebuig d'alguns d'ells, acaba aconseguint uns testimonis d'excepció que li permeten travar una història vibrant sobre com el camí d'un hooligan i d'una aficionada italiana es pot creuar en una fatídica jornada que convé recordar perquè no es produeixi mai més.