Opinió

18-J

Les eleccions a can Barça es presenten com un cara
a cara entre Bartomeu i Laporta, amb el permís de Benedito

En política ens hem acos­tu­mat a posar abre­vi­a­tu­res a totes les dates impor­tants, una fórmula que al final pot aca­bar sent un embo­lic per a la gent. El 9 de novem­bre, el dia de la con­sulta, és el 9-N; el referèndum intern que es va fer a Unió el 14 de juny és el 14-J; les elec­ci­ons ple­bis­citàries del 27 de setem­bre és el 27-S, etcètera. Seguint amb aquest model, el 18-J és la data mar­cada en ver­mell en el calen­dari del Barça, el 18 de juliol, el dia en què se cele­bra­ran les elec­ci­ons al club blau­grana.

En con­di­ci­ons nor­mals, i després d'haver gua­nyat el segon tri­plet de la història, aquests comi­cis gai­rebé no s'hau­rien ni de cele­brar. En qual­se­vol club nor­mal, el pre­si­dent que hagués acon­se­guit aquesta fita seria pro­cla­mat a la búlgara i ningú gosa­ria fer-li ombra. Però, des de quan el Barça és un club nor­mal? Mai ho ha estat. Només aquesta estra­nyesa explica, per exem­ple, que hagi gua­nyat dos tri­plets just després de dos epi­so­dis con­vul­sos: la moció de cen­sura a Joan Laporta i la crisi ins­ti­tu­ci­o­nal vis­cuda enguany a mit­jan tem­po­rada amb la fugida de San­dro Rosell i la des­ti­tució d'Andoni Zubi­zar­reta.

Par­tint d'aquesta pre­missa de raresa, sis pre­can­di­dats es pre­sen­ten a la pre­sidència del Barça, i tot indica que hi pot haver un cara a cara entre Bar­to­meu i Laporta, amb el permís de Bene­dito, que fa uns quants anys que fa pre­cam­pa­nya pel ter­ri­tori i que no es pot des­car­tar que doni la sor­presa si els altres dos pre­can­di­dats es des­pis­ten i s'enre­den en una guerra bruta.

De moment, par­lem de pre­can­di­dats, perquè fins a la set­mana vinent no es diri­mirà quins pas­sen el tall i acon­se­guei­xen les sig­na­tu­res necessàries per poder aspi­rar for­mal­ment a pre­si­dir el club blau­grana.

La figura de Laporta

És evi­dent que en aquesta cam­pa­nya la gran majo­ria de focus mediàtics es diri­gi­ran cap a Laporta, ja sigui per bé o per mal. La seva figura no deixa indi­fe­rent ningú, i té tants par­ti­da­ris com detrac­tors. Fa tres mesos, abans que es guanyés el tri­plet, hau­ria apos­tat a ulls clucs que Laporta gua­nya­ria sense opo­sició les elec­ci­ons. Però ara la situ­ació és dife­rent. És cert que la gestió de Bar­to­meu ha tin­gut mol­tes lla­cu­nes i que té la llosa de la impu­tació pel cas Ney­mar, però el tri­plet pot fer decan­tar la balança, sobre­tot entre els socis més con­ser­va­dors i que pre­fe­rei­xen una línia con­ti­nu­ista.

Jo no sóc soci, però, si ho fos, reco­nec que el meu vot seria per a Joan Laporta. Sóc cons­ci­ent del defec­tes d'ego i his­tri­o­nisme que a vega­des arros­sega, però també s'ha de tenir en compte que Laporta va apos­tar per Uni­cef i no per Qatar –un país que voreja la dic­ta­dura–, i que té molt clar que el Barça s'ha de con­ver­tir en una estruc­tura d'estat de la nova República Cata­lana que s'ha de cons­truir a par­tir del 27-S.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.