Opinió

Immigració

Si hi ha algun moment en què Àfrica pot alçar la seva bandera amb orgull ja sabem quin és, en un campionat del món d'atletisme

Europa intenta superar una de les cri­sis huma­nitàries més grans d'aquest segle. Els immi­grants i els refu­gi­ats afri­cans, i també molts d'asiàtics, arri­ben a les nos­tres cos­tes –fins i tot a l'empo­brida Grècia– amb una única missió, la super­vivència. Però si hi ha algun moment en què Àfrica pot alçar la seva ban­dera amb orgull ja sabem quin és, quan arriba un gran cam­pi­o­nat inter­na­ci­o­nal d'atle­tisme. I ara arriba el mun­dial! Fins i tot en els equips euro­peus hi ha una gran presència de cor­re­dors nas­cuts al con­ti­nent obli­dat. A Cata­lu­nya tenim els exem­ples dels mar­ro­quins Ilias Fifa i Adel Mec­haal, dos casos d'espe­rit de superació. El pri­mer va arri­bar a Cata­lu­nya després de cre­uar l'estret de Gibral­tar amb una d'aques­tes embar­ca­ci­ons que són en molts casos taüts a la deriva.

A la Gran Bre­ta­nya, sobre­pas­sada ara mateix pels immi­grants que volen arri­bar al país pujant als cami­ons que sur­ten de Calais, el seu gran ídol atlètic és Mo Farah, que va néixer a Somàlia i va pas­sar alguns anys de la seva infan­tesa a Dji­bouti abans de tras­lla­dar-se a Angla­terra amb el seu pare. Un dels velo­cis­tes de França, Mamou­dou-Eli­mane Hanne, és de Mali i l'èxit de Suècia està a les mans de la mig­fon­dista d'Etiòpia Abeba Are­gawi. Hi ha atle­tes nas­cuts a l'Àfrica en tots els grans equips euro­peus. Heus aquí, doncs, l'esport més inte­gra­dor que exis­teix al pri­mer món. Trobo bé que això passi. No ens podem quei­xar que en el nos­tre paradís con­ti­nen­tal no hi hagi mane­res d'inte­grar solidària­ment i raci­o­nal­ment nens i ado­les­cents que fugen de la misèria i quan final­ment en tro­bem una, l'atle­tisme o qual­se­vol altre esport, posar el crit al cel. En els últims anys, a Cata­lu­nya tots els cam­pi­o­nats de cros i de cur­ses de fons estan sent domi­nats per atle­tes d'ori­gen magrebí. Aju­dem-los, doncs, a seguir aquest camí, per molt com­pli­cat que sigui.

La selecció cata­lana ja ha gua­nyat cam­pi­o­nats d'Espa­nya de cros amb atle­tes amb la llicència de la fede­ració que ni tan sols tenen el DNI espa­nyol. Fifa i Mec­haal, que cor­re­ran per pri­mer cop en un cam­pi­o­nat del món, feia anys que dema­na­ven el pas­sa­port i el van obte­nir l'any pas­sat gràcies al seu esforç i sacri­fici. El Con­sell de Minis­tres va con­si­de­rar que ja tenien el nivell neces­sari per córrer per Espa­nya. Els altres immi­grants que van arri­bar amb ells, men­tres­tant, con­ti­nuen espe­rant. No hi haurà dre­ce­res per a ells.

Més enllà dels afri­cans que tri­om­fen als països euro­peus, no puc dei­xar de cele­brar en els mun­di­als o en els Jocs Olímpics les exhi­bi­ci­ons con­jun­tes que solen fer en les cur­ses de fons els cor­re­dors de Kenya i Etiòpia, amb con­vi­dats estel·lars també d'Uganda, Dji­bouti i Botswana. Fins i tot com­prenc per què molts d'ells se'n van a bus­car la vida a Qatar o Bah­rain, emi­rats que a banda del pas­sa­port ofe­rei­xen unes con­di­ci­ons econòmiques irre­but­ja­bles. Si hi va Xavi Hernández, per què no hi poden anar els cor­re­dors afri­cans? Si no fos per l'atle­tisme pot­ser esta­rien tre­ba­llant amb sous de pena en la cons­trucció dels esta­dis del mun­dial de fut­bol, o del d'atle­tisme, quina iro­nia. Es viu més bé en un tar­tan que en una bas­tida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)