Opinió

La transmissió de la informació

És clau que
els joves jugadors s'impliquin
en la resolució dels problemes que ens planteja
el contrari

Entre les refle­xi­ons que va fer Pep Guar­di­ola en la seva apa­rició en el pro­grama Eco­no­mia en colors, que va estre­nar diu­menge TV3, n'hi ha una de vital: tenir molts conei­xe­ments, però no saber trans­me­tre'ls de manera cor­recta al col·lec­tiu que es lidera con­ver­teix en estèril el valor del que saps. Per tant cal abo­car els esforços a cap­tar la infor­mació necessària i tenir la idea ade­quada, però també a tro­bar el canal ade­quat per fer arri­bar el pla que s'hagi ela­bo­rat als que l'han d'exe­cu­tar i, a més, fer-ho en la dosi ade­quada.

Apli­cat a l'acti­vi­tat espor­tiva, hem vist com ha anat crei­xent, amb l'ajuda de la tec­no­lo­gia, la importància d'iden­ti­fi­cació dels punts forts i els punts febles, tant els dels con­tra­ris com els pro­pis. El pro­blema pot ser que tots els mas­ses fan mal. Es pot caure en un excés d'infor­mació i s'ha de saber dis­cri­mi­nar acu­ra­da­ment què és essen­cial i què és pres­cin­di­ble o cir­cums­tan­cial. Hi ha a qui li agrada tenir fins i tot con­tro­lada la tem­pe­ra­tura de l'aire con­di­ci­o­nat d'un pavelló, com és el cas de Fer­nando Rivas, l'entre­na­dor de la cam­pi­ona del món de bàdmin­ton Caro­lina Marín, a qui va fer que s'entrenés amb la mateixa tem­pe­ra­tura que al pavelló de Jakarta on es va dis­pu­tar el mun­dial. En aquest cas estem par­lant d'elit, però seria bo plan­te­jar-se fins a quin punt hem d'arri­bar amb la trans­missió d'infor­mació sobre l'equip con­trari pel que fa als joves espor­tis­tes: quin volum hem d'ofe­rir, quants minuts hi hem de des­ti­nar, en quin for­mat, quan hi hem d'inci­dir... Evi­dent­ment, hem d'apli­car el sen­tit comú i actuar amb aquest cri­teri en funció de l'edat. És impor­tant que els juga­dors enten­guin, com afir­mava el mateix Guar­di­ola, que el fet de saber, per exem­ple, i seguint amb el fut­bol, si els inte­ri­ors de l'equip con­trari juguen a cama natu­ral o cama can­vi­ada ens per­metrà estar pre­pa­rats per con­tra­res­tar el seu joc i mini­mit­zar l'impacte del perill que volen crear. Però també es impor­tant, en aques­tes edats més joves, que els donem la infor­mació i el pro­blema que ens plan­teja i no els donem la solució mas­te­gada. És bo dei­xar un temps als juga­dors perquè apor­tin ells matei­xos solu­ci­ons. Si ho fem així, si el grup forma part de la recerca de res­pos­tes(i per­fecte si tro­ben la cor­recta), tin­dran les con­sig­nes més inte­ri­o­rit­za­des i hi ha mol­tes més pro­ba­bi­li­tats que les exe­cu­tin de manera més con­vençuda i encer­tada. Així també evi­ta­rem el pos­si­ble efecte de foca­lit­zar-los massa en el con­trin­cant i, invo­luntària­ment, que el mag­ni­fi­quin. Un últim aspecte essen­cial sobre la trans­missió d'infor­mació als joves juga­dors és la que els podem pro­por­ci­o­nar sobre ells matei­xos, mos­trant-los qui­nes són les seves habi­li­tats i també què neces­si­ten millo­rar. Final­ment, tor­nant una altra vegada a les parau­les de l'entre­na­dor del Bayern, hem de fer-los saber que sem­pre hi haurà vari­a­bles que s'esca­pa­ran del nos­tre con­trol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)