Opinió

DIES IRAE

Extraviats i retrobats

El fracàs d'Holanda té a veure amb la pèrdua del seu model i l'èxit d'Albània, amb aprofitar la història

La taronja sense suc

DIMARTS 13.

Es confirma el fracàs d'Holanda, que queda fora de l'Eurocopa. I això que hi ha 24 places. Amb una mica de perspectiva històrica, no és nou que Holanda protagonitzi relliscades com aquesta. Per no anar més enrere i comptar només des de la gran eclosió del futbol holandès en els anys setanta, la seva selecció s'ha perdut l'Eurocopa de França 1984 i els mundials d'Espanya 1982, Mèxic 1986 i Corea i Japó 2002. En una època en què no ha deixat de ser considera una potència mundial. I continua sent sorprenent si es té en compte que en el mundial del Brasil 2014 va quedar tercera i en el de Sud-àfrica 2010 va perdre la final contra Espanya.

Estem, doncs, davant d'una altra (auto)exclusió inexplicable d'Holanda en una gran cita? La meva resposta és que no. I matiso: si no es corregeix, no, perquè pot tenir explicació. El que ha donat glòria futbolística a Holanda ha estat el seu model futbolístic. I els seus futbolistes, és clar. La llista de grans noms és llarga. I potser ara s'ha escurçat, és cert. Però el que s'ha perdut segur és el rumb futbolístic. El concepte futbolístic de Van Marwijk (Sud-àfrica 2010) no té res a veure amb la tradició holandesa. El de Van Gaal (Brasil 2014) es podria considerar més ortodox si no fos perquè ja fa molt temps que és un estil personal, més basat en les ocurrències tàctiques que en el model tradicional. I tornar després a Hiddink només tenia sentit si se li donava temps. Amb Danny Blind sembla que es retornava a l'escola de l'Ajax, però la pressió de la classificació ha evidenciat un equip perdut tàcticament i sense enllaç entre la generació de Robben i Van Persie i la de Depay i Wijnaldum.

El problema d'Holanda segurament és en la diferència que hi ha en la interpretació dels dos subcampionats d'Alemanya 1974 i Argentina 1978 (també la continuïtat que suposava la de l'Eurocopa d'Alemanya 1988) i el subcampionat de Sud-àfrica 2010 i el ter lloc del Brasil 2014. Aquella Holanda va passar a la història del futbol i aquesta recent no és referent de res. Per tant, el motiu de l'absència d'Holanda en la pròxima Eurocopa només pot ser futbolístic.

La història d'Albània

DIMARTS 13.

Per als que tenim una edat, Albània era tradicionalment una de les tres maries de les fases de classificació juntament amb Malta i Xipre (a part de les diminutes Luxemburg, Liechtenstein i San Marino; Andorra i les illes Fèroe van venir més tard). Albània s'ha desmarcat i ha aconseguit ara l'èxit més important de la seva història classificant-se per a França 2016.

Ha estat, precisament, endinsant-se en la seva història que ho ha aconseguit. Des que va accedir al càrrec de seleccionador el 2011, l'ara italoalbanès Gianni de Biasi va convèncer futbolistes fills d'emigrants de Kosova (república que es disputen Sèrbia i Albània) nascuts o criats a llocs com ara Suïssa i Alemanya i amb ells i un estil de joc de màxim aprofitament dels limitats recursos futbolístics ha aconseguit el miracle. En l'època del dictador Enver Hoxha, els futbolistes demanaven asil polític quan jugaven a l'estranger. Ara, amb la democràcia dirigida pel primer ministre Edi Rama, tornen els fills dels que van marxar. I, a sobre, guanyen. En el futbol, de vegades, hi juga la política. També per a bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)