Opinió

Any de traspàs, any de Jocs Olímpics

L'ideal olímpic, si l'entenem com les idees primerenques de Coubertin, ja no existeix

Si és any de traspàs, és any olímpic. I l'any 2016 és de traspàs. El 5 d'agost s'inau­gu­ra­ran a Rio de Janeiro, al Bra­sil, els Jocs de la 31a Olimpíada, que faran, com passa cada qua­tre anys, que tots siguem experts en tots els esports del pro­grama olímpic i en tot allò rela­ci­o­nat amb la història de l'olim­pisme. Encara que d'experts ben pocs, ja que encara són legió els que citen els pre­cep­tes olímpics que el 1894 es va inven­tar el baró de Cou­ber­tin com si fos­sin la Cons­ti­tució espa­nyola o les tau­les de la llei. I si fem un mínim exer­cici d'anàlisi, l'única cosa que tenen en comú els Jocs que es van dis­pu­tar per pri­mer cop el 1896 a Ate­nes i els que es faran aquest estiu a Rio de Janeiro és el nom.

Des que Cou­ber­tin va impul­sar la res­tau­ració dels Jocs Olímpics, ins­pi­rat en els que es feien a l'antiga Grècia, hi ha hagut dues guer­res mun­di­als, incomp­ta­bles con­flic­tes regi­o­nals, l'ano­me­nada guerra freda i la seva amenaça de con­flicte nuclear... La història dels Jocs i de l'olim­pisme ens mos­tra com han estat les idees del baró de Cou­ber­tin les que s'han anat adap­tant als can­vis que ha fet la soci­e­tat i no la soci­e­tat la que s'ha trans­for­mat, tal com pre­te­nia el pare de l'olim­pisme. La carta olímpica no ha pogut man­te­nir el ritme d'un món en cons­tant mutació i ha aca­bat plena de con­tra­dic­ci­ons. Nega la bar­reja de l'esport amb la política, però si un país no és mem­bre de l'ONU tam­poc ho pot ser del COI. Ja no hi ha una geo­gra­fia espor­tiva dife­rent de la política. L'ideal olímpic, si l'ente­nem com les idees pri­me­ren­ques de Cou­ber­tin, ja no exis­teix, tot i que encara es faci ban­dera dels Jocs com una opor­tu­ni­tat d'unió fra­ter­nal entre els pobles a través de l'esport.

Al segle XXI, els Jocs Olímpics són esport però també política, gegan­tisme, dopatge, mer­can­ti­lisme, patri­o­tisme i cor­rupció. I ens con­ti­nuen fas­ci­nant. Poder sor­tir per la TV en la des­fi­lada inau­gu­ral d'uns Jocs és quasi tan impor­tant com ser reco­ne­gut per l'ONU. Els Jocs Olímpics aple­guen patro­ci­na­dors mili­o­na­ris, tot i que la crisi mun­dial també ha afec­tat el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI). La tria de les ciu­tats seu dels Jocs ha estat, encara que ara va de baixa, una lluita entre ciu­tats i països per una mena de gran premi de la lote­ria, ja que els Jocs Olímpics, encara són una gran excusa per trans­for­mar les ciu­tats, amb can­vis urbanístics que tenen poc a veure amb l'esport, però que sense ells no es por­ta­rien mai a terme o tri­ga­rien molt més. Les inver­si­ons per acon­se­guir la nomi­nació pri­mer i orga­nit­zar els Jocs després van arri­bar a nivells inde­cents que el mateix COI va haver d'atu­rar. Mal­grat tot, i que els pro­pers Jocs es facin al Bra­sil, el ter­cer món cada vegada té més com­pli­cat orga­nit­zar uns Jocs Olímpics. Els que invo­quen Cou­ber­tin per jus­ti­fi­car coses que són injus­ti­fi­ca­bles que recor­din que també va par­lar d'uni­ver­sa­lisme, encara que més d'una vegada escombrés cap a casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)