Una cobertura televisiva exhaustiva
Entre molts altres motius com l'eliminació del tennista balear Rafa Nadal a la primera en la revenja consumada per Fernando Verdasco set anys més tard, l'escàndol destapat el mateix dia de la primera jornada del torneig per la BBC denunciant apostes il·legals i compra de partits en les més altes esferes del tennis amb màfies implicades –encara esperem els noms dels tennistes involucrats que van anunciar que desvetllarien– o el comiat de l'etern Lleyton Hewitt, un exnúmero u icona del tennis australià i mundial amb títols de Grand Slam, l'actual obert d'Austràlia que avui enceta la segona i definitiva setmana passarà a la història com el torneig en què fins ara s'ha fet més cobertura televisiva. Eurosport, amb el despert i expert català Àlex Corretja fent entrevistes exprés molt interessants a peu de pista i amb Jordi Arrese de valuós analista tècnic, entre d'altres, ha ofert i ofereix cada matinada i cada matí el torneig fins als volts del migdia amb un seguiment ultraexhaustiu que marca un abans i un després. Totes les pistes del Melbourne Park en competició tenen cobertura televisiva, un fet fins ara inaudit en un torneig d'aquestes característiques que viu la seva 104a edició.
Aquest desplegament ens ha permès veure els jugadors catalans relegats a pistes secundàries que en edicions anteriors no tenien cobertura. En el quadre masculí, tant Tommy Robredo com Marcel Granollers i Albert Ramos van superar la primera eliminatòria i van caure en la segona. En dones, Garbiñe Muguruza, jugadora formada en el tennis català i establerta a Barcelona des dels sis anys, ja té un catxet més elevat i té l'oportunitat de jugar a les pistes principals perquè és la número tres del món. Malauradament, la txeca Barbora Strycova li va barrar el pas, inesperadament, en els setzens. En una de les pistes adjacents, el júnior de Roses Eduard Güell, l'únic català dels quadres de les categories inferiors, també va tenir el seus minuts de glòria televisius derrotant la matinada passada un rival de les Filipines.
L'aspecte televisiu no és una flor que fa estiu. L'obert d'Austràlia cuida tots els detalls i per millorar la seva oferta al públic ha inaugurat set restaurants d'alta cuina, un spa de luxe i fins i tot servei de majordom per a aquells que ho puguin pagar. Tot plegat, una inversió constant que permetrà a la federació australiana continuar incrementant els seus guanys fins arribar, diuen, a prop dels 300 milions de dòlars en el torneig d'enguany. Una millora esportiva i lúdica que ha col·locat al capdamunt fins i tot en les preferències dels jugadors una competició que alguns tennistes rebutjaven el segle passat –el suec Björn Borg, per exemple, només va jugar una vegada a Austràlia l'any 1974– i que ara no es vol perdre absolutament ningú malgrat la pallissa d'hores de vol d'avió que en molts casos suposa arribar-hi.