Ventor
El Centre d'Investigació de Drogues Humanes (CHDR) holandès busca 48 voluntaris, que tinguin entre 18 i 45 anys, per fer-ne un estudi que relacioni el consum d'EPO amb el rendiment de ciclistes que s'entrenen de manera habitual i els possibles efectes secundaris. “La cerca exhaustiva en la literatura científica demostra que no hi ha hagut cap investigació adequada sobre els efectes de l'EPO en els ciclistes”, diu el comunicat que va publicar el grup d'investigadors, que conclou: “No està demostrat que l'EPO tingui un efecte de millora del rendiment en els ciclistes professionals. Aquest estudi hauria de proporcionar claredat en la matèria.” Els voluntaris, degudament remunerats, se sotmetran a un pla d'entrenament de dotze setmanes, amb sessions de més de tres hores en quinze d'aquests dies i un simulacre de cursa amb 150 quilòmetres de recorregut al mont Ventor. I l'EPO (o placebo) se'ls subministrarà en vuit d'aquestes quinze sessions.
El mateix dia que llegia aquesta notícia, l'UCI va decidir no suspendre el Katuixa de 15 a 45 dies per dos positius en menys de dotze mesos, tal com recull el punt 7.12 de les seves normes. L'argument? Que el primer d'aquests dos casos, el de Luca Paolini, al mes de juliol, era per cocaïna. Una droga social que no millora les seves prestacions a la carretera. I la resta? La norma s'hauria establert per castigar els equips que no tenen control de dopatge per a fins esportius o no estan fent prou per combatre'l.
El Tour torna aquest estiu al mont Ventor. L'últim cop que va ser-hi Froome el va sentenciar, el 2013, i amb Nairo Quintana com a rival. El colombià és l'únic d'aquesta dècada entre els 24 millors temps pujant l'Aup d'Uès, en un rànquing actualitzat l'estiu passat després de l'atac del Movistar al mallot groc. Pantani té els tres millors; Armstrong, el quart i el sisè; Ullrich, el cinquè; Indurain, el setè... Ja veurem el del Ventor aquest 2016.