Opinió

Excuses, desigualtat i vídeo

La utilització de la tecnologia posarà fi a
la situació de desavantatge que tenen
els àrbitres
de futbol

La International Football Association Board (IFAB), l'organisme garant de les regles del futbol, ha decidit abandonar la seva posició de resistència a la incorporació de la tecnologia a l'hora de judicar el que succeeix en un terreny de joc. De cop i volta, coincidint amb la greu crisi de la FIFA i l'arribada del nou president, Gianni Infantino, els vells arguments que es feien servir per mantenir l'immobilisme en aquest àmbit han desaparegut. Un dels dos més destacats era la preservació del ritme i la dinàmica del joc, ja que es donava per fet que les aturades provocades per les hipotètiques consultes podrien desvirtuar les tendències del partit. L'altra era que la FIFA defensava que, implementar la tecnologia, seria fomentar la discriminació entre els països o les competicions que disposessin dels recursos per afrontar el cost de la implantació de la tecnologia respecte de les que no ho poguessin fer. De fet, era clar que eren excuses perquè eren fàcilment rebatibles. Per desmuntar el primer argument només s'havia de revisar l'impacte positiu que la revisió de les jugades ha tingut en el rugbi (aquest és l'esport que més es pot assemblar al futbol per fer la comparativa), sense perdre ni un bri de l'essència del joc. Per replicar al segon, només cal anar als camps de futbol on es disputen partits de futbol territorial i de categories formatives i veure que hi ha categories en què l'equip arbitral està format per un àrbitre principal i dos assistents i en altres només hi ha l'àrbitre principal.

Sigui com sigui, la FIFA, que disposa de quatre vots dels vuits que hi ha a la IFAB (els altres pertanyen a les quatre federacions britàniques), ha decidit no bloquejar aquests canvis i permetre la seva aprovació, ja que s'ha de tenir un mínim de sis vots per fer modificacions.

Això sí, el vídeo servirà només per quatre situacions concretes: determinar si la pilota supera la línia de gol (en la Premier, els àrbitres ja tenen aquesta ajuda mitjançant un missatge que reben al seu rellotge), per revisar expulsions, per les accions de penal i per concretar quin jugador comet una falta. El fora de joc, en canvi, en queda fora. Com és normatiu en el procediment de canvis en el reglament per part de la IFAB, els canvis han de passar un període de proves de dos anys, a partir del mes de juny de l'any vinent, per determinar si s'implementen definitivament.

Aquesta decisió posarà fi a una situació d'inferioritat dels àrbitres de futbol, pel que fa a la disponibilitat de recursos tecnològics, respecte als seus homòlegs en altres disciplines, com el bàsquet, el tennis i el rugbi, per exemple. I també deixaran d'estar, parcialment, en desavantatge respecte a tots els actors principals del futbol, ja que els entrenadors i els jugadors utilitzen els recursos tecnològics per preparar partits i modificar tàctiques durant el matx i els analistes i comentaristes fan el mateix per opinar sobre tècnics, jugadors i els mateixos àrbitres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)