SÍ abassegador
Dos terços dels catalans volen que el país disposi de seleccions esportives reconegudes oficialment
El sondeig, encarregat per la Plataforma, és d'abans de l'11 de setembre, i si es repetís avui tindria un grau de suport encara més alt
El suport a les seleccions esportives catalanes ja té xifres. El 1999 van ser més de 521.000 signatures recollides en dotze mesos per impulsar una iniciativa legislativa popular. Ara, un sondeig encarregat per la Plataforma Pro Seleccions –impulsora també de la ILP– xifra en gairebé dos terços de la població catalana adulta el suport perquè Catalunya tingui seleccions esportives pròpies. Tan definitori com el 64,4% de suport és el 18,1% dels enquestats que s'hi mostren en contra.
El sondeig al qual ha tingut accés El 9 Esportiu el va encarregar la Plataforma Pro Seleccions a l'empresa Tàstic i es va efectuar just els dies anteriors a la gran manifestació de l'Onze de Setembre i, per tant, no recull el canvi diametral d'expectatives en la consecució d'un estat propi que va representar aquella data. Si el sondeig es repetís avui, el clam en favor de l'oficialitat de les seleccions donaria un resultat encara més contundent. Quin? Aquesta és la pregunta, però vistos els esdeveniments de l'11-S i de les setmanes posteriors, la formulació de la pregunta avui difícilment donaria el mateix 15,7% que no té una resposta.
Un fenomen transversal
El sondeig demostra que aquest és un tema de consens, que no entén de filiacions polítiques. Per això hi ha un 35% de votants del PP que hi està a favor. El 32% d'indecisos del PSC està en consonància amb el procés intern d'un partit que intenta trobar una nova manera de definir-se i que és l'únic que té un posicionament vacil·lant respecte als temes nacionals.
La majoria de les qüestions que planteja el sondeig ofereixen resultats semblants, al voltant dels dos terços de suport a la presència oficial. La percepció que l'Estat espanyol juga brut a l'hora de torpedinar les iniciatives per aconseguir reconeixements federació per federació és palesa. Supera el 70%, mentre que els qui ho neguen són únicament un de cada set enquestats.
En la banda més baixa hi ha el 60% que no està d'acord amb la sentència del Tribunal Constitucional, que impedeix que les seleccions catalanes i espanyoles puguin enfrontar-se en competicions oficials i el 61% que reclama que la Generalitat doni suport polític i econòmic a la reivindicació i el coneixement internacional de les seleccions. Sent el percentatge menys contundent, no deixa de tenir el seu valor fer costat al govern en una despesa de caràcter no social en temps de crisi. Lògicament, el percentatge dels qui s'hi oposen també és significatiu (28% per cent).
També el partit nadalenc de la selecció catalana de futbol recull un índex d'adhesions alt (dos de cada tres el defensen) i un posicionament contrari baix (18%), tot i que és una fórmula que ja dóna símptomes de fatiga.
S'han de mullar?
L'aspecte que generava més dubtes als entrevistats abans de l'11-S és el grau de compromís que s'ha d'exigir als esportistes d'elit. La meitat els demana que es mullin a favor de l'oficialitat però tres de cada deu enquestats prefereix deixar-los al marge. És la qüestió que genera més dubtes de tot el sondeig, com ho demostra que també ofereix el percentatge més alt d'indecisos, un 18%.
EL MÍNIM
Cap dels temes plantejats en el sondeig obté un suport inferior al seixanta per centSuport a les seleccions espanyoles, per falta d'alternativa
Comparant les dades de suport a les seleccions espanyoles quan juguen competició oficial i l'exigència de seleccions catalanes oficials, sorgeix una contradicció aparent. Gairebé un 70% dels catalans dóna suport als equips espanyols. Ja s'intuïa veient l'impacte del mundial i l'Eurocopa de futbol. Un 25% ho fan perquè se senten sobretot espanyols, però la resta se situa lluny de la clau nacional espanyola. Dóna suport a Espanya perquè els esportistes catalans hi formen part (34%) o perquè no hi ha alternativa (11%). Creuant aquest 70% amb el 64,4% de suport a les seleccions catalanes, surt que, com a mínim un terç dels que reclamen l'oficialitat alhora donen suport a Espanya quan aquesta competeix. Contradictori? No necessàriament. El bloc del 34% i el de l'11%sosté uns criteris que no són incompatibles amb el suport a Catalunya. Per tant, és lícit sumar aquests dos blocs en clau de suport a Espanya amb el 20%, i el resultat és, justament, el 64,4% que reclama seleccions oficials.