Després d'aplegar 27.234 aficionats de Catalunya en el partit de dimecres a Cornellà-el Prat, toca fer balanç de la cita que la selecció té cada Nadal. Aquest cop, va ser contra Nigèria, en un matx en què la prioritat de la Federació Catalana de Futbol (FCF) i el seu president era mantenir viva la tradició que la selecció jugui, sense que es generin pèrdues. Andreu Subies (Benavent de Segrià, 1970) creu que aquest objectiu s'ha complert i es mostra satisfet amb la resposta de la societat catalana, tot i esperar més públic al camp de l'Espanyol.
Unes hores després de la cita, quina valoració en fa?
Hem d'estar contents, sobretot per l'esforç que hem fet tots: el futbol català, amb la federació al capdavant, els clubs i també l'afició, que ha respost com ha pogut tenint en compte la data i el context econòmic. El partit de la selecció és un acte social molt important i és clau mantenir-lo. Amb la circumstància que Catalunya no competeix de manera oficial, ben poques seleccions al món disputarien un enfrontament a l'any com ho fem nosaltres.
I amb la presència d'alguns dels millors jugadors del planeta...
Els tenim per la manera com treballem. Hi ha un compromís i un diàleg continu amb els equips i els entrenadors, que són els qui marquen el dia i els futbolistes que poden venir. Aquest partit el fem entre tots, i cal remarcar l'esforç que han fet els jugadors, que van venir quan només quedaven quatre dies per al derbi. Aquest compromís fa que l'acte sigui cada cop més professional.
Els bons hi eren, però l'assistència de públic va estar per sota de les expectatives, oi?
Esperàvem omplir l'estadi amb les 35.000 localitats que hi havia a la venda. Aquesta era la idea, però tots sabíem que hi hauria dificultats: el partit era el 2 de gener, era el primer cop que es jugava a l'estadi de Cornellà-el Prat i només quedaven quatre dies per al derbi. A més, tots som conscients de com està l'economia. Els qui van venir ho van disfrutar, però malauradament hi havia gent que volia venir i no va poder.
Amb els embussos de trànsit, molta gent que va respondre no va poder entrar al camp.
Sí. Ens han comentat que més de 3.000 persones no van poder accedir a l'estadi, ja fos pel trànsit o perquè les taquilles estaven col·lapsades. Una part de l'afició no coneixia l'entorn, la zona és complicada per les obres i la falta d'aparcaments, i també es va notar el fet que no s'utilitzés el transport públic. Esperem que el segon any tot surti millor.
Tinc la sensació que, en alguns casos puntuals, hi ha sectors de l'afició que reclamen que tothom s'impliqui i al final són ells els qui no acaben de respondre. Com ho veu?
Això és una de les coses que ens passa, tot i que el sol fet de sentir la selecció ja suposa una implicació. Els catalans som una societat molt cívica i hem de fer les coses entre tots. Jo, des de la federació, hi posaré el que pugui: calés, un rival, un bon estadi, la implicació dels jugadors... no hi podem fer gairebé res més. El dia? Potser seria millor jugar per Sant Esteve o per la Diada, però no és possible. En tot cas, el duel de la selecció és més que futbol i és important no perdre el poc que ens queda.
Estan satisfets de com va anar tot? Hi haurà més partits a Cornellà?
La capacitat és ideal i el tracte amb l'Espanyol, que és el que ens lloga l'estadi, ja que nosaltres ens encarreguem de gestionar-lo el dia del partit, ha estat perfecte. Això sí, hem de valorar-ho tot, perquè no podem tenir els problemes que hem tingut. La gent fa grans esforços per acompanyar-nos i hem de pensar en ells.
Abans ha parlat de diferents dates. S'han arribat a plantejar un canvi de format?
Hem mirat i remirat diferents opcions i, amb tot el que hem vist fins ara, això és el que ens queda. Mentre la selecció no pugui competir de manera oficial, és difícil demanar més implicació als clubs i als jugadors.
Doncs és una llàstima, tenint en compte l'esforç que suposa organitzar-ho.
Sí, nosaltres ho posem tot, i és un risc, sobretot econòmic. Això sí, el meu compromís és que aquest partit no afecti gens les arques del futbol català.
Quin cost tindrà aquest últim amistós?
En global, uns 400.000 euros. S'han de tenir en compte les despeses d'organització, les assegurances que es contracten... A més, portar una selecció com ara Nigèria i cobrir els costos de la seva estada són uns 175.000 euros. Trobar un rival en aquestes dates, per jugar un partit amistós, és molt i molt difícil. A més, si el duel no és oficial, tampoc no es pot exigir que vinguin els millors.
En tot cas, els 400.000 euros que ha costat el Catalunya-Nigèria generaran algun deute?
Entre la venda d'entrades, els drets de televisió i els patrocinis, totes les despeses que s'han generat quedaran cobertes.
Parlem de la figura del seleccionador. Es va fer un homenatge a Cruyff. Està satisfet de com va anar?
Sí. Era el seu últim partit amb Catalunya i li volíem fer un reconeixement, perquè el temps que ha estat amb nosaltres ha treballat com un professional. La seva figura ha donat més ressò a la selecció i ho hem de valorar, perquè era el nostre objectiu.
Quin perfil de seleccionador buscaran ara?
És un tema que hem de debatre. En primer lloc, hem de decidir si volem un entrenador fix de la FCF, que treballi tot l'any, o un seleccionador puntual, només per a aquest partit. Estem valorant oferir el càrrec directament als tècnics dels equips que aportin més jugadors a la selecció: el Barça o l'Espanyol. I és que ells són els que millor coneixen els jugadors i amb aquesta iniciativa els facilitaríem les coses. El que és clar és que han de venir els millors, perquè aquest és el partit dels millors.
Vostè no ha amagat mai la il·lusió que Guardiola agafi el relleu de Cruyff. Ho han parlat?
El vam convidar al partit, però res més. En tot cas, si Guardiola és el millor entrenador que tenim a Catalunya, el més normal és que se li pugui comentar. Ell, de tot el que sigui futbol, està disposat a parlar-ne. Almenys, mirar si pot o no pot. En Pep és una persona més i considero que tenim l'obligació de comentar-li-ho.