Seleccions

ANDREU SUBIES

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“La flama s'ha de mantenir viva”

Andreu Subies espera que, malgrat jugar contra un rival poc conegut com Cap Verd, l'afició respongui a la cita amb la selecció en un moment com l'actual

“No és un partit per posar excuses, tothom que tingui un sentiment català i li agradi el futbol no s'ho ha de perdre”

Gerard aporta comunicació en el dia a dia. Més que el seleccionador, ell és el responsable esportiu de la FCF
El futbol català, i també la FCF, s'ha de regular i posar-se al dia amb la Seguretat Social. Hi ha coses que no s'han fet bé
Si tinguéssim una selecció reconeguda seríem un gran equip, però necessitaríem un temps d'adaptació
Esperem que un dia tot sigui oficial i que puguem jugar el que ens agradaria: competicions i copes catalanes

Demà és el dia. La selecció juga el tradicional partit de Nadal contra Cap Verd. La cita, que és a les set del vespre a l'Estadi Olímpic, ha tingut molt enfeinat el president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), Andreu Subies. El dirigent ha hagut de treballar amb les limitacions de la data i la falta d'oficialitat de la selecció, fet que li complica la recerca de rivals. Tot i això, confia que el moment nacional que viu Catalunya ajudarà a fer que el partit funcioni.

Fa ben poc que s'ha tancat l'acord de la consulta. Creu que això pot servir per fer revifar l'interès en la selecció?
I tant. Que hi hagi una data per fer la consulta fa que, a partir d'ara, la societat vulgui defensar i cuidar cada acte que es dugui a terme. El partit de la selecció és un dels esdeveniments més importants de l'esport català a escala internacional, és un bon escenari perquè arreu del món es pugui conèixer la nostra història i es vegi que fem coses importants.
Atenent-nos al moment actual, hi ha hagut algun canvi o reacció a Madrid envers la FCF?
En cap moment no hi ha hagut problemes per disputar aquest partit en una data que no sigui oficial, ja que la FIFA no ens permetria jugar. En els últims temps, pel moviment social i polític a Catalunya, és cert que les federacions convidades han consultat amb Madrid si hi havia cap dificultat, però mai no hem tingut problemes.
El futbol deu ser una de les úniques coses en què no ens posen pals a les rodes, doncs...
La FCF és una entitat privada que gestiona unes competicions i, a escala catalana, ho fem sense problemes. Pel que fa al reconeixement internacional, però, no podem ni competir ni fer activitats en el marc dels calendaris internacionals.
Dins el procés que viu Catalunya, fins a quin punt és important que el partit de demà sigui un èxit?
Nosaltres no fem aquest partit perquè hi hagi un procés, el fem perquè volem demostrar el que som futbolísticament. És una sort per a la societat catalana que es puguin veure activitats d'aquest nivell i ho portarem fins al màxim. Com a federació, estarem a càrrec del que vulgui la societat catalana, que sempre va per davant.
El dilluns dia 30 és una data forçada pels calendaris dels jugadors. No hauria estat més fàcil fer-ho uns dies abans?
Això ho sabrem demà a la nit. Podria ser en una altra data, però hi ha mil compromisos i és difícil trobar un racó. Aquest, però, no és un partit per a posar excuses, tothom a qui li agradi el futbol, tingui un sentiment català i estigui amb la selecció no s'ho ha de perdre.
Catalunya i el País Basc són els únics que mantenen viu aquest partit, quan temps enrere tothom el jugava. Això havia de caure pel seu propi pes?
Aquesta cita forma part del que som i de la nostra cultura. Al País Basc, per exemple, es munta el partit, no pregunten contra qui juguen i cada any l'esperen i fan festa, mentre que els catalans som més exigents. En tot cas, la diferència amb altres comunitats és que nosaltres tenim unes necessitats i un símbols que són molt forts i que hem de defensar.
Fa la sensació que des de la FCF molts cops s'han d'adaptar a un equip amb molts compromisos com el Barça. Creu que el club blaugrana li dóna suficient rellevància a aquests actes?
Cadascú té els seus compromisos, i no és cap obligació organitzar aquest amistós ni la copa Catalunya. Els volem fer perquè representen el futbol català i hem de reconèixer la feina del dia a dia. Això sí, cal recordar que els clubs són entitats privades i també s'ha de respectar la seva rutina, que està per sobre de qualsevol cosa no oficial. Equips com ara el Barça tenen compromisos importants d'àmbit mundial i unes obligacions de cara als seus socis. Esperem que un dia tot sigui oficial i que tots puguem jugar el que ens agradaria: competicions i copes catalanes; i que tinguem també seleccions catalanes.
El fet que el Barça competeixi a un nivell tan i tan alt en l'última etapa també ho deu fer tot més difícil, oi?
Tot no es pot tindre. Catalunya té al Barça però Catalunya no pot utilitzar tot allò que té el Barça. En tot cas la col·laboració amb els clubs és màxima i estic encantat. Per al partit de demà vénen tots els jugadors i això és important, perquè tot l'esport català es veurà reflectit en el Catalunya-Cap Verd.
l el rival ha de ser el menys important, oi? Ben poca gent té referències de Cap Verd...
El més important del partit han de ser els jugadors catalans, tot i que el rival també ho sigui. Ara bé, podem recordar que vam jugar contra l'Argentina i no hi havia ni Maradona, ni Agüero, ni Messi. El que volem és guanyar i veure el nivell que tenim internacionalment, jugant contra les seleccions el més potents possibles. Equips com ara Cap Verd s'entrenen, competeixen i estan junts. Nosaltres, no. Tenim els millors però no som una selecció formada, i aquest partit també és un risc; només cal recordar que els últims dos anys hem empatat.
Tenir una rutina és un aspecte clau, oi?
Clar, si tinguéssim una selecció reconeguda hauríem de treballar molt, i al principi no ens seria fàcil. Per qualitat seríem un gran equip, però també necessitaríem el nostre temps d'adaptació, de saber gestionar fases, competir, saber quedar eliminats... Ens hem de preparar per a tot això i va bé enfrontar-nos a seleccions entonades, ja que Cap Verd és un equip que vindrà amb els seus millors jugadors, a guanyar-nos.
La setmana passada van firmar un acord amb Òmnium Cultural i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes amb vista a promocionar el partit. És important generar sinergies?
Enguany la societat s'ha decantat cap a la tendència que els catalans puguem decidir, i el futbol ens dóna un espai més per tenir notorietat. Per aquesta raó hem volgut col·laborar estretament amb la gent que treballa en aquest sentit dia a dia, com Òmnium i la Plataforma, que tenen una xarxa social molt important i que facilitaran l'arribada de gent perquè l'Estadi sigui una festa. Aquesta col·laboració es fa perquè tots defensem el mateix: la selecció, Catalunya, i tots els símbols que la representen. Ara és un moment en què ens hem d'aplicar i mantenir aquesta flama encesa.
Demà serà el debut de Gerard com a seleccionador. Què pot aportar ell que no aportés Johan Cruyff?
Gerard aporta comunicació en el dia a dia a tots els àmbits. No està aquí només per un partit, ja que en volem jugar més. La FCF ha de tenir una persona per negociar amb tothom, i ell, per la seva experiència, el seu temps i el seu treball té una gran proximitat amb els jugadors, els clubs i el futbol de base. Cruyff ens donava molta notorietat a un partit, però això no ens portava més gent al camp. Nosaltres no vivim de la repercussió, el futbol català viu del dia a dia i de picar pedra. Tots els seleccionadors ens han deixat moltes coses, i Cruyff ha donat un reconeixement important a la selecció. Gerard fa una feina més federativa, pròxima al que seria una àrea tècnica.
I el seleccionador encapçalaria aquesta àrea?
És important disposar d'ell per gestionar les activitats que fem, més enllà del partit de Nadal. La FCF ha de tenir la seva part esportiva i algú que la representi, gent preparada en el cos tècnic i en Gerard té aquesta mentalitat. Més que un seleccionador, ell és el responsable esportiu de la federació catalana.
L'any passat va explicar que la seva gran il·lusió era que Guardiola fos el seleccionador i, fa unes setmanes, va explicar que havia sondejat Tito Vilanova. Com va anar tot plegat?
No ens vam plantejar trobar un entrenador fins passat el juny, ja que fins llavors tothom pot incorporar-se a algun equip. En aquell moment Guardiola ja estava descartat, ja que havia anunciat el seu compromís amb el Bayern. Tito també havia renovat amb el Barça, però després ho va haver de deixar. Llavors, al setembre, se li va comentar al seu entorn que hi havia aquesta possibilitat, tot i que no va poder ser perquè té una dedicació exclusiva a la seva vida privada i un contracte amb el Barça.
Treballen per fer un altre partit fora de Barcelona. Què ens en pot dir?
L'any que ve hi ha Mundial, i tot dependrà de fins on arribin els nostres jugadors. Cal veure com estarà la situació al mes de maig. Hi ha l'alternativa de competir amb aquells futbolistes catalans que hagin quedat lliures de compromisos, de primera i categories més baixes, que juguin representant la selecció absoluta. L'equip A de Catalunya podria tenir diferents plantilles.
Han parlat amb el Girona perquè es jugui a Montilivi, oi?
Hem conversat per organitzar-hi esdeveniments esportius, ja que també podria ser la copa Catalunya. Això sí, un dels nostres reptes és portar la selecció fora de Barcelona, ja que crec que tot el territori ha de tenir el dret de gaudir d'aquest tipus de partits.
En un altre ordre de coses, el dia 1 de gener s'acaba la moratòria de la Seguretat Social amb els clubs catalans. Han treballat perquè els de futbol es posin al dia?
Sí, tot i que cadascú es prou madur per fer-ho. Aquest és un tema que afecta l'esport català en general. Hi ha una llei i es vol regular laboralment les activitats de les entitats esportives. Els clubs que ho hagin fet no tindran cap problema, però els que no s'han posat al dia i mouen quantitats més elevades sí que en tindran. Aquí, per molt que jo digui, no puc controlar un club, perquè és una entitat privada, igual que la FCF, que també està sent inspeccionada.
Vostès també tenen una acta oberta?
Sí, perquè som una entitat que movem diners i les coses no es feien bé. La federació també s'haurà de regular, ja que tenim molts àrbitres, col·laboradors, observadors, professors… Des que estic a la FCF, he assumit dèficits, he assumit la crisi i he assumit inspeccions. El que hem fet ha estat gestionar-ho, portar-ho a Madrid. Hi ha hagut set o vuit clubs catalans inspeccionats, i alguns d'ells perquè tenien denúncies.
A vostès, com a ells, els tocarà pagar?
Sí.
I serà gran la sanció?
Jo crec que sí, perquè la federació catalana mou molts diners. Per exemple, gestionem molts arbitratges.
Si hi ha clubs de segona B amb sancions pròximes al milió d'euros, és difícil imaginar-se quina serà la multa per a la federació...
En els clubs, algunes de les sancions són perquè hi havia treballadors per regular de molts anys enrere. Aquí, en canvi, no es tracta de feina dels treballadors, sinó de la gran quantitat de col·laboradors. Ara haurem de canviar el sistema: tenir-ne menys, que treballin més i, segurament, que es facin autònoms. Per exemple, si tenim 100 professors, potser n'hauran de ser 30 i que facin més hores.
Això no empobrirà la qualitat del futbol català? Els clubs ja van prou ofegats...
Jo crec que és la manera que ho estem fent fins ara que ens pot empobrir. Hi ha molta gent que col·labora de manera altruista, i tot i que això està bé, de vegades fa falta ser una mica més professionals pel que fa a la gestió. Al final es tracta de posar persones més ben preparades als llocs de responsabilitat, que en cada entitat hi hagi una o dues persones ben formades.
Es corre el risc que molts presidents, veient els problemes, toquin el dos. No creu?
Sempre pots agafar una gestoria o una persona que et faci tots els tràmits. Cal posar-ho tot en ordre, perquè en el futbol hi ha moltes persones, passen coses i s'han de regular. En el partit contra Cap Verd començarem una campanya duríssima per potenciar el joc net. Cal que la gent del món de futbol en prengui consciència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)