Mundial

Allau de crítiques al petó forçat de Rubiales a Jenni

Polèmica. La Generalitat demana la dimissió del president de la federació, que assegura que “era un gest de màxima efusivitat i sense cap mala fe”

En un dia en què tot el protagonisme se l’havia d’endur la gesta esportiva que acabava d’assolir la selecció espanyola, proclamant-se campiona del món després d’un camí llarg i ple d’obstacles per a les jugadores, Luis Rubiales es va situar en el centre de la polèmica. El president de la federació va fer esclatar una allau de crítiques en contra seu per la seva lamentable conducta un cop l’àrbitre va xiular el final del partit. En l’entrega de medalles, Rubiales va agafar amb les mans la cara de Jenni Hermoso i li va fer un petó forçat a la boca. Tot i que la futbolista va voler tancar el debat assegurant que era “un gest d’afecte i agraïment”, en unes declaracions facilitades per la RFEF a l’agència Efe, va transcendir abans un vídeo del vestidor on Hermoso deia: “No m’ha agradat, eh. Què faig jo? Mira’m, mira’m.” Poc després, també va sortir a la llum un altre gest obscè del president de la federació, tocant-se les parts íntimes en la celebració des de la llotja. Unes imatges que han donat la volta al món i que han provocat que les crítiques cap a Rubiales s’hagin anat multiplicant.

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, en unes declaracions a RNE, va instar Rubiales a “donar explicacions i demanar disculpes”, alhora que també va qualificar “d’inacceptable” fer un petó als llavis a una jugadora per felicitar-la. “Precisament els que tenim responsabilitats públiques hem de ser extremadament curosos en les nostres actituds i les nostres accions”, va explicar el ministre, que també va afegir que cal evitar “qualsevol circumstància que pugui interpretar-se en clau de prevalença, que qui mana força un petó”. També des del govern espanyol, la ministra d’Igualtat en funcions, Irene Montero, va opinar a través de les xarxes socials: “No donem per fet que fer un petó sense consentiment és una cosa que passa. És una forma de violència sexual que patim les dones de forma quotidiana i fins ara invisible, i que no podem normalitzar.”

Des de la Generalitat van més enllà i n’exigeixen la dimissió. “Rubiales ha de dimitir. No podem tolerar ni pagar cap preu per ser esportista d’elit. La mirada al futbol encara no és igualitària”, va assegurar Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, en declaracions a Catalunya Ràdio. Caula ho va qualificar com a “agressió dura” i va instar a “prendre consciència que hi ha coses que no són un preu que hàgim de pagar”.

La primera reacció de Rubiales va ser al programa esportiu nocturn de la COPE, en què va instar a “no fer cas dels idiotes i els estúpids” que criticaven el gest. Hores després, en un vídeo des de Dubai, on la selecció espanyola feia escala de retorn cap a Madrid, va rectificar. “Segurament m’he equivocat. Era un gest de màxima efusivitat, de manera molt espontània, sense cap mala fe per part de cap de les dues parts. Aquí no s’entenia. Però a fora sembla que ha generat controvèrsia”.

Era un gest de màxima efusivitat, sense cap mala fe per part de cap de les dues parts
Luis Rubiales
president de la rfef
Rubiales ha de dimitir. No podem tolerar ni pagar cap preu per ser esportista d’elit
Anna Caula
secretària general de l’esport
Els que tenim responsabilitats públiques hem de ser extremadament curosos
Miquel Iceta
ministre de cultura i esport
És una forma de violència sexual que patim les dones de forma quotidiana i fins ara invisible
Irene Montero
ministra d’igualtat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)