Opinió

FIFA, UEFA, Barça

Certament no tot s'ha fet bé, però dels tres fronts oberts dos són clarament injustos

El FC Barcelona té en aquests moments tres fronts oberts més enllà dels reptes esportius. L'embolic judicial i amb les hisendes espanyola i brasilera pel cas del no menys embolicat fitxatge de Neymar el 2013, que afecta la institució, el president, un expresident i el mateix jugador; la sanció de la FIFA, per suposades irregularitats en la incorporació al planter de la Masia de menors d'edat estrangers, que no permet la incorporació de nous jugadors fins al mercat d'hivern, cosa que impedeix el debut d'Arda Turan a pesar de la greu lesió de Rafinha –el marc jurídic espanyol sí que ho permetria–; i la sanció de 30.000 euros de la UEFA per la presència d'estelades en la final de Champions.

Deixant de banda l'afer del contracte de Neymar, que encara s'ha de resoldre i sobre el qual només cal esperar que no doni cap sorpresa més, anem a les dues sentències. En el tema dels menors, sembla improbable que s'hagin conculcat els seus drets, ja que alguns dels pares han anunciat que estan disposats a denunciar la FIFA davant del TAS per malmetre el futur i la vida dels seus fills. Una FIFA que es permet sancionar durament un club que ha complert amb totes les condicions relacionades amb la formació esportiva, acadèmica i humana dels jugadors i que els dóna unes expectatives de vida a les quals, en molts casos, difícilment podrien aspirar als seus països d'origen. Els dubtes o les suposades irregularitats es relacionen amb el canvi de residència dels pares per motius que no haurien de tenir a veure amb el fitxatge del seu fill pel Barça; però no, en cap cas, amb les condicions de vida dels nois. Doncs bé, aquesta FIFA tan estricta és la mateixa que té a hores d'ara un president interí fins a les eleccions de febrer del 2016, Joseph Blatter, investigat per presumpta corrupció per les justícia dels Estats Units, que ha arribat a sol·licitar la seva extradició, i per la de Suïssa, que li ha obert un procés penal.

A hores d'ara, la FIFA ha perdut dos dels seus principals patrocinadors (Coca-Cola i McDonald's), disgustats per la mala imatge de l'organització del futbol mundial amb la presidència de Blatter. El que s'entreveia com el seu possible successor, l'actual president de la UEFA, Michel Platini, s'ha vist forçat a admetre que havia cobrat de la FIFA 2 milions de francs suïssos per un contracte d'assessorament, la qual cosa no és il·legal, però sí poc elegant.

Ah!, la UEFA, el màxim organisme del futbol europeu que ara es dedica a sancionar la presència d'estelades en una final organitzada pel mateix organisme a Berlín. Suposant que la presència d'estelades fos il·legal, la qual cosa requereix molta imaginació, la responsabilitat no seria dels organitzadors del partit? Perquè, a més, formalment, el Barça jugava en camp contrari –a la Juventus li va tocar el paper de local–. Es podria sancionar, en tot cas, un comportament agressiu o violent de l'afició, però no és el cas, perquè el delegat de la mateixa UEFA va destacar el comportament exemplar de l'afició blaugrana. Però, la UEFA és també molt estricta. I, ves per on, una inspectora ucraïnesa de la UEFA va veure la final en diferit i es va sentir ofesa per la presència de tanta estelada. Queda el dubte de saber des quin lloc va veure la transmissió en diferit.

Certament no tot s'ha fet bé, però dels tres fronts oberts dos són clarament injustos i les sentències han estat dictades per dos institucions que han perdut la credibilitat minades per la corrupció i els interessos polítics i econòmics amb menyspreu de l'esport.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)