Barça

“Puc aparentar ser tranquil, però no ho soc tant”

Ernesto Valverde. En la seva primera entrevista ja com a tècnic blaugrana concedida a Barça TV, exposa diversos aspectes del seu mètode de treball, així com alguns trets personals

Si dijous, durant la presentació oficial com a nou tècnic del Barça, Ernesto Valverde va expressar les primeres impressions amb relació al repte que se li presenta, ahir hi va afegir nou contingut mitjançant una entrevista en exclusiva difosa per Barça TV. “Puc aparentar ser tranquil, però no ho soc tant”, va ser una de les respostes relacionades amb la seva manera de viure i entendre el futbol. En aquest sentit, va reconèixer la dificultat de desconnectar de la voràgine que suposa entrenar al màxim nivell: “El futbol ho envaeix tot: la preocupació pels resultats, l’eufòria de guanyar i donar continuïtat a la idea... Sé que la meva feina és estressant i intento aïllar-me’n una mica després dels entrenaments i dels partits, però és difícil. Fins i tot ets a casa fent altres coses i hi continues donant voltes.”

El tècnic basc d’origen extremeny també va explicar que a l’entorn familiar no parla gaire de futbol “I s’agraeix”, va afegir. També va restar transcendència a la imatge d’entrenador amb inquietuds més enllà del futbol: “No m’agrada parlar d’això perquè quan tens una projecció mediàtica i et posen l’etiqueta d’artista la gent es pensa que has fet una tesi doctoral sobre Cervantes i no és així. Soc una persona com la resta.”

Sí que va remarcar la importància que dona a la tasca de fomentar la convivència dins del grup. De fet, va manifestar que, mes enllà del títols que pugui haver guanyat, es queda amb les persones: “He guanyat títols a Grècia i amb l’Athletic, però em quedo amb la gent que m’ha envoltat. Sempre he intentat envoltar-me d’un bon ambient de treball.”

“Les victòries i les derrotes van i venen. La meva intenció és guanyar i no vinc aquí a una altra cosa que a guanyar tots els partits, del primer a l’últim, però si hi ha un bon clima tot és més fàcil”, va destacar.

No va estalviar elogis a l’hora de referir-se al seu segon, Jon Azpiazu, i va valorar la funció com a “punt de suport” en qui basar-se quan té dubtes. “És una persona que pot opinar diferent de mi i en el punt intermedi hi pots trobar l’equilibri”, va assenyalar. Respecte al preparador físic, José Antonio Pozanco, el va qualificar de “fonamental” per l’esperit i l’exigència que transmet a l’equip: “La preparació física és la part que més espanta els jugadors i comptar amb algú com Ros [com es coneix Pozanco], que és proper als jugadors però al mateix temps combina el treball dur, és molt bo.”

Preguntat per les influències que ha tingut com a tècnic, va nomenar diversos noms: “Cruyff, Clemente, Heynckes...” Igual d’obert es va mostrar a l’hora de parlar sobre el dibuix tàctic. “L’esquema és important perquè marca la idea que vols tenir”, va indicar, però fent prevaler l’adaptació dels futbolistes: “Sobretot el que és important és encertar-la perquè els jugadors es trobin més còmodes dins l’equip.” Més enllà de sistemes, aquesta és la idea que desitja transmetre: “Vull un esperit de l’equip que contagiï la gent. Un equip que sigui intens, que porti el pes del joc, que tingui ambició. Diverses coses que ja veig a l’equip.”

Valverde va evidenciar que entrenar el Barça sempre és un “desafiament”. “Perquè tot això s’omplirà de gent que espera molt de nosaltres i somies que l’equip pugui fer-los gaudir”, va comentar en referència al públic del Camp Nou. Tot i això, vol viure l’experiència amb normalitat: “Arribar al Barça no és un punt final, sinó un pas més. El que desitjo és que arribi el primer dia de feina per posar-me el xandall i entrenar.

MOTIVACIÓ

Arribar al Barça no és el final, sinó un pas més. Desitjo que comenci el primer dia d’entrenament

PERSONA INQUIETA

No m’agrada parlar d’això. Et posen l’etiqueta d’artista i no és així. Soc com la resta

EL GRUP, PRIORITARI

Vinc a guanyar tots els partits, del primer a l’últim, i si hi ha un bon clima tot és més fàcil

“Espero que l’etapa de tècnic sigui millor que la de jugador”

“No vaig ser un gran fixatge per al Barça, ho reconec”, va comentar Ernesto Valverde durant l’entrevista a Barça TV quan se li va demanar per la seva etapa com a futbolista blaugrana, entre 1988 i 1990. “Vaig arribar amb una lesió al genoll, després em van operar del pubis i l’any següent em van traspassar a l’Athletic. Jo no vaig triomfar aquí com a jugador”, afegeix amb relació a aquella etapa. Tot i això, confia que el seu retorn al club li permeti deixar una empremta més profunda. “Ara soc més gran, tinc una altra perspectiva... Espero que la meva etapa com a entrenador sigui millor que com a jugador.”

Respecte a la manera com viu la seva faceta com a tècnic de primer nivell, va explicar que és “apassionant” a pesar de la pressió que implica. “Els entrenadors ens capfiquem i sovint pensem a deixar-ho, però hi tornem perquè el futbol t’enganxa i no et deixa escapar”, manifesta.

També explica que necessitava tancar l’última etapa de quatre anys consecutius a l’Athletic. Una decisió que ha coincidit amb el canvi a la banqueta blaugrana per la marxa de Luis Enrique. “Per arribar a un club com el Barça no només requereix que agradi l’entrenador, sinó que arribi en el moment just”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)