Barça

Desena vegada que el Barça juga als Estats Units

Gira 2017. El primer cop que l’equip blaugrana va visitar el país va ser l’any 1937, quan el conjunt que dirigia Patrick O’Donnell fugia de la guerra

El Barça va arribar ahir a Nova York per iniciar una gira que el portarà a visitar també Washington i Miami i que acabarà el 29 de juliol amb el clàssic contra el Real Madrid, que reportarà sis milions d’euros al club blaugrana, que acabarà cobrant 14 milions pels tres partits que disputarà aquests dies pels Estats Units.

Però aquest no és el primer cop que el FC Barcelona fa una gira pels Estats Units. De fet, ja n’hi ha fet nou, la més important de les quals, la de l’any 1937, quan l’equip que dirigia Patrick O’Donnell va visitar Mèxic i els Estats Units en unes condicions molt especials. El 18 de juliol de l’any anterior havia esclatat la Guerra Civil espanyola després de l’alçament de les tropes del general Francisco Franco contra la República. Les activitats esportives s’havien suspès, el president del club, Josep Sunyol, havia estat assassinat per les tropes franquistes a la serralada de Guadarrama i el Barça, que estava dirigit per un comitè format per empleats i exdirectius, passava per un moment econòmic delicat. Els jugadors volien fugir de la guerra i l’equip, amb O’Donnell al capdavant, va marxar amb vaixell durant el mes de maig cap a Mèxic per disputar una sèrie de cinc partits amistosos. Entre els jugadors hi havia Balmanya, Escolà, Gual, Iborra, Pagès, Ventolrà... Alguns no van tornar a Barcelona. Ventolrà va preferir l’exili que no pas tornar a Catalunya i es va quedar a Mèxic, i Balmanya i Escolà van fitxar per un equip francès després de tornar de terres americanes via França.

L’expedició va jugar cinc partits a Mèxic i no va trobar bitllets de tornada fins un mes després. Ho havia de fer des dels Estats Units, així que va contractar quatre partits més, que va jugar a Nova York, amb quatre victòries. Aquella gira va proporcionar al club uns beneficis de 13.000 dòlars, que van donar aire a la seva economia.

La segona vegada que el Barça va visitar els Estats Units va ser l’any 1969, disputant dos partits a Nova York i un a Chicago, amb tres victòries. Era el Barça de Rexach, Bustillo, Fusté, Zaldúa... No va ser fins 25 anys després, el 1984, que l’equip blaugrana va tornar als Estats Units. Va disputar dos partits a Nova York en un torneig recordat perquè l’equip es va reforçar amb alguns jugadors d’altres clubs, com Mágico González i Mario Armando Husillos. Les circumstàncies d’aquells partits també van ser estranyes. Aquell equip l’entrenava César Luis Menotti i estava liderat per Diego Armando Maradona. Quan es va disputar aquell torneig, la lliga, tot i que perduda, encara estava en joc, així que Menotti es va quedar amb molts dels seus titulars a Barcelona. El seu segon, Rogelio Poncini, va dirigir l’equip, amb Maradona, amb un peu i mig fora del club després de la trista final de copa contra l’Athletic, Migueli, molts joves del filial i els dos convidats esmentats.

La resta de gires del Barça pels Estats Units ja són de l’època moderna, amb visites els anys 2003, 2006, 2008, 2009, 2011 i 2015. En tots aquests anys, l’equip ha jugat a ciutats com Boston, Philadelphia, Washington, Los Angeles, Houston, Chicago, Nova York, Seattle, San Francisco i Miami. Set gires en què ha disputat disset partits i que han donat un bon grapat de milions al club.

Any 1937
Brooklyn Hispano-Barça (2-4) New York-Barça (3-4) Sel. American Soccer League-Barça (0-2) Selecció Hebrea-Barça (0-3)
1969
Barça-Juventus (3-2) Barça-Juventus (1-0) All Stars-Barça (0-3)
1984
New York Cosmos-Barça (5-3) Fluminense-Barça (2-2)
2003
Barça-Juventus (2-2) Barça-Inter Milán (2-0) Barça-Manchester United (1-3)
2006
Guadalajara-Barça (1-1) Club América-Barça (4-4) NY Red Bulls-Barça (1-4)
2008
Guadalajara-Barça (2-5) NY Red Bulls-Barça (2-6)
2009
Los Angeles Galaxy-Barça (1-2) Seattle Sounders-Barça (0-4) Guadalajara-Barça (1-1) Manchester United-Barça (2-1) Guadalajara-Barça (4-1) Club América-Barça (0-2)
2015
Los Angeles Galaxy-Barça (1-2) Barça-M. United (1-3) Chelsea-Barça (2-2) (4-2 pen.)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)