Barça

futbol

1a divisió

Madrid, cada cop més lluny

Quan només s’han disputat cinc jornades de lliga, la distància entre el Barça i el Real Madrid ja és de set punts per l’ensopegada dels blancs contra el Betis

El Barça ja ha marcat disset gols i té un Messi pletòric que n’ha fet tants, nou, com tot el conjunt blanc

La teoria dels vasos comunicants aplicada al Barça i al Real Madrid s’està tornant a complir. Quan els blaugrana riuen, els madridistes ploren. I a l’inversa. I a l’estiu res feia presagiar que ara mateix succeiria això. Mentre el club blaugrana ha passat uns mesos complicats per la pèrdua d’una de les potes del seu trident, Neymar, i fracassava en el mercat de fitxatges a l’hora d’aconseguir els seus objectius principals, Verratti i Coutinho, el Madrid mantenia l’excel·lent ratxa de títols assolint la supercopa d’Europa i també la supercopa d’Espanya en una final a doble partit contra el Barça. A més, la superioritat mostrada sobretot en el primer temps al Bernabéu encara va deixar més tocat l’equip d’Ernesto Valverde. Va ser el dia en què Gerard Piqué va reconèixer que després de molts anys s’havia sentit clarament inferior a l’etern rival. Aquell Madrid, campió de lliga i de Champions, semblava imbatible.

Però l’inici del campionat ha capgirat per complet la situació. Els estats d’ànims d’un i altre equip han canviat radicalment. El Barça ha passat del nerviosisme a la tranquil·litat esportiva, mentre que al Real Madrid comencen a aparèixer alguns dubtes. I això que els blaugrana s’han de recompondre del cop que ha suposat la greu lesió de Dembélé, que estarà prop de quatre mesos de baixa i també del fet de conviure en una situació institucional una mica convulsa, amb una moció de censura i amb crits de “Bartomeu, dimissió” per part d’alguns seguidors en alguns partits al Camp Nou.

Quan només s’han disputat cinc jornades, els de Valverde ja han aconseguit obrir una bretxa important amb l’etern rival, a priori, el gran oponent en la lluita pel títol. La distància entre els dos equips ja és de set punts, un fet extraordinari i que en aquest punt del campionat no es veia des de feia cinc anys (amb Tito Vilanova). La diferència de punts entre els dos grans de la lliga s’explica, sobretot, per la fragilitat que està demostrant el conjunt blanc al Santiago Bernabéu, on ha estat incapaç de guanyar cap dels tres partits que ha disputat –València, Llevant i Betis–. L’últim cop que el Real Madrid no guanyava cap dels tres primers partits a casa va ser el curs 1995/96.

El Barça sosté el seu ferm lideratge en solitari gràcies al cinc de cinc que ha aconseguit en aquests primers partits. A més, els seus registres són excel·lents. Els blaugrana presenten un balanç de disset gols a favor i només dos en contra, unes dades que demostren que en l’aspecte ofensiu no estan tenint problemes i que al darrere són un mur. El Madrid, per contra, ha encaixat tres gols més i n’ha fet nou, molt pocs. De fet, Zidane ha esgrimit la falta d’efectivitat com una de les claus del seu fluix inici de campionat.

El barcelonisme està confiat perquè veu que el seu millor jugador, Leo Messi, també està en un moment de forma extraordinari i se’l veu molt motivat i satisfet amb el nou sistema que està implantant Ernesto Valverde a l’equip. L’argentí juga ara més a prop de l’àrea i les seves estadístiques golejadores són més altes que mai. Ara mateix acumula nou gols en la lliga quan només s’han jugat cinc jornades. Mai havia arribat a aquesta xifra amb tants pocs partits jugats. Hi va ser a prop el curs 2011/12, quan en va fer vuit, però l’any passat, per exemple, n’havia fet només quatre en els mateixos partits. Es dona la casualitat, a més, que Messi acumula els mateixos gols en la lliga que tot el Real Madrid junt.

Valverde, el gran encert

A Barcelona tothom té clar que la seva elecció com a entrenador ha estat un dels grans encerts de la direcció esportiva. Al marge del seu tarannà tranquil i la seva manera d’encaixar els problemes amb naturalitat, un fet que li va molt bé a un club com el Barça, tàcticament està enriquint l’equip i l’està fent recuperar algunes senyes d’identitat que tenia perdudes. Més enllà d’apropar Messi a l’àrea i de deixar gairebé tota la banda esquerra per al lateral, està insistint que l’equip jugui amb les línies molt més juntes, que no es trenqui enmig dels partits. De mica en mica, ho està aconseguint. S’ataca i es defensa molt millor quan l’equip és un bloc compacte. En aquest sentit, cobren especial protagonisme els migcampistes. Les millors versions de Rakitic, Busquets i Iniesta s’estan recuperant. El manxec, per exemple, és un fix per a Valverde, que el dosifica molt menys que Luis Enrique. Que aquests tres jugadors hagin tornat a guanyar pes dins l’equip fa que guanyi paciència a l’hora d’elaborar el joc. Es perden poques pilotes, es corre menys, sobretot cap endarrere, i físicament l’equip aguanta millor.

Un aspecte molt positiu en aquest inici de lliga del Barça és que els fitxatges que s’han fet estan millorant les expectatives creades. Tret de Dembélé, que no se’l pot jutjar per la seva falta de minuts abans de la lesió, la resta està rendint a un nivell elevat. Nélson Semedo, que havia despertat alguns dubtes, s’està consolidant al lateral dret –és el titular– i Paulinho, el que havia rebut més crítiques de tots, contra l’Eibar va acabar ovacionat pels seguidors blaugrana. El brasiler ja ha fet dos gols en la lliga, el de Getafe va donar els tres punts, i ha mostrat molt bona sintonia amb Leo Messi al camp. Gerard Deulofeu, l’altre fitxatge, potser no ha tingut un inici tan prometedor com els altres dos, però Valverde li està donant minuts que l’estan ajudant a agafar confiança. Pocs dubten ja que serà un futbolista important al llarg de la temporada. L’únic apunt una mica negatiu en aquest inici és el fluix estat de forma de Luis Suárez, tot i que tampoc ningú dubta que acabarà fent gols.

Les crítiques a Zidane

Són diversos els factors que expliquen el mal moment del Real Madrid. De l’equip imbatible que semblava a l’estiu, no en queda ni rastre i els dubtes han començat a aparèixer. Dubtes que fan que creixin les crítiques als àrbitres, com va fer Sergio Ramos, i que també n’hagin aparegut cap a Zinedine Zidane, a qui censuren la seva política de rotacions i alguns canvis que ha fet en alguns partits. Contra el Betis, sense anar més lluny, quan va substituir Isco i Modric. Canvis, a més, que han provocat cert desordre en l’equip. Un dels problemes que estan tenint els blancs en aquest inici de lliga és d’efectivitat. Crea ocasions, però li costa molt concretar-les. En aquest sentit, molts madridistes ja troben a faltar James i Morata, ja que entre tots dos garantien una bona xifra de gols. A més, fins al partit contra el Betis no van poder comptar amb Cristiano Ronaldo, que estava sancionat. Per contra, segueixen tenint problemes a la defensa i encaixant gols amb facilitat. En cinc jornades n’han rebut cinc. El València, el Llevant, la Real Sociedad i el Betis han estat capaços de superar Navas.

Mentre que el Barça camina amb pas ferm pel campionat de lliga, el Madrid cada cop està més lluny. Set punts en una lliga tan igualada permeten a l’equip de Valverde seguir creixent amb tranquil·litat i fermesa.

BARÇA

Ha guanyat tots els partits, ha marcat catorze gols i només n’ha encaixat dos

REAL MADRID

Des del curs 1995/96 no perdia els tres primers partits de lliga a casa

MESSI

Acumula nou gols en la lliga, els mateixos que tot el Madrid, un inici espectacular

LA DISTÀNCIA

Feia cinc anys que el Barça no tenia set punts més que el Madrid en només cinc jornades

FORTS

Els blaugrana s’han sobreposat a un estiu difícil i a la greu lesió de Dembélé

PROBLEMES

Els blancs, per contra, semblaven imbatibles i ara tenen dubtes

Dos 3-0 en els seus debuts en la Champions

En la Champions, el Barça i el Madrid van debutar guanyant els seus respectius partits 3-0. Ara bé, els de Valverde van tenir com a rival el subcampió d’Europa, la Juventus, mentre que els de Zidane es van enfrontar amb el dèbil Apoel de Nicòsia. En la segona jornada de la competició, tots dos jugaran lluny de casa. El Madrid, al complicat camp del Borussia Dortmund, i el a Portugal, on s’enfrontarà amb l’Sporting de Lisboa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)