La solvència d’un líder

El Barça fa el 9 de 9 després de vèncer el Girona gràcies a dos gols en pròpia porta, d’Aday i Gorka, i un altre del reaparegut Luis Suárez

Machín va ordenar un marcatge individual de Maffeo a Messi

girona 0 barça 3

GIRONA:Gorka; Maffeo, (Marlos, 78’), Ramalho, Bernardo; Juanpe, Aday, (Mojica, 69’) Pons, Douglas, Aleix, Portu i Olunga (Kayode, 60’). BARCELONA:Ter Stegen; Sergi Roberto, Mascherano, Umtiti, Alba, Rakitic, Paulinho, (Busquets, 67’) Iniesta, (Denis Suárez, 80’) Aleix Vidal (André Gomes, 81’), Messi i Luis Suárez. GOLS:0-1, Aday (17’ p.p.). 0-2, Gorka (48’ p.p.). 0-3, Luis Suárez (69’).ÀRBITRE:Sánchez Martínez.Targetes grogues:Maffeo (22’), Aday (41’) i Kayode (83’)PÚBLIC:13.305 espectadors.

Ni la il·lusió ni l’ambientàs que es va viure a Montilivi van poder frenar el Barça, que camina amb pas ferm per la lliga, defensant el seu lideratge en solitari. Valverde volia el 9 de 9 en aquesta setmana de tres partits i ja el té després d’imposar-se ahir al Girona amb dos gols en pròpia porta, d’Aday i Gorka Iraizoz. L’equip fa la sensació que va madurant a còpia de victòries convincents; ahir va saber fer mal quan tocava i va resistir sense patir quan els gironins van intentar pressionar. El Barça, amb sis jornades disputades, 20 gols a favor i 2 en contra, és un equip solvent i competitiu i que té la majoria de jugadors de la plantilla endollats i en plenitud física.

L’altre derbi català de primera també va tenir en els prolegòmens i durant el partit la seva dosi reivindicativa, sobretot quan el president de la Generalitat va fer entrada al camp i va sonar Els segadors per la megafonia, silenciat per crits de “votarem, votarem”, que també es van repetir durant el partit. I al final, crits d’“independència” i de nou el “votarem”.

Si en els primers compromisos va sorprendre que Ernesto Valverde no fes gaires rotacions, la proximitat de la segona jornada de Champions, en què el Barça s’enfrontarà dimecres a l’Sporting de Lisboa a Portugal, va provocar que el tècnic decidís tornar a sacsejar l’equip en la visita a Montilivi. Amb Semedo a Barcelona, el lateral dret va ser Sergi Roberto, que malgrat que aquesta temporada es pensava que abandonaria aquesta posició, Valverde hi segueix apostant com ja va fer Luis Enrique. A l’eix, contra el Girona va ser Piqué qui va tenir descans així que Umtiti va fer parella amb Mascherano i al lateral esquerre va tornar Jordi Alba. Al mig del camp, va reservar Busquets i el lloc de migcentre va ser per a Rakitic, flanquejat en els interiors per Paulinho, que va gaudir d’una nova titularitat, i d’Andrés Iniesta, imprescindible per Valverde, que no el mou de l’onze. A la davantera, amb Deulofeu a casa, l’extrem dret va ser per a Aleix Vidal, que ja havia jugat d’inici en aquesta posició contra l’Alavés, el retornat Luis Suárez i Leo Messi. En total, sis canvis respecte a l’equip que va golejar l’Eibar al Camp Nou.

El partit va començar sent un deu contra deu per una banda i un un contra un per l’altra perquè Machín va ordenar que Maffeo perseguís Messi per tot el camp. L’últim entrenador que havia ordenat un marcatge individual a un jugador del Barça va ser Hugo Sánchez quan entrenava l’Almeria el 2009 i va fer que Chico seguís Xavi per tot el camp. Era una decisió arriscada del tècnic del Girona –i no gaire habitual avui en dia– però que buscava incomodar l’argentí i que participés poc del joc. El problema en aquests casos és quan el defensor veu una groga, com va ser el cas de Maffeo. El Barça va mantenir la bona línia dels últims partits, amb paciència en la construcció, evitant rifar cap pilota i aprofitant la profunditat dels laterals per fer mal o les arribades des de la segona línia d’un inspirat Paulinho. Els primers avisos, però, van ser del Girona, amb un xut de lluny d’Aleix Garcia i un altre des de la frontal que va obligar Ter Stegen a intervenir.

De mica en mica, els blaugrana van anar incrementant el ritme, se sentien còmodes sobre el camp i les arribades a la porteria de Gorka van ser més intenses. En va tenir una Suárez, encara no al cent per cent, però qui va obligar Iraizoz a lluir-se va ser Messi en un xut de falta, Jordi Alba en una arribada per sorpresa i en un xut llunyà de Rakitic. Casualment, però, el gol va arribar en pròpia porta quan Aday va intentar refusar una volea de Jordi Alba després d’un córner servit per Messi. Abans del descans Paulinho va estar a punt de fer el seu tercer gol consecutiu però la seva rematada de cap va marxar una mica desviada.

En la represa, el Barça va sortir disposat a sentenciar el partit i ja en el primer minut Messi es va plantar sol davant Gorka però, massa forçat, no va poder rematar. Casualment, el segon gol també se’l va fer el Girona. Aquest cop va ser Gorka quan es va ficar dins la porteria la centrada que havia fet Aleix Vidal des de la dreta. Olunga hauria pogut donar esperances al Girona però Ter Stegen les va truncar i Luis Suárez les va acabar d’ensorrar quan no va fallar en un un contra un després de rebre una excel·lent passada de Sergi Roberto. Li anirà bé el gol, a l’uruguaià, que no estava del tot fi en aquest inici de campionat.

Amb els minuts consumint-se, i pensant ja en la Champions, Valverde va donar descans a Paulinho, que va deixar el seu lloc a Busquets, a Iniesta, que també va marxar ovacionat de Montilivi, per Denis Suárez i André Gomes va reemplaçar Aleix Vidal. Després del repte europeu, el proper compromís del líder és contra Las Palmas al Camp Nou, el dia en què els catalans estan citats a les urnes per votar en el referèndum.

L’ONZE

Valverde va fer sis canvis respecte al dia de l’Eibar i va donar descans a Piqué i Busquets