Barça

Santiago Espot es declara innocent i s’empara en la llibertat d’expressió

Judici per la xiulada en la final de copa del 2015. El president de Catalunya Acció va declarar ahir davant l’Audiencia Nacional, acusat d’injúries a la corona i d’ultratge a la bandera

El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, jutjat com a promotor de la xiulada a l’himne espanyol en la final de la copa del Rei disputada entre el Barça i l’Athletic el 30 de maig del 2015 al Camp Nou, va declarar-se ahir innocent dels fets dels quals se l’acusa davant l’Audiencia Nacional. La fiscalia demana una pena de dos anys de presó, una multa de més de 14.000 euros per injúries al rei Felip VI i per ultratge a la bandera i també reactivar el procediment administratiu d’una multa de 90.000 euros que li va imposar la Comisión Nacional Antiviolencia, però que mai va arribar a rebre perquè l’obertura del procediment penal va deixar aturat el procediment administratiu. Espot sí que va reconèixer ahir en la seva declaració a Madrid la seva participació en la redacció del manifest per promoure aquella xiulada, impulsat per onze entitats més, però es va emparar en la llibertat d’expressió i va negar rotundament haver repartit xiulets. També va negar haver fet cap crida a la violència.

“En el document no es feia cap crida a la violència i no hi havia cap atac a la dignitat del cap de l’Estat ni cap injúria a l’himne”, va dir el seu advocat, Albert Boada, durant el judici. Boada considera que s’ha vulnerat el dret a la llibertat ideològica i també a la llibertat d’expressió del seu representat.

Espot, que ahir mateix va tornar cap a Barcelona, considera que se l’ha volgut “posar en la diana judicial de tot aquest procés” i recorda que ni abans, ni durant, ni després de la xiulada no hi va haver cap acte violent. Tampoc entén que se l’acusi ara, quan l’any 2009, en una final també de copa del Rei entre els dos mateixos equips, ja hi va haver una xiulada similar, i aleshores no hi va haver conseqüències jurídiques –la fundació Denaes va denunciar aquells fets i l’Audiencia Nacional va acabar arxivant la causa; ara és VOX qui ha portat el tema als tribunals.

Polèmica amb el català

Santiago Espot es mostrava ahir satisfet per com havia anat el judici i considera que el seu advocat va saber desmuntar tots els arguments de la fiscalia. El president de Catalunya Acció també es va mostrar orgullós d’haver pogut declarar en la seva llengua. Espot va demanar declarar en català i va caldre la presència d’un intèrpret a la sala. La llei empara aquesta possibilitat, però el jutge Jose María Vázquez Honrubia ho va qualificar com una decisió “una mica absurda”, tot i que ho va acabar permetent.

El jutge va recordar-li, a més, que a Youtube hi ha diversos vídeos en què Santiago Espot apareix fent múltiples intervencions televisives en castellà, remarcant que en anterioritat l’ha vist usar la llengua espanyola amb un “bon accent”. Durant la declaració, Jose María Vázquez Honrubia, amb certa ironia, va demanar-li a Espot diversos cops si l’entenia en castellà o si preferia que traduïssin les seves preguntes.

DEFENSA FERMA

Espot va negar ahir haver repartit xiulets i haver fet cap crida a la violència
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)