Barça

JON BAKERO

MILLOR FUTBOLISTA UNIVERSITARI ALS ESTATS UNITS

“Aquí em coneixen per Jon, no per ser el fill de Bakero”

Després de ser escollit millor futbolista universitari de la temporada, Jon Bakero participa avui en el SuperDraft de la lliga professional dels Estats Units i sabrà quin serà el seu nou equip

Una nissaga de jugadors.
Jon és l’actiu més potent, ara mateix, de la saga dels Bakero. Una família estretament lligada al futbol i a Sant Sebastià. El seu pare, Jose Mari, va ser un de les icones del ‘dream team’ blaugrana amb aquell inoblidable gol a Kaiserslautern. A més de Jose Mari, dos germans més, Santiago i Jon van jugar a la Real Societat, i dues germanes, Itziar i Ainhoa, a l’Añorga. El petit dels Bakero demana pas, ara, a l’MLS.
El meu pare és el meu referent. Va ser un líder en una de les millors etapes de la història del Barça, amb Cruyff de tècnic

Als 21 anys, Jon Bakero (Barcelona, 1996) viu el moment més dolç de la seva vida. El jugador català ha finalitzat la seva etapa universitària amb la carrera de comunicació al sac i, a més, ha estat distingit com a millor futbolista universitari als Estats Units. Ho ha aconseguit després de ser campió de lliga i copa amb la Wake Forest University (Winston-Salem, Carolina del Nord) i havent registrat 16 gols i 14 assistències la temporada passada. Un premi que li permetrà estrenar-se aquest 2018 a la Major League Soccer (MLS) amb un contracte professional. Avui sabrà quina ciutat l’acollirà.

A Saint Louis va rebre el prestigiós premi Hernann Trophy com a millor futbolista universitari als Estats Units.
Em fa moltíssima il·lusió aquest premi, i és el colofó per tancar la meva etapa com a universitari. Tanco una etapa decisiva en la meva vida, i ho faig de la millor manera possible. Vull donar les gràcies al meu entrenador, Bobby Muss i a la meva família.
Perquè va decidir fer el pas de jugar als Estats Units?
En aquell moment jo jugava a la Blanca Subur, a Sitges, on vivia amb els meus pares. Era el meu segon any com a juvenil i va sorgir la possibilitat d’estudiar i jugar a futbol, al mateix temps, als Estats Units. Em va atraure el fet de perfeccionar l’anglès i créixer en un altre país. Això sí, no coneixia pràcticament res. Ni de les universitats americanes ni del futbol que s’hi jugava.
Què ha trobat als Estats Units?
Estabilitat. A causa de la feina del meu pare hem viatjat moltíssim i he viscut a Polònia, Sant Sebastià i València. Això fa que no tinguis la continuïtat necessària en molts aspectes. Quatre anys seguits als Estats Units han estat determinants en la meva formació tant acadèmica com esportiva. Aquí tot és diferent. Vius a prop de la universitat i tot està fet perquè rendeixis al mateix nivell com a esportista i com a estudiant.
Coneixen el seu pare, José Mari Bakero?
[Somriu] Gairebé gens... Tot i que jo tampoc el vaig veure jugar, perquè vaig néixer vint dies abans de la seva retirada... Aquí no hi ha la cultura futbolística d’Europa. El pare va ser un líder d’una de les millors etapes de la història del Barça i amb un entrenador únic, Cruyff. Als Estats Units em coneixen més per Jon que per ser fill de Bakero. De petit ho vaig patir molt més, però aquí he pogut ser jo mateix.
Què li transmet el seu pare, hi parla sovint?
És el meu referent. L’ajuda dels meus pares i la meva germana Lorea han estat un suport incondicional. Des que visc als Estats Units venen a veurem una vegada a l’any, però segueixen els meus partits per internet. Darrerament parlem molt sovint, ell em deixa fer i aprenc dels seus consells.
És un dels escollits per ser al SuperDraft de l’MLS –entre els cinc primers– que tindrà lloc avui a Filadèlfia. Té alguna preferència?
Ser aquí ja és un privilegi. No tinc cap preferència, i només espero retornar la confiança al club que em doni l’oportunitat de debutar a la Major Soccer League donant el millor de mi mateix. Firmar el meu primer contracte com a professional i jugar en una de les competicions més emergents és una il·lusió feta realitat que no vull desaprofitar.
Aquests dies també participa en el Combined, unes sessions en què participen 60 joves futbolistes sota la mirada dels entrenadors de primera divisió i els principals representants. Ho farà al costat de tres catalans més: Pol Calvet (Pittsburg), Albert Ruiz (FGCU) i Pau Belana (Akron)?
Sí, és l’aperitiu abans del SuperDraft. Els entrenadors tenen l’oportunitat de veure’t jugar en diversos partits que organitza l’MLS. És una prova definitiva per acabar de decidir si aposten per un jugador o per un altre. Aquest any som quatre jugadors catalans, un fet inèdit i que demostra el paper d’expansió que té el futbol català. A l’MLS ja ho hem vist amb Víctor Vázquez, campió l’any passat amb Toronto FC, i Ilie Sánchez, campió de copa.
El seu horitzó com a futbolista són els Estats Units o li agradaria jugar en el futbol europeu?
Ara estic molt bé als Estats Units, però és evident que en el futbol europeu qualsevol jugador hi voldria jugar. El millor és anar pas a pas i disfrutar de cada moment.
Té temps de veure el Barça?
Sí, sempre que puc! Aquesta temporada està sent molt regular i és un plaer veure jugar Messi, que és el millor futbolista del món. L’equip està imparable i espero que continuï així.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)