Barça

Balanç positiu

El Barça tanca el mercat d’estiu amb una plantilla força més competitiva i versàtil que la del curs passat i amb un superàvit de 5,3 milions d’euros

Els fitxatges d’Arthur, Lenglet, Malcom i Arturo Vidal augmenten el fons d’armari per afrontar la temporada, mentre que l’única baixa sensible ha estat la ja sabuda d’Iniesta

Plantilla millorada notablement i 5,3 milions d’euros de superàvit. Així va tancar el Barça la mitjanit passada un mercat d’estiu en què, a grans trets, s’ha assolit l’objectiu fixat a la primavera: posar a disposició d’Ernesto Valverde una plantilla amb més fons d’armari que l’anterior, sense fer una enorme inversió i sense cap baixa significativa, més enllà de la ja esperada d’Iniesta. La feina duta a terme per la reestructurada direcció esportiva blaugrana, amb Pep Segura, Éric Abidal i Ramon Planes al capdavant, a més, té més mèrit si es posa a la coctelera el que va succeir al juny, quan el teòric fitxatge estel·lar de l’estiu, Antoine Griezmann, va decidir renovar el contracte amb l’Atlético de Madrid, cosa que va fer presagiar un altre mercat mogut, com ja va succeir l’estiu anterior amb la sortida inesperada de Neymar.

En aquesta ocasió, però, la direcció esportiva, que ja tenia tancats els fitxes d’Arthur Melo –per 31 milions fixos més nou en variables– i Lenglet, pel qual es va fer efectiva la clàusula de rescissió –35,9 milions–, va abaixar el suflé i va analitzar les opcions que oferia el mercat per reforçar la davantera, sense caure en el parany de fer cap inversió fora de lloc. El primer nom va ser el de Willian, però en vista de les reticències del Chelsea d’asseure’s a negociar, el club va activar el pla B, el de Malcom, que d’un dia per l’altre va passar d’agafar un avió cap a Roma a agafar-ne un cap a Barcelona, per convertir-se en el gran reforç ofensiu de l’estiu. La plantilla ja començava a agafar una forma estupenda, però encara no estava tancada, ja que Valverde considerava que amb la marxa de Paulinho feia falta un jugador d’un perfil semblant. I la resposta, com amb Malcom, va ser inesperada, ja que sense que aparegués en cap rumor previ el Barça va anunciar la contractació d’Arturo Vidal, procedent del Bayern, a canvi de 19 milions d’euros fixos més tres en variables. Tot i que el xilè va ser el quart i darrer fitxatge, val a dir que la direcció esportiva ha intentat les darreres setmanes tancar el cinquè fitxatge, el d’un altre migcampista, amb Rabiot i De Jong entre les opcions preferencials, però finalment s’ha optat per deixar-ho tot tal com estava per les negatives del PSG i l’Ajax, respectivament, a traspassar els seus jugadors.

En total, doncs, Ernesto Valverde disposarà per a aquest primer tram de la temporada de quatre jugadors nous –Arthur, Lenglet, Malcom i Arturo Vidal–, pels quals el Barça ha pagat 126,9 milions fixos, que poden augmentar en 14 milions més si es compleixen un conjunt de variables. A més, Valverde també disposarà de Miranda, com a substitut de Digne, i d’Aleñá, tots dos procedents del Barça B, mentre que els cedits Samper i Munir també formaran part de la nova plantilla.

Milloren les vendes

Un dels mals endèmics del Barça en els darrers anys ha estat el fet de vendre jugadors per preus molt inferiors als que marcava el mercat, moltes vegades lligat de mans i peus per les elevades fitxes dels jugadors traspassats. Aquesta situació, però, s’ha capgirat aquest estiu, en què el FC Barcelona ha aconseguit tancar vendes força suculentes, fins a acumular un total de 132,2 milions fixos, als quals se’n podrien afegir onze en variables. La venda més sonada, tot i que es farà efectiva més endavant, va ser la de Paulinho, que va tornar al Guangzhou Evergrande xinès per 50 milions d’euros –fa un any la seva compra va costar 40 milions–. I també va ser força notori el traspàs de Yerry Mina, que només set mesos després d’haver estat fitxat per 11,8 milions va marxar a l’Everton per 30,25 milions fixos més 1,5 en variables. El conjunt anglès, de fet, s’ha convertit aquest estiu en el gran aliat del Barça, ja que, a banda del central colombià, també ha fitxat Digne, a canvi de 20,2 milions fixos més 1,5 en variables, i ha incorporat com a cedit André Gomes, una operació per la qual pagarà al Barça 2,25 milions, a banda de fer-se càrrec del cent per cent de la seva elevada fitxa. A més, també han sortit del Camp Nou Deulofeu –fitxat pel Watford per 13 milions–, Aleix Vidal –traspassat al Sevilla per 8,5 milions fixos més dos en variables–, Marlon –venut al Sassuolo per sis milions, que augmentaran fins a dotze quan jugui 50 partits– i Paco Alcácer, cedit al Borussia de Dortmund a canvi de dos milions d’euros. Així mateix, també ha marxat Douglas, cedit al Sivasspor a canvi de la seva fitxa, i que ja no tornarà en acabar contracte.

I després, és clar, el balanç de l’estiu no seria complet sense afegir-hi alguns casos especials que la direcció esportiva ha resolt força bé. Per una banda, el club ha aconseguit que Cillessen, que volia marxar per jugar més minuts, continuï una temporada més, mentre que Rakitic, temptat a última hora pel PSG, també ha decidit quedar-se. I el tercer nom de l’estiu en aquest aspecte va ser Dembélé, que sembla que Ernesto Valverde ha aconseguit recuperar per a la causa. Possiblement, la gran pega ha estat la continuïtat de Rafinha, un jugador pel qual s’esperava aconseguir uns diners que finalment no han entrat. Finalment, i a banda de la decepció que va generar la negativa de Griezmann de fitxar pel Barça, en l’ambient ha quedat la sensació que ha faltat la cirera del pastís, ja que durant setmanes es va somiar amb el fitxatge de De Jong o de Rabiot, sense oblidar el somni impossible de Pogba. Amb tot, però, la plantilla és notablement superior a la del curs passat, ja que ara Valverde té peces per poder remenar l’onze sense abaixar el nivell, un fet evident al qual cal afegir que tota la planificació, lluny de generar una despesa, ha deixat 5,3 milions d’euros de superàvit a la caixa. El balanç, doncs, és força positiu. Ara només falta que la pilota entri perquè aquesta sensació es converteixi en una realitat.

BONA RESPOSTA

El club va saber reaccionar a la negativa de Griezmann, el teòric gran fitxatge

REALISTES

En un mercat de nou inflat, el fitxatge més car del Barça ha estat Malcom (41+1)

GRANS VENDES

Paulinho –50 milions– i Mina –30,25+1,5– han estat els millors traspassos

Mercat amb superàvit tretze estius després

El FC Barcelona no havia presentat un superàvit en un mercat estival des de l’any 2005, quan el club blaugrana va guanyar tres milions d’euros per les vendes de Rochemback i de Sergio García, mentre que va incorporar a cost zero Van Bommel i Ezquerro. Des de llavors, estiu rere estiu el Barcelona ha gastat més del que ha ingressat, a vegades complint amb la quantitat pressupostada i d’altres superant-la. En aquest sentit, els anys amb més diferències entre els ingressos i les inversions van ser el 2007 (-54,5 milions), el 2009 (-89), el 2013 (-73,1), el 2014 (-85), el 2016 (-91) i el 2017 (-111,9). La dinàmica, doncs, era cada cop més preocupant, cosa que encara fa més positiu el fet que el Barça hagi aconseguit millorar la plantilla sense tancar l’estiu amb un altre negatiu en el seu balanç.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)