Barça

Arthur, el guardià de l’estil

El brasiler és la gran esperança per mantenir viva l’essència del joc tradicional del Barça

Està molt content amb els elogis, però és conscient que ha de millorar més per consolidar-se

Familiar, parla molt de futbol amb el seu pare i el seu germà

El joc del Barça, el seu ADN, el seu estil, es defineix com la cerca constant del domini a través de la possessió de la pilota, una excel·lent col·locació per ocupar bé els espais i una pressió avançada que ajuda a jugar més temps en camp rival que no pas en el propi. I els guardians d’aquest estil han estat els diversos migcampistes criats a la Masia que han ocupat llocs rellevants al primer equip en les últimes temporades. La sublimitat va arribar amb Busquets, Xavi i Iniesta durant l’època de Guardiola però amb el pas dels anys i després d’algunes propostes per fer evolucionar el perfil dels jugadors que han ocupat les places de la zona ampla han anat canviant. Va marxar Xavi i amb l’adeu d’Iniesta només Busquets queda d’aquella tripleta màgica que s’associava com ningú amb Messi.

L’equip blaugrana, en els últims anys, ha anat variant el seu joc en funció dels jugadors que ha tingut, com per exemple, quan hi havia el trident o després de perdre Neymar. Els tècnics que han precedit Guardiola, Luis Enrique i Valverde, han introduït matisos i no són tan ferms en les conviccions sobre aquest estil propi però no l’han abandonat del tot. En els últims anys, des de la direcció esportiva també s’ha intentat buscar migcampistes diferents però la majoria han estat apostes fallides. Una, però, sembla que no. I és la d’Arthur Melo, precisament un futbolista que encarna un retorn als orígens, el del futbol associatiu. Va deixar bones sensacions durant la pretemporada però amb l’inici de les competicions oficials Ernesto Valverde va preferir fer jugar altres futbolistes. El brasiler semblava no tenir la confiança total del tècnic però sí de la màxima estrella de l’equip, Leo Messi. “Arthur m’ha sorprès perquè no el coneixia gaire. Salvant les distàncies, em recorda Xavi. Vol sempre la pilota, no la perd, juga en curt... Es pot confiar en ell perquè és molt segur”, va assenyalar.

Després d’uns mals partits i resultats i amb l’equip pressionat va arribar la cita de Wembley contra el Tottenham. I Valverde va recórrer a ell i el va fer titular. La va encertar de ple. Aquell dia les portades se les va endur Messi pel seu partidàs però una part dels elogis també van ser per a Arthur, que va completar una actuació magnífica, demostrant tot el que ja s’intuïa d’ell. Que malgrat la seva joventut és un futbolista amb personalitat, un bon organitzador del joc, amb una capacitat innata per protegir la pilota i no perdre-la, amb bona visió de joc, capaç d’escollir bé en la majoria d’intervencions i un bàlsam per als companys quan estan pressionats perquè sempre ofereix una sortida. “Té unes condicions que ens van molt bé. És un jugador que protegeix molt bé la pilota, que t’assegura moltes passades i ser dominadors. Ens ha ajudat molt”, va afirmar Valverde a Londres.

A Mestalla contra el València va repetir titularitat i va mantenir la seva bona línia de joc així que no sembla que en els propers partits –Sevilla, Inter i Real Madrid– desaparegui de l’onze. Amb ell al camp, l’equip ha fet la millor primera part de la temporada i en aquest 4-3-3 amb Coutinho d’extrem sembla molt evident que una plaça a l’interior ha de ser per a ell i no per a Arturo Vidal. L’últim a elogiar-lo ha estat el seu compatriota Coutinho durant la concentració amb la selecció del Brasil. “És un crac i és un plaer enorme jugar amb ell. Fa funcionar l’equip i n’és el motor. No perd pilotes i fa moltes passades. És un migcampista perfecte”, va comentar.

Tranquil i molt prudent

Arthur Melo està molt satisfet amb totes les paraules elogioses però ho viu “amb tranquil·litat”, segons explica una persona del seu entorn a L’Esportiu: “No es posa nerviós amb les situacions. Ni quan no jugava ni ara. I això crec que és bo perquè no sent tant la pressió de jugar en un equip tan gran com el Barça.” Els afalacs i les comparacions que es fan, com per exemple amb Xavi, el fan enrojolar i a dia d’avui no les comparteix. “Està orgullós de tot el que s’està dient però només són dos partits i sap que no s’ha guanyat encara ser titular sempre o si jugarà el clàssic. És perfectament conscient que encara ha de treballar molt perquè se’l compari amb jugadors que han entrat en la història del Barça. Encara no ho ha demostrat. Li cal fer gols, més assistències i ha de guanyar títols jugant molts partits.”

Mentre això no arriba, com a mínim amb Arthur al camp el joc del Barça ha millorat i és més recognoscible. La seva adaptació a l’equip, el club i la ciutat està anant molt bé i ha encaixat com un guant en la plantilla. Manté una bona relació amb tots els companys. De caràcter tranquil, està descobrint alguns racons de la ciutat encara que fa molta vida familiar perquè es va traslladar amb els seus pares i el seu germà. De fet, passa moltes hores xerrant de futbol amb el seu pare i el seu germà.

LES FRASES

Salvant les distàncies, em recorda Xavi: sempre vol la pilota, no la perd, juga en curt... Hi pots confiar
Leo Messi
Té unes condicions que ens van molt bé: protegeix la pilota i ens assegura passades i ser dominadors
Ernesto Valverde
És un crac i és un plaer jugar amb ell; fa funcionar l’equip i n’és el motor. És un migcampista perfecte
Philippe Coutinho

Molt concentrat en el duel contra l’Argentina

Arthur va debutar amb la selecció absoluta en la passada aturada internacional. Però les seves bones actuacions en el Barça segur que provoquen que cada cop més vagi entrant més en el nucli dels habituals del combinat brasiler. Arthur va jugar uns minuts en l’amistós contra l’Aràbia Saudita. Va entrar per Coutinho en el minut 72. El blaugrana ara està molt concentrat i esperançat de tenir minuts en l’altre partit que juguen, ni més ni menys contra l’Argentina dimarts. Arthur Melo té ganes de participar en aquest clàssic del futbol. Un partit que no jugarà Leo Messi, que de moment continua sense voler jugar amb la selecció del seu país. El 10 del Barça va aprofitar que no juga per descansar a la Cerdanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)