Barça

Mans d’or en el clàssic

Ter Stegen i Courtois són l’última fortalesa del Barça i el Real Madrid i tots dos estan entre els millors porters del món

L’exporter i tècnic analitza per L’Esportiu les seves qualitats i veu l’alemany més complet

Un dels grans duels del clàssic del Camp Nou es viurà a la porteria. Les dues estaran defensades per dos dels millors porters del món, amb permís d’Oblak i d’algun nom més. Les virtuts de Marc-André ter Stegen i de Thibaut Courtois són indiscutibles, estan fora de qualsevol dubte, més enllà de l’estat de forma pel qual passin. Les seves trajectòries avalen el pes específic que tenen tant per al Barça com per al Real Madrid, encara que el millor per a ells i els seus equips seria passar desapercebuts perquè això significaria que no tenen gaire feina. En aquests moments, però, el blaugrana està en un moment dolç i tothom l’assenyala com un dels grans responsables que l’equip sigui el líder de la lliga, mentre que el belga no està responent a les expectatives creades. No se’l pot considerar el culpable de tots els mals del conjunt de Lopetegui però no s’ha convertit en el guardià infal·lible que tots, i en especial Florentino Pérez, esperaven quan va fitxar.

L’alemany no deixa de rebre elogis per les actuacions que està tenint aquesta temporada. Un símptoma perillós perquè quan el porter és el millor de l’equip això vol dir que alguna cosa no acaba de rutllar en el sistema defensiu de l’equip. El Barça ha encaixat massa gols però aquest demèrit no és atribuïble a Ter Stegen. “Segueix en línia ascendent des que va arribar. Va millorant en els petits detalls i també en tots els conceptes en què ha de millorar un porter”, reflexiona Juan Carlos Unzué, que el coneix molt bé des de la seva etapa en el Barça. El navarrès no té la sensació que l’alemany estigui millor aquest any que en els passats però sí que considera que ho pot semblar perquè està fent moltes més aturades, encara que aquestes potser no han servit per guanyar els últims partits abans del del Sevilla. “Ter Stegen sempre ha estat molt transcendent. Fa l’aturada clau en moments determinants. Aquest any no tinc les estadístiques però segurament està rebent més xuts. Ell no ha fallat i ha fet moltes aturades però aquestes no han servit per guanyar el partit”, assenyala. Sí que va tornar a ser decisiu contra el Sevilla amb dues dobles aturades seguides en dos moments que podien complicar molt el partit. Les dues primeres intervencions de mèrit van tenir lloc amb el marcador 2-0 i en total va fer 5 aturades de 15 rematades que va rebre per part dels andalusos.

Per a Unzué, els dos porters del clàssic s’han guanyat l’“estatus” de ser considerats entre els millors del món però veu Ter Stegen “més complet” perquè està més adaptat a la idiosincràsia del joc del Barça, que domina a la perfecció. “Està en el millor equip possible del món i per l’estil de joc està en el millor equip perquè es vegin les seves millors qualitats.” Una d’aquestes és el joc amb els peus i la seva gran capacitat per estar sempre ben situat. “Sota els pals són dos porters boníssims. Se situen molt bé i tenen bons suports. Em consta que De la Fuente ha fet una feina especial en la col·locació i la posició corporal. I un porter ben recolzat ho pot parar tot.” Per a Unzué, això sí, Ter Stegen és superior a l’hora de saber jugar allunyat de la porteria perquè ho està fent des de fa molts anys, però no Courtois, que no se sent tan còmode en aquest escenari perquè en els seus antics equips, com ara l’Atlético de Madrid i el Chelsea, no ho feia tant. “Courtois ha de saber jugar amb la defensa més lluny de la seva àrea. El Marc transmet tranquil·litat fins i tot quan s’equivoca. El repte de Courtois és aprendre a jugar així. Sortir a jugar, ajudar en la sortida de la pilota. Normalment el radi d’acció d’un porter és, com a màxim, de 8 metres davant de la porteria i 8 metres al costat. Difícilment veus Courtois fora d’aquests paràmetres i li està costant adaptar-se a aquest tipus de situacions, decidir si ha de sortir o no...”

El belga, escollit com el millor porter del passat mundial, està rebent algunes crítiques i l’ombra allargada de Keylor Navas, que juga la Champions, no fa res més que posar-li més pressió. Per a Unzué, aquest factor no hauria de suposar-li una “pressió afegida” perquè quan va fitxar pel Madrid ja sabia que tindria una dura competència i creu que el que l’està afectant més és la situació global de l’equip. “No està sent transcendent i no ha pogut ajudar l’equip perquè el Madrid no equilibra el rebut. Això li dificulta el dia a dia però no està tenint grans errades si repasses els seus partits”, afirma.

Unzué veu el madridista “millor en el joc aeri” per la seva alçada i els seus anys en una lliga com la d’Anglaterra que per l’estil de joc, moltes centrades a l’àrea obliguen a ser fort en aquest aspecte, però no creu que Ter Stegen sigui feble en aquest apartat. “Sense ser tan alt com Courtois, també és prou bo perquè és valent i actua amb decisió.” Sota els pals considera que tots dos “són boníssims”, així com en l’un contra un. “Es fan grans i tenen envergadura. Tenen els braços llargs i forts”, destaca. Els veu tots dos sobris i amb una mentalitat forta, molt ben preparats per aguantar el pes de dues porteries com les del Barça i el Real Madrid. En aquest sentit, i perquè va treballar amb tots dos, Ter Stegen li recorda Valdés. “Valdés feia pocs errors, i quan els feia tampoc entrava en crisi. El porter que jugui bé en el Barça pot rendir en qualsevol equip”, sentencia.

L’alemany ha participat en els 9 partits de lliga i ha encaixat 11 gols però ha fet un total de 24 aturades que han salvat l’equip en més d’una ocasió. I la gran majoria, en moments determinants. També ha participat en els 3 partits de la Champions, en què ha encaixat 2 gols contra el Tottenham. En la competició europea ha fet 7 aturades. Courtois només disputa la lliga i ha jugat un total de 7 partits, en què ha encaixat 8 gols. Tot i això, el seu nombre d’aturades també és força elevat, amb un total de 19. El que queda clar és que les porteries en el clàssic estaran ben cobertes. Per quatre mans d’or. Les de Ter Stegen i Courtois.

LES DADES

24
aturades
ha fet Ter Stegen en els 9 partits de lliga que ha disputat i en què ha encaixat un total d’11 gols en la competició.

LES FRASES

19
aturades
ha fet Courtois en els partits de lliga i ha rebut un total de 8 gols. En la Champions, el belga no juga i ho fa Navas.

COURTOIS

Courtois ha de saber jugar amb la defensa més lluny de la seva àrea. El seu repte és aprendre a jugar així. Sortir per jugar, ajudar...
Sota els pals són dos porters boníssims. Si situen molt bé i tenen bons suports
Juan Carlos Unzué
entrenador
Ter Stegen segueix en línia ascendent des que va arribar. Va millorant en els petits detalls i també en tots els conceptes en què cal fer-ho
No està responent a les expectatives creades, malgrat que la fragilitat no és culpa seva
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)