Coutinho, especialista a inaugurar el marcador

Efectivitat valuosa. Amb el que va marcar contra el Madrid, el futbolista brasiler ha signat quatre gols en els últims set partits amb el Barça, i tots quatre han estat el primer del duel

Era el minut 11 quan l’afició blaugrana vivia la primera gran alegria del clàssic amb la celebració de l’1-0. Gran cavalcada de Jordi Alba fins a arribar a la línia de fons, passada enrere i rematada rasa i ajustada al pal de Philippe Coutinho que va superar Courtois. El talentós futbolista brasiler tornava a ser l’encarregat d’obrir la llauna, amb el valor que això suposa en el desenvolupament dels partits. I ho va assolir en l’únic xut que va fer entre els tres pals.

En els últims set partits amb el Barça, Coutinho ha marcat quatre gols i tots han estat el primer. Un balanç que arrenca contra el Leganés (26 de setembre) i continua amb els compromisos contra el Tottenham, el Sevilla i el d’ahir contra el Madrid. En cadascun ha demostrat la seva capacitat ofensiva, que s’ha vist reforçada des que Ernesto Valverde ha optat per apropar-lo a la porteria contrària traslladant-lo de l’interior cap a la banda esquerra de l’atac blaugrana.

Aquesta aposta es va tornar a veure en el duel d’ahir, en què Coutinho va formar part del trident ofensiu blaugrana acompanyat de Luis Suárez i Rafinha. Sense Leo Messi a la gespa per lesió, el brasiler tornava a concentrar a les seves botes bona part de la responsabilitat a l’hora de desbordar entre línies gràcies a la seva qualitat. Com és costum, va arrencar amb energia i l’encert a l’hora de seguir la jugada d’Alba li va permetre fer l’1-0. El va celebrar posant-se la pilota sota la samarreta, el típic gest per celebrar una propera paternitat. Era el seu primer gol contra el Madrid, coincidint amb el seu segon clàssic. El primer va ser el de la segona volta de la lliga passada, resolt amb un empat a dos gols quan el títol ja estava decidit a favor dels blaugrana. Llavors el brasiler també va aparèixer en l’onze titular d’Ernesto Valverde.

Ahir Coutinho va estar a la gespa del Camp Nou fins al minut 74, quan va ser rellevat per Ousmane Dembélé. Més enllà del gol, es va moure entre línies amb l’objectiu de fer mal a la defensa blanca per dins, deixant espai per a les internades d’Alba per l’extrem esquerre. Tot just va perdre una pilota i va rebre dues faltes. Amb el pas dels minuts, però, li va passar factura el desgast i les seves intervencions van ser més intermitents. Un fet que s’ha repetit en altres enfrontaments d’alta intensitat i que s’entreveu com un dels factors en què té marge de millora. “És un perill constant pel seu xut, pot aparèixer en qualsevol moment, té joc entre línies... Però sabem que encara ens pot aportar més”, va apreciar Valverde quan se li va preguntar pel brasiler en la roda de premsa prèvia al clàssic.

EFICÀCIA

El seu primer gol en un clàssic va arribar en l’única rematada entre els tres pals