Barça

Una parella sempre letal

L’argentí i l’uruguaià, els golejadors a Getafe, es refermen al capdavant de la llista de màxims golejadors i ja sumen 28 gols entre tots dos en la lliga. Més que 16 equips, inclòs el Madrid

L’actual és la cinquena temporada junts, i en les últimes tres s’han repartit el Pichichi. Enguany també són els clars favorits per aconseguir-lo

El Madrid no tenia unes pitjors xifres en lliga des de la temporada 1990/91
Messi ja està a un gol dels 400 en la lliga espanyola i Suárez n’ha fet 122

Leo Messi i Luis Suárez, els dos grans golejadors de la plantilla del Barça, van aparèixer diumenge a Getafe per guiar amb les seves dianes el conjunt blaugrana cap a una victòria molt treballada. Tot i no ser cap novetat, que el millor jugador del món com el seu millor soci en atac apareguin gairebé sempre en cites complicades, els seus gols sí que van confirmar, un cop més, que ara per ara també són els dos grans artillers del campionat. Amb la seva setzena diana en la lliga, el crac argentí es consolida com a pitxitxi destacat, i això que es va perdre dues jornades, contra el Madrid i a Vallecas, per culpa de la lesió que es va fer al colze contra el Sevilla. El segueix a la taula de màxims artillers precisament Suárez, que amb el golàs que va fer de volea al Coliseum Alfonso Pérez, un dels millors no només des que vesteix de blaugrana sinó també de la seva carrera, ja en suma un total de 12, un més que el seu compatriota, el davanter del Girona Cristhian Stuani, que completa el podi de golejadors d’aquesta lliga.

Més enllà de les xifres individuals, el pes que tenen Messi i Suárez no només en el Barça sinó també pel que fa al campionat, agafen una altra dimensió si es comparen els 28 gols que duen plegats en les 18 jornades disputades, amb la resta d’equips. I és que més enllà que entre tots dos hagin fet més de la meitat dels gols dels de Valverde en la lliga (exactament un 56% de les 50 dianes que sumen els blaugrana), destaca sobretot el fet que entre ells dos han fet més gols que 16 dels 19 conjunts rivals del campionat. Només el Sevilla (31 gols), el Llevant (30 gols) i el Celta (29 gols), n’han fet més que Messi i Suárez junts, que també superen les xifres de tot el Madrid des de començament de campionat. Els blancs, sense Cristiano Ronaldo, enyorat des que va començar el curs, només han fet 26 gols, els mateixos que l’Atlético. És la pitjor sequera per als de Chamartín en l’aspecte golejador en aquest moment de la lliga en un quart de segle. Per trobar una xifra inferior de gols amb 18 jornades disputades, cal remuntar-se a la temporada 1990/91, quan amb Alfredo Di Stéfano a la banqueta –28 canvis d’entrenador hi ha hagut al Bernabéu des de llavors– en duien només 23, i eren cinquens, com ara. Dada a part, és que Messi sol ja suma tants gols com els tres equips menys realitzadors de la lliga, com són el València, el Leganés i el Valladolid.

Tampoc és nou, com va passar a Getafe, que Messi o Suárez siguin l’obrellaunes de l’equip. En les divuit jornades de lliga, l’argentí ha fet el primer gol dels blaugrana set cops i ha vist porteria en deu, mentre que l’uruguaià ha estat l’autor del primer gol del Barça en tres jornades i ha marcat en un total de vuit. Ja sigui un o l’altre, això sí, han marcat en 13 de les jornades disputades i també han fet un hat-trick, Messi al Ciutat de València i Suárez, al Camp Nou en el clàssic. Només a Valladolid, a Leganés, contra l’Athletic, al Wanda Metropolitano i al Camp Nou amb el Vila-real –Suárez era baixa per lesió–, no van marcar cap dels dos. Cinc partits dels que en tres, els de Valverde s’han deixat punts. Queda molt clar que Messi i Suárez són la millor arma ofensiva de l’equip, i així ho diuen les xifres. L’aportació en el joc però, va més enllà, també en forma d’assistències. Messi, a més de pitxitxi, també és qui més gols ha repartit de la lliga (10), un d’aquests per a Suárez, que també ha donat quatre assistències de gol, de les quals tres han estat per al seu millor amic en la plantilla: Messi.

La parella que formen l’argentí i l’uruguaià, que tant s’han avingut també fora del camp, és sinònim d’èxit i una constant garantia de gol en les cinc temporades que ja fa que juguen plegats. Ja ho eren de fet abans –Messi és el màxim golejador històric del campionat, amb 399 gols, i encadena deu temporades fent-ne més de 20 en la lliga, i Suárez també era un killer en l’Ajax i el Liverpool– i ho continuen sent junts, fins al punt que entre ells dos s’han repartit els últims tres trofeus Pichichi. El del curs 2015/16 va ser per a l’uruguaià, gràcies a les 40 dianes que va fer i que també li van valer per ser Bota d’Or, i els dos últims, amb 34 i 37 gols, han estat per a Messi, que ja ha guanyat aquest guardó, i també la Bota d’Or, cinc vegades. Des de la temporada 2014/15, la seva primera plegats, entre tots dos han fet ni més ni menys que 278 dianes en la lliga (156 Messi i 122 Suárez, que ja està entre els 50 màxims golejadors de la història del campionat).

Història viva del futbol, en definitiva, i amb encara alguns anys més de corda. I és que tant Messi com Suárez tenen contracte fins al 2021, així que si com a mínim compleixen el que tenen signat, encara jugaran dues temporades més plegats, a més de l’actual mitja que queda d’aquesta. Molt de temps per continuar ampliant els seus registres golejadors. Començant per la propera jornada, l’última de la primera volta, al Camp Nou contra l’Eibar, una de les víctimes preferides recents tant per a l’un com per a l’altre. Sense anar gaire lluny, el crac argentí, que suma 12 dianes contra el conjunt guipuscoà, li va fer un pòquer en la seva darrera visita a l’Estadi. Alguns menys, 7, en suma el davanter charrúa en els seus enfrontaments contra els armers, amb un hat-trick inclòs. Tots dos ja tenen l’escopeta a punt i ben carregada.

16

GOLS EN 16 PARTITS JUGATS

37

GOLS

16

GOLS

34

GOLS

25

GOLS

43

GOLS

29

GOLS

26

GOLS

40

GOLS

12

GOLS EN 17 PARTITS JUGATS

LEO MESSI

L’argentí, que suma tants gols com tres equips, ha marcat en deu jornades diferents

LUIS SUÁREZ

L’uruguaià ha vist porteria en 8 jornades i, com Messi, també ha fet un ‘hat-trick’

NO NOMÉS GOLS

Messi és qui més assistències dona de la lliga (10) i Suárez n’ha repartit també 4
J1: Barça - Alavés 3-0
MESSI: 2 GOLS
J3: Barça - Osca 8-2
MESSI: 2 GOLS LUIS SUÁREZ: 2 GOLS (1 de penal)
J4: R.Sociedad - Barça 1-2
LUIS SUÁREZ: 1 GOL
J5: Barça - Girona 2-2
MESSI: 1 GOL
J8: València - Barça 1-1
MESSI: 1 GOL
J9: Barça - Sevilla 4-2
MESSI: 1 GOL LUIS SUÁREZ: 1 GOL (de penal)
J10: Barça - Madrid 5-1
LUIS SUÁREZ: 3 GOLS (1 de penal)
J11: Rayo - Barça 2-3
LUIS SUÁREZ: 2 GOLS
J12: Barça - Betis 3-4
MESSI: 2 GOLS (1 de penal)
J15: Espanyol - Barça 0-4
MESSI: 2 GOLS LUIS SUÁREZ: 1 GOL
J16: Llevant - Barça 0-5
LUIS SUÁREZ: 1 GOL MESSI: 3 GOLS
J17: Barça - Celta 2-0
MESSI: 1 GOL
J18: Getafe - Barça 1-2
MESSI: 1 GOL LUIS SUÁREZ: 1 GOL *Messi ha marcat en 10 jornades diferents i Luis Suárez, en 8. En 13 de les 18 jornades disputades, han marcat o l’un o l’altre.

La millor parella també de les grans lligues europees

X.S.

Messi i Suárez no només formen la parella més golejadora del campionat espanyol –Aspas (10 gols) i Maxi Gómez (8 gols ) en el Celta, amb 18 dianes entre tots dos, són els que els segueixen més de prop–, sinó també de les cinc grans lligues del continent. Només Mbappé i Neymar en el PSG –Cavani és el tercer en discòrdia, tot i que ha fet 10 gols– s’acosten a les xifres dels blaugrana, ja que en 17 jornades sumen entre tots dos 24 dianes. 13 han portat el segell del francès i 11, el del brasiler. A Alemanya, la parella més efectiva en 17 jornades és en el Dortmund, en què entre Paco Alcácer, màxim artiller (12 gols), i Reus (11) sumen 23 dianes. Més exigència i competència hi ha en la Premier –21 jornades ja disputades–, també pel que fa als dos jugadors d’un mateix equip amb més gols. Entre Kane (14) i Son (8), en el Tottenham, n’han fet 22, però estan seguits de molt a prop per Aubameyang (14) i Lacazette (7), en l’Arsenal, que duen 21 dianes, les mateixes que en el Liverpool porten Salah (13 gols) i Firmino o Mané (8 tots dos). 19 n’acumulen entre Agüero i Sterling, els dos màxims artillers del Manchester City. Menys discussió hi ha en la lliga italiana, on el domini de la Juve també s’estén a la llista de golejadors, amb Cristiano Ronaldo, pitxitxi amb 14 dianes, i Mandzukic, que en té 8, com a gran parella golejadora (22) en les 19 jornades disputades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)