Barça

JÚNIOR FIRPO

LATERAL DEL FC BARCELONA

“Jordi Alba? Serà una competència sana”

Júnior, que avui compleix 23 anys, sospira per la seva estrena amb el Barça en partit oficial, viure un clàssic des de dins i assaborir la Champions. Diumenge, el ‘seu’ Betis visita el Camp Nou

Fa poc que és a la ciutat, però la Barceloneta i el passeig de Gràcia l’han seduït

És una bogeria tot el que m’ha passat en l’últim any i mig. Em sento un privilegiat. Somio el clàssic i la Champions
He parlat amb molts companys del Betis. Diumenge serà un partit especial. Tots m’han preguntat si jugarà Messi
Neymar em fascina. M’agrada molt. Ara tenim plantilla per lluitar per tots els títols, però si ve ell, serà benvingut

Campió de l’últim europeu sub-21 jugat a Itàlia amb Espanya, pretemporada amb el Betis a Mèxic, nou contracte amb el Barça per a les properes cinc temporades, Gamper, pretemporada ja com a blaugrana als Estats Units i desplaçament al País Basc en el debut de l’equip a San Mamés. Tot això, en els últims 53 dies. La vida es mou ràpid al voltant de Júnior Firpo [22-08-1996, Santo Domingo, República Dominicana]. El febrer del 2018 jugava al camp d’El Ejido el seu últim partit amb el filial del Betis, a la segona B andalusa, i un any i mig després s’ha consolidat a primera divisió, ha guanyat el seu primer títol a nivell de seleccions i ha fitxat per tot un Barça. Vertiginós. Espanta. A ell no. Fins i tot ha tingut temps d’estrenar paternitat. El seu somni, triomfar ara al Camp Nou.

Udine, Santiago de Querétaro, Puebla, Barcelona, Miami, Michigan, Bilbao... estiu agitat.
“Un estiu mogut, sí. Molts viatges, molts quilòmetres i moltes emocions a àmbit intern. Guanyar l’europeu, el traspàs al Barça... ha estat tot una mica una bogeria. Crec que ja soc immune al jet lag. Un dia estava a Mèxic amb el Betis i l’altre estava jugant a Miami amb el Barça. Només he fet una setmana de vacances, però volia estar amb l’equip. Ara es tracta d’anar posant totes les coses al seu lloc. Pensa que encara no tinc ni casa aquí a Barcelona.”
La seva projecció ha estat meteòrica. S’ho esperava?
“És de bojos repassar tot el que m’ha passat en l’últim any i mig. És cert. Em sento realment un afortunat. Estic encantat. Tot ha anat molt ràpid. El salt a primera divisió, l’èxit amb la sub-21, fitxar pel Barça... Ara el que toca és disfrutar i aprendre encara més. Vull triomfar aquí.”
Quins reptes es fixa per aquesta primera temporada al club?
“Adaptar-me. Aquesta és la premissa. La meva intenció és estar molts anys aquí. Cal paciència. Sé que el primer any potser no serà fàcil. Sé on vinc i qui tinc al davant en la meva posició. Serà complicat. Al Betis tenia un rol, em sentia un jugador important, i aquí ja ho veurem. Però no tiro mai la tovallola. Lluitaré. Vinc aquí per jugar al màxim.”
Jordi Alba és un rival d’alçada.
“És així. El que tinc clar és que serà una competència sana. Hem parlat i m’ha acollit molt bé. Des del primer dia. No m’ho esperava. Ha estat molt proper i s’ha posat a disposició per ajudar-me en tot allò que necessiti.”
També ha parlat amb Valverde m’imagino.
“El míster sap el que vol. Al Betis jugàvem amb una proposta futbolística similar a la del Barça. Amb els matisos que vulguis, però al cap i a la fi era la mateixa idea. Això em facilitarà les coses, però és clar que hauré d’assimilar encara molts conceptes. Al Betis jugava més com a carriler pur i aquí m’hauré d’adaptar a la defensa de quatre. Ja he jugat així a la sub-21 i els pocs dies que vaig coincidir amb Rubi. Després hi ha temes de saber quan tirar la pressió, la sortida de pilota... De mica en mica.”
I diumenge primer cara a cara contra el Betis.
“Serà una mica estrany. He estat allà des de juvenils. És el club que m’ho ha donat tot.”
Ha parlat amb els seus excompanys?
“Sí. Amb molts. Tots m’han preguntat si diumenge jugarà Messi [riu]. Però jo, calladet. No puc donar pistes.”
L’últim Barça-Betis al Camp Nou va ser un espectacle i vostè va ser protagonista (3-4). Com recorda aquell partit?
“Va ser un autèntic partidàs. Per a l’espectador neutral va ser futbol pur. Set gols, un joc vistós de tots dos equips... Vaig disfrutar d’aquell partit. A més, vaig fer un gol i vaig tenir una bona actuació.”
Com veu el Betis de Rubi?
“Els pocs dies que vaig coincidir amb Rubi em va semblar un entrenador amb les idees molt clares. Una persona molt propera. Ell volia que continués al Betis i em deia que disfrutaríem aquesta temporada, però jo no podia deixar escapar l’oportunitat de venir al Barça. El Betis té un gran equip. És cert que han marxat jugadors que l’any passat van ser importants, però també han arribat bons jugadors. Borja, per exemple, fa pujar el nivell de l’equip. Tenen plantilla per aspirar a Europa, però no és bo que s’obsessionin amb això.”
Vostè sap què és jugar un derbi sevillà. Com imagina un clàssic?
“Un Betis-Sevilla és el més gran que hi ha després d’un Barça-Madrid. Són partits preciosos. Viure-ho des de dins és una sort. El clàssic és el partit més mediàtic que hi ha a escala mundial. Tinc unes ganes enormes de viure-ho en primera persona.”
El Barça va deixar el Real Madrid a 19 punts la temporada passada. Com veu l’equip de Zidane aquest any? I l’Atlético?
“Encara és aviat. Estem tot just a les portes de la jornada 2. Acaba de començar la lliga. Però tinc clar que equips com el Madrid i l’Atlético estaran a dalt. Sempre hi són. Seran els rivals a batre. Però estic tranquil perquè tenim plantilla per lluitar per tots els títols. S’ha fitxat bé i ja hi havia un gran equip. El Barça és candidat a tot i això és el que m’agrada.”
També candidat a guanyar la Champions?
“Naturalment. La Champions m’il·lusiona especialment. No em puc ni imaginar com deu ser jugar un partit d’aquestes característiques. Deu ser increïble. És una competició fantàstica i el Barça ha de lluitar sempre per guanyar-la. Tots els anys. Després també hi ha la lliga, lògicament. La lliga la guanya el millor. Són 38 jornades. L’equip més regular és qui la guanya. Mereix el valor oportú i en aquest sentit entenc les paraules de Messi el dia del Gamper posant de manifest la importància de la lliga. El culer ha de tenir clar que lluitarem per tot. Per això he vingut aquí.”
Digui’m tres laterals de referència. Retirats o en actiu.
“Roberto Carlos. Tot i que jo aleshores era encara massa petit. Diria Michel Bastos. Crec que seria un bon mirall. També m’identifico molt amb Jordi Alba. Tenim un futbol similar. I diria també Dani Carvajal. M’agrada també com a lateral.”
‘Fortnite’ o macarrons amb pollastre?
“[Riu] Ho tinc clar. Fortnite. És addictiu.”
Antoine Griezmann també és un gran adepte al joc.
“Sí, ho sé. Ja hem parlat del tema. Tenim pendents unes partides. Però encara no tinc la PlayStation aquí a Barcelona.”
I el tema cuina?
“El meu plat estrella com deies són els macarrons amb pollastre. Tot i que la meva dona diu que no sé cuinar gaire res més. M’agrada menjar. A Andalusia es menja molt bé i aquí a Barcelona també.”
Ha tingut temps de visitar la ciutat?
“Sí. L’altre dia vaig estar passejant per passeig de Gràcia. També vaig anar a la Barceloneta. La platja em sedueix. Pensa que m’he criat a Màlaga.”
A Neymar també li agrada la platja. Vindrà?
“Al Barça han de jugar-hi els millors futbolistes i Neymar ho és. Personalment m’encanta com juga. Em fascina. No he tingut l’oportunitat d’enfrontar-me a ell, però és talent pur. Un grandíssim jugador. És un futbolista determinant. Si al final ve al Barça, serà benvingut.”
Com va veure l’equip l’altre dia a San Mamés?
“Mai agrada perdre. La imatge no va ser la que tots hauríem volgut, però això tot just acaba de començar. Hi ha marge de millora.”
Mala sort amb les lesions també per ara. Messi, Suárez, Dembélé... Encara li tocarà debutar de davanter al final.
“Gols en faig [riu]. Ara parlant seriosament... això de les lesions va com va. Han estat totes casuals. A mi l’any passat també em va tocar estar un temps apartat i t’asseguro que soc una persona molt curosa amb la meva dieta, els horaris, els entrenaments... tot això és fonamental, però hi ha lesions que sempre tenen algun marge de mala sort. Pots ser preventiu i lesionar-te també. És futbol.”
Què li sembla tota la polèmica que s’ha originat ja en la primera jornada arran del canvi de reglament? Modric i Jorge Molina van ser expulsats per trepitjades al taló d’Aquil·les. Com veu la nova normativa?
“Hi haurà embolic amb la nova norma. Aviso. Crec que és perjudicial per al futbol. No només per als futbolistes de tarannà defensiu, també per a qualsevol jugador que sigui una mica intens. Jo puc anar a pressionar un rival per darrere i que aquest es clavi en sec i sense voler el trepitgi perquè no tens temps de reacció. Hi ha trepitjades i trepitjades. No totes són iguals. N’hi ha de fortuïtes i altres amb mala intenció i això un àrbitre de primer nivell ho ha de saber veure i valorar i no aplicar la targeta vermella indistintament. Cal revisar la nova normativa i donar-li una altra volta.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)