Barça

Cruyff custodia el temple

El Barça inaugura l’estàtua en memòria de Johan Cruyff, en un acte ple de solemnitat, gairebé tres anys i mig després de la seva mort

Avui, a partir de dos quarts de nou, a Sant Joan Despí, aixecarà el teló el nou estadi que porta el seu nom

El mestre ja custodia el Camp Nou. Sempre a prop de la pilota. Etern Johan. Mirada perpètua cap a l’estadi que l’ha venerat. Encara ara. Per sempre. Allà, immòbil. Impassible. Figura de culte. Guardià del model. O parafrasejant el periodista John Carlin, un simple tribut al més gran, un homenatge “al Déu de la religió que més fidels ha tingut mai en el món, com és el futbol”.

El Barça va inaugurar ahir l’estàtua en memòria de Johan Cruyff. L’escultura, feta de bronze, té una alçada de tres metres i mig, pesa uns 1.500 quilos i porta el segell de l’artista holandesa Corry Ammerlaan van Niekerk (nascuda a Alphen aan den Rijn, 1947), creadora també d’altres escultures a icones com Frank Rijkaard i Rinus Michels. La figura presenta un Johan carismàtic i autoritari, donant indicacions amb el braç dret, marcant el camí. El Johan que va enamorar en la seva etapa com a capità durant els anys setanta.

“Johan està on es mereix. Al costat del camp on va viure tantes i tanes tardes de glòria.” Ho va dir el seu fill Jordi durant el seu parlament. I així és. L’estàtua de Cruyff llueix ja a l’esplanada de la tribuna del Camp Nou, al costat d’un altre mite del barcelonisme com ho és Ladislau Kubala. En un cantó, l’escultura dedicada a l’hongarès dissenyada per Montserrat García Rius i inaugurada el 24 de setembre del 2009 per la directiva aleshores presidida per Joan Laporta. A l’altre cantó, el bust del president impulsor de l’estadi, Francesc Miró-Sans, una obra de l’artista Rosa Serra i inaugurada l’any 2001. I allà, entremig de tots dos, Johan.

L’holandès, que des de fa anys ja tenia una estàtua a l’Estadi Olímpic d’Amsterdam –aquella figura recorda el mundial del 74, al costat de Berti Vogts– té des d’ahir també presència al Camp Nou. Un reconeixement merescut i pendent des que va morir, el 24 de març del 2016.

“Quan en Johan ens va deixar vam experimentar un sentiment de buidor enorme. Ens vam quedar sense l’entrenador que ens va restaurar l’autoestima i que ens va fer adonar que amb esforç, talent i dedicació podíem assolir com a club tot allò que ens proposéssim. Avui és un dia molt especial per a tota la família culer. Amb aquesta estàtua el record de tot allò que Cruyff representa serà permanent. Ell i Kubala són dos mites del barcelonisme i conviuran per sempre en aquest espai tan emblemàtic com és el Camp Nou”, expressava el president Josep Maria Bartomeu. “És un orgull, un autèntic honor. Si el meu pare fos viu, segurament ara diria «en un moment donat, doncs aquí estic com a estàtua»”, va bromejar Jordi Cruyff, abandonant un moment de la solemnitat de l’acte.

En la inauguració d’ahir també hi van ser presents moltíssimes personalitats. Des del president de la Generalitat, Quim Torra, al cònsol honorari dels Països Baixos a Barcelona, el senyor Dirk Kremer. Naturalment també la família Cruyff, amb la seva esposa Danny Cruyff, i els seus fills Susila i Jordi. També els vicepresidents Jordi Cardoner, Jordi Moix i Enrique Tombas, i molts altres membres de la directiva. Gran representació també d’exjugadors, amb Charly Rexach, Ramon Alfonseda, Josep Maria Fusté, Mariano Angoy, José Mari Bakero, Eusebio Sacristán, Jordi Roura, Carles Puyol, el Chapi Ferrer, Audie Norris...

I avui, més. L’activitat es trasllada aquesta nit a la ciutat esportiva Joan Gamper. Allà tindrà lloc, a partir de dos quarts de nou del vespre, la inauguració de l’estadi Johan Cruyff, la nova casa del Barça B, el primer equip femení de futbol i també l’escenari dels partits europeus del juvenil A blaugrana. Un estadi amb capacitat per a 6.000 persones, amb homologació UEFA categoria 3. El juvenil A de Víctor Valdés i l’equip sub-21 de l’Ajax seran els encarregats d’aixecar el teló futbolístic, a partir de les nou.

CARACTERÍSTIQUES

L’estàtua, de bronze, fa tres metres i mig d’alçada i pesa uns 1.500 quilos

AUTORA

L’escultura és obra de l’artista holandesa Corry Ammerlaan van Niekerk

EMPLAÇAMENT

Està situada a l’esplanada de tribuna del Camp Nou, al costat de Kubala i Miró-Sans
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)