Barça

Inaugurada l’exposició sobre Montjuïc com a estadi refugi durant la Guerra Civil

El Barça i l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) han inaugurat una exposició que aprofundeix en l’etapa en què l’estadi Olímpic Lluís Companys va acollir 21.000 desplaçats durant la Guerra Civil.

En concret, segons recull l’agència EFE, el recorregut de la mostra se centra en els successos ocorreguts entre 1936 i mitjans del 1937, una etapa en què van arribar desplaçats sobretot de Guipúscoa, el centre de Madrid i diferents parts d’Andalusia, i es van arribar a concentrar alhora prop de 2.000 persones.

Durant l’acte de presentació de l’exposició Barça, més que no pas un club. Montjuïc, estadi refugi’, el vicepresident del Barça, Rafa Yuste, ha agraït la col·laboració amb l’ACNUR perquè “recorda que qui perd la memòria , perd la identitat”. “Al món hi ha 110 milions de refugiats, què menys que nosaltres amb el nostre escut per donar-los una mica d’esperança?”, exposava Yuste, que posava èmfasi en l’aliança del club català amb l’ACNUR. A l’acte, també hi havia el jugador del primer equip Ilkay Gündogan, ambaixador d’ACNUR: el director de l’oficina d’aquest organisme de l’ONU a Europa, Philippe Leclerc; la primera tinenta de batllia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el cònsol de Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem.

L’estadi Olímpic era el segon recinte més gran d’Europa per darrere de Wembley i estava preparant-se per als Jocs Olímpics de 1936, que finalment van tenir lloc a Berlín, capital de l’Alemanya nazi. Així doncs, es van habilitar passadissos per ubicar escoles -alguns nens rebien les classes a la gespa de l’estadi-, menjadors, safareigs, zones on les dones cosien, espais per fer gimnàstica, dormitoris i fins i tot una infermeria.

L’exposició també mostra imatges preses per la fotògrafa jueva Margaret Michaelis (Polònia, 1902), que es va exiliar a Barcelona davant l’auge del nazisme.

Una part del recorregut se centra en l’exili del FC Barcelona, que amb l’arribada de la guerra civil, va emprendre el seu exili particular en acceptar la invitació per jugar diversos partits a Mèxic, que s’acabaria convertint en una gira americana (deu partits a Mèxic i quatre als Estats Units). Aquell equip estava format per setze jugadors, deu dels quals van decidir quedar-se a l’exili davant les represàlies franquistes a Catalunya.

El 2022, una cosa similar va passar a l’estadi Arena de Lviv, a la regió ucraïnesa de Donetsk, quan va esclatar el conflicte amb Rússia. A principis del 2023, unes 170 persones desplaçades internes vivien a la part superior de l’estadi, condicionat per donar-los refugi.

Precisament, el Barça rep dimecres el Xàkhtar Donetsk, que juga aquesta temporada a Hamburg pel conflicte bèl·lic amb Rússia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)