Barça

L’Athletic, un rival ben dur

El Barça visitarà dimecres (21.30 h) San Mamés en els quarts, l’última eliminatòria a partit únic

S’enfronten els dos equips que més vegades han guanyat aquest trofeu: 31 els blaugrana i 23 els bascos

El Barça ja sap qui serà el seu pròxim rival en la copa. Serà l’Athletic. Després de les eliminatòries contra el Barbastre i l’Unionistas, puja el llistó. Els blaugrana hauran de visitar un dels estadis més temuts i exigents de primera per intentar aconseguir el bitllet per a les semifinals. Molta més sort ha tingut el Girona, l’altre equip català present en el bombo del sorteig que es va fer ahir al migdia a la seu de la federació espanyola. Els de Míchel es desplaçaran fins a Mallorca per enfrontar-se al conjunt dirigit per Javier Aguirre, que encara no ha encaixat cap gol en la competició. Completen les eliminatòries dels quarts de final el Celta - Real Sociedad i l’Atlético-Sevilla. Aquesta és l’última eliminatòria que es disputa a partit únic.

Un “clàssic” en la copa

L’Athletic és un vell conegut en aquesta competició. Des que s’ha implementat aquest nou format d’eliminatòria a partit únic, catalans i bascos, els dos equips que més vegades han guanyat aquest trofeu en tota la història –31 el Barça i 23 l’Athletic–, s’han vist les cares en tres ocasions. Els precedents no conviden a l’optimisme. En l’últim, el gener del 2022, en els vuitens de final, els bascos es van imposar per 3 a 2 a San Mamés en un partit que es va decidir a la pròrroga. Xavi no feia ni tres mesos que era a la banqueta culer. Menys temps feia que hi era Quique Setién quan el Barça també va quedar eliminat en mans del conjunt biscaí el febrer del 2020 en els quarts de final. Els blaugrana van perdre per 1 a 0, també a La Catedral, en un duel que podrien haver guanyat si no haguessin fallat tantes ocasions. Enmig d’aquests dos partits, es van enfrontar en la final disputada a La Cartuja (2020/21). Aquest cop sí, amb Koeman a la banqueta, la victòria va ser per als blaugrana. Es van imposar per 0 a 4 amb gols de Griezmann, De Jong i un doblet de Messi. Aquest va ser l’únic títol que es va aconseguir aquell curs. Si ens fixem en el global de les eliminatòries, el quadre català s’ha imposat en 19 i els bascos en 10. Dos històrics que tenen la mida ben presa a aquesta competició.

Dinàmiques oposades

Els dos equips arribaran a aquesta cita en dinàmiques totalment oposades, no només en la lliga, en què l’Athletic, amb un partit més, està empatat a punts amb els blaugrana, sinó també en la copa. La imatge que els dos conjunts han mostrat dins el terreny de joc és antagònica. Els de Xavi van superar en els setzens de final el Barbastre, no sense patir més de l’esperat contra un equip de segona federació. Els culers es van avançar amb gols de Fermín i Raphinha, però De Mesa va escurçar distàncies. Lewandowski va marcar de penal i, en el temps afegit, Marc Prat també va anotar des dels onze metres per afegir més emoció en el tram final de l’eliminatòria. En els vuitens, els blaugrana també van patir per vèncer l’Unionistas, un equip de primera federació. Els locals es van avançar amb una diana d’Álvaro Gómez, que va ser igualada per un gol de Ferran Torres abans d’arribar al descans. Els golassos de Kounde i Balde van segellar el pas als quarts, on ara es trobaran un Athletic motivat.

Els bascos, que sota les ordres d’Ernesto Valverde estan fent una temporada per emmarcar, ho han tingut més fàcil per plantar-se a aquesta eliminatòria. Primer van haver de lluitar contra un combatiu Rubí (1-2), però després van tenir triomfs més plàcids contra el Cayón (0-3), l’Eibar (0-3) i l’Alavés (2-0), i Asier Villalibre ha estat el gran protagonista, amb sis dels 10 gols que ha marcat l’Athletic. El Barça intentarà repetir el resultat de l’últim precedent entre tots dos conjunts per continuar aspirant a aquest títol. En la primera volta de la lliga, els culers van imposar-se per la mínima a Montjuïc gràcies a un solitari gol de Marc Guiu, que precisament debutava aquella nit amb el primer equip i va marcar en la primera pilota que va tocar. Eliminatòria d’altura entre dos aspirants a acabar aixecant el trofeu el 6 d’abril a La Cartuja.

El Girona, cap a Son Moix

L’equip gironí ja sap que per fer història i accedir, per primera vegada en els seus 93 anys de vida, a les semifinals de la copa del Rei haurà de superar el Mallorca a domicili, on tan bé li estan sortint les coses aquest any –invicte després de deu partits de lliga–. El conjunt dirigit per Míchel Sánchez va evitar ahir en el sorteig els rivals a priori més perillosos que queden vius en la competició, tot i que faran bé de no relaxar-se gens ni mica si volen superar el seu sostre en la copa i accedir a les semifinals, ja que el Mallorca passa un bon moment després d’haver perdut un sol partit, al Bernabéu per la mínima (1-0), en els dos últims mesos de competició.

L’equip blanc-i-vermell ja ha deixat a la cuneta el San Roque de Lepe (1-2) i l’Oriola (2-5), tots dos de segona FEF; l’Elx (0-2), i el Rayo (3-1), en un últim duel a Montilivi marcat per l’accelerada brutal dels de Míchel, amb tres dianes en només onze minuts joc. El Girona té encara a la retina l’últim precedent d’un enfrontament amb el Mallorca, en la primera volta de la lliga a Montilivi (5-3). Els de Míchel van haver d’aixecar un 0-1 matiner gràcies a una accelerada marca de la casa i quatre gols en el primer acte que deixaven el resultat provisional de 4-1 davant una afició blanc-i-vermella bocabadada.

RIVAL COMPLICAT

L’Athletic ha guanyat les dues darreres eliminatòries a partit únic

ÚLTIM CARA A CARA

Els blaugrana es van imposar a Montjuïc amb un gol de Marc Guiu en el minut 80 (1-0)
Celta - R. Sociedad
23/01 (21.30 h)
Mallorca-Girona
24/01 (19.30 h)
Athletic-Barça
24/01 (21.30 h)
Atlético-Sevilla
25/01 (21.30 h)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)