Feina feta (1-0)

El Barça ha fet la feina (1-0) contra Las Palmas i segueix acumulant victòries –5 en les últims 6 jornades– per continuar amb l’objectiu de posar-li la por al cos al Real Madrid en la lliga. Aquesta nit, el conjunt entrenat per Xavi, que sancionat ha hagut de mirar el partit des de la graderia, ha dormit a cinc punts del conjunt blanc que demà (21 h) rep l’Athletic.

Ha estat una primera part moguda, amb decisions arbitrals absolutament transcendents; dos gols anul·lats al Barça i una expulsió, la d’Álvaro Valles per vermella directa. Amb una d’elles ha iniciat el matx, amb una diana invalidada a Lewandowski, per fora de joc, clar. Diferent ha estat el següent, que li han anul·lat a Raphinha. La determinació del col·legiat és molt controvertida i, de fet, en el camp, cap dels àrbitres ha apreciat l’infracció, que li han dit des de la sala VAR. Raphinha, que ha finalitzat una gran acció col·lectiva del conjunt blaugrana, estava en fora de joc en la penúltima jugada, quan Lewandowski ha passat una passada en profunditat, que no ha tocat, però per la qual ha pugnat amb Saúl Coco, que ha refusat als peus de Raphinha i el brasiler ha marcat. La interpretació de l’àrbitre és que Raphinha està en fora de joc des del principi de la jugada i no és una jugada nova perquè Lewandowski no la toca i el brasiler interfereix, però costa d’entendre tot plegat perquè és que la posició de Raphinha no afecta en res en el què acaba fent el defensa.

Tot seguit, una nova aparició de l’àrbitre, per expulsar Álvaro Valles, per una entrada a Raphinha quan aquest marxava cap a porteria i aquesta quedava buida. Vermella directa claríssima i Las Palmas amb deu la resta de matx. Des d’aleshores, al Barça se li ha aplanat el camí ha arribat amb més claredat i n’ha tingut dues de bones; un travesser de Lewandowski i un xut creuat de Raphinha a fora. Els groc, entrenats per l’ex culer García Pimienta, han hagut de canviar plantejament amb deu i deixar estar la pressió alta que havia posat en dificultats als blaugrana als primers minuts. Han vorejat el gol també, amb un xutàs de falta, de l’especialista Saúl Coco, que ha marxat fregant el pal.

Després del descans, li ha costat al Barça fins que ha emergit Joao Félix des de la banqueta. El lusità duia escassos minuts al camp, quan s’ha tret del barret una magnífica passada des de tres quarts de camp cap a Raphinha (59’) que l’ha rematat de cap, cap a dins. De fet, ha estat de nou Joao Félix de sentenciar, amb una ocasió immillorable, però després de rebre una passada de Kounde a l’àrea petita, ha xutat de primera al travesser. Una errada important que no ha tingut transcendència finalment.