El Barça amansa la bèstia i fa història

A la tercera havia de ser la bona i ho ha estat. El Barça torna a ser campió d’Europa després de superar, per fi, a la seva bèstia negra, l’Olympique de Lió (2-0). L’equip blaugrana ja ho pot dir ben alt. Enrere queden els fantasmes del passat. Els de Budapest i, sobretot, els de Torí. El Barça torna a regnar a Europa per segon any consecutiu. Un gol d’Aitana Bonmatí ha encarrilat un partit històric, ja que el conjunt de Jonatan Giráldez ha tancat una temporada perfecta en alçar els quatre títols als quals optava. Un equip d’època. Ara bé, una setmana com aquesta i un partit com aquest, no podien tenir un final més poètic. Alexia Putellas, dies després de renovar, ha fet el gol de la victòria.

Ha estat un duel d’alternatives, amb moments per cada equip. En un San Mamés de rècord, amb 50.827 espectadors, el Lió ha protagonitzat la primera arribada a l’àrea rival i ha dificultat la sortida de pilota blaugrana a través d’una pressió alta. El Barça, però, no ha renunciat a la seva idea, si bé això ha provocat algunes pèrdues ràpides i en zones perilloses. Ara bé, quan les jugadores de Jonatan Giráldez eren capaces de triangular i trobar-se, era una delícia. La primera aproximació culer l’ha protagonitzat Graham Hansen. La noruega s’ha escapat de Bacha amb facilitat i ha trobat a Salma dins l’àrea, però el seu xut ha estat molt tou (6’). Aquesta jugada ha semblat treure la son de les orelles de les blaugrana, que s’han plantat molt bé a San Mamés, jugant d’un costat a un altre amb calma. Això sí, costava trobar espais i una referència ofensiva, amb una Mariona molt mòbil apareixent molt per la dreta.

El Lió ha esgarrapat segons al rellotge des del primer moment, servint els córners sense pressa. Ha estat en un servei de cantonada quan gairebé arriba el 0-1. Bronze ha pentinat la pilota cap a la seva porteria i l’esfèrica ha topat amb el travesser (14’). De la mateixa manera que la primera arribada blaugrana havia despertat el Barça, aquesta ocasió ha revifat el Lió, que ha gaudit dels seus millors minuts, posant al conjunt de Giráldez en dificultats. El Barça, però, ha sabut patir quan tocava. Malgrat tot, les ocasions han estat catalanes. Patri ha xutat al cos d’Endler (28’) i Hansen ha rematat massa creuat en una acció individual just abans del descans (45’).

El Barça, com a Eindhoven, ha sortit activat en la represa. Bona presentació. Només un remat de Renard per sobre el travesser ha inquietat l’equip (49’). La feina defensiva blaugrana era brutal, però faltava estar precís en els controls i les passades. Amb una afició encesa per les decisions arbitrals, el Barça ha donat la sensació de créixer. Rolfö ha fet una gran acció per banda, però Renard ha bloquejat el remat de Salma (60’). Poc després, explosió d’eufòria. Mariona ha trobat Aitana per dins i la Pilota d’Or ha fet la resta. Ha arrencat tot potència cap a l’àrea, s’ha fet l’espai i ha marcat en un xut que ha fregat en Gilles (63’). Pinya de les jugadores al córner i somriure d’Aitana.

Han arribat els minuts finals, on un campió es fa fort. Diani ho ha provat amb un xut que ha sortit per sobre el travesser (76’), però el Barça estava actiu i amb ganes d’ampliar la diferència. El partit s’ha frenat en el minut 78 amb una acció molt desafortunada per a les blaugrana. Ona Batlle s’ha fet sang en rebre un cop de bota a la cara per part de Diani. La francesa ha centrat a l’àrea i Cata Coll s’ha torçat el turmell en la caiguda. Totes dues han estat ateses i, per un moment, semblava que les dues havien d’abandonar el terreny de joc. La de Vilassar de Mar ha tornat amb un ull inflat i una gasa per tapar el tall. El Barça ha resistit malgrat els intents visitants, amb un remat desviat de Hegerberg (88’). Alexia, que va renovar dimarts, ha tingut els seus minuts en el tram final. I quins minuts. En l’afegit, la capitana, que va renovar dimarts, ha fet el 2-0 definitiu.

Que tots els culers guardin aquests records, perquè aquest equip és històric i un dia s’acabarà. La sort que tenim tots de gaudir-les. La tercera Champions ja és una realitat.