Barça

No hi ha cap cas igual

La resolució del CSD, que permet al Barça inscriure Dani Olmo i Pau Víctor de manera provisional, ha aixecat polseguera, encara que no hi ha cap precedent igual que el dels dos jugadors del Barça en el futbol professional

Dani Olmo i Pau Víctor ja poden tornar a jugar amb el Barça. El Consell Superior d’Esports (CSD) va concedir al club presidit per Joan Laporta la cautelar urgent, mesura que permet a l’entitat culer inscriure tots dos futbolistes de manera provisional fins que l’òrgan del govern estatal no resolgui l’assumpte. De fet, els dos jugadors ja estan disponibles per a Hansi Flick i, per tant, podran disputar la final de la supercopa de diumenge. La determinació ha aixecat polseguera. La realitat, però, és que el CSD hi veu una base jurídica i en el comunicat en què va anunciar la decisió va parlar d’una “possible concurrència d’una causa de nul·litat de ple dret i l’existència de perjudicis immediats i de difícil reparació” per justificar-la.

LaLiga i la Federació Espanyola de Futbol (FEF) van refusar la reinscripció de Dani Olmo i Pau Víctor, agafant-se als articles 130.2 i 141.5 del reglament general de la FEF, que es refereixen a la impossibilitat que un jugador que ja ha tingut llicència federativa amb un club i hagi estat donat de baixa en la mateixa temporada, pugui tornar a ser inscrit novament al mateix club. Unes lleis que han propiciat en els darrers temps diversos casos de futbolistes que no han pogut ser inscrits. Cap, però, és igual que el de Dani Olmo i Pau Víctor, que no han canviat d’equip, i que ve generat des de l’origen també per unes altres normatives, la del control financer de LaLiga i la dels límit de temps per fer les inscripcions. Aquestes regles de l’ens presidit per Javier Tebas també han impedit la tramitació de llicències en altres casos, tots diferents als dels dos culers. En aquest sentit, el Barça, que ja està en la normativa 1:1, defensa que va respondre en cada moment als requeriments de la patronal perquè tots dos continuessin inscrits el 31 de desembre.

Samu Aghehowa (Granada, estiu del 2023)

Samu Omorodion, ara Samu Aghehowa, en tribut al cognom de la seva mare, va trobar-se l’estiu del 2023 amb la normativa del reglament de la FEF que impedeix a un futbolista tornar a un equip en el qual ja ha jugat si ha tingut fitxa amb un altre. Així, l’ariet de Melilla va fitxar per l’Atlético l’estiu del 2023, quan ja havia disputat un partit amb el Granada en el principi d’aquella campanya i, tot i que la intenció de l’entitat colchonera era cedir-lo de nou al conjunt granadí, no va ser possible. Finalment, va marxar cedit a l’Alavés.

Pedro León (Getafe, estiu del 2014)

L’estiu del 2014, Pedro León i el Getafe van protagonitzar un embolic important. El futbolista murcià, que ja feia tres temporades que era al club azulón, es va quedar sense fitxa a l’inici de curs. L’entitat presidida per Ángel Torres no va poder-lo encabir en el fair-play financer de LaLiga i va decidir no fer-li la llicència en el tancament de mercat. El dirigent, de fet, va arribar a dir que no comptaven amb ell. Pedro León aleshores sí que va rebre el suport de la FEF i també de l’AFE (associació de futbolistes), no de LaLiga, i va recórrer a l’AFE. El CSD no li va donar la raó, però la justícia ordinària sí. Se li va fer la fitxa i dos mesos després va poder tornar a jugar amb el Getafe.

Shinji Okazaki (Màlaga, estiu del 2019)

A Shinji Okazaki li va passar a l’estiu del 2019, quan va fitxar pel Màlaga procedent del Leicester, una cosa semblant al mateix Dani Olmo a principi de curs amb el Barça. Així, el japonès va enrolar-se en el conjunt malagueny, amb el qual va fer la pretemporada, però l’entitat andalusa no va tenir marge salarial en el fair-play financer de LaLiga per inscriure’l i va haver-lo de deixar marxar i, dies després, com a agent lliure, va signar per l’Osca. Olmo, en aquest cas, va poder ser inscrit, ja que el Barça va trobar espai amb la lesió de Christensen.

David de Gea (Real Madrid, estiu del 2015)

El tancament de mercat de l’estiu del 2015 va tenir un nom propi: el de David de Gea. I és que l’aleshores porter del Manchester United s’entreveia com un nou reforç per al Real Madrid, però quan ja totes les parts estaven d’acord amb el traspàs i el contracte, els documents que havien de confirmar-ho tot plegat no van arribar a temps i el club madridista no va poder inscriure’l a LaLiga. Com que el fitxatge no s’havia oficialitzat, el sentinella va poder-se quedar a Manchester, on es va quedar vuit cursos més.

Kike García (Eibar, gener del 2016)

El gener del 2016, en el mercat d’hivern, Kike García va fitxar per l’Eibar procedent del Middlesbrough, però el trànsfer procedent de l’entitat anglesa va fer 10 minuts tard i ja no va poder ser inscrit. Al punta castellanomanxec el va penalitzar la normativa del límit de temps i LaLiga va ser inflexible. Així, ja amb el contracte signat, va quedar-se en el conjunt basc, però sense llicència federativa, va entrenar-se fins a final de temporada sense poder disputar ni un minut i mirant-se els partits des de la graderia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)