100 dies endreçant el club
La junta s'ha centrat en aquests dies a conèixer l'economia real del club
Elaborar l'esperada «due diligence» també ha estat un tema cabdal
La polèmica amb Cruyff va centrar els primers dies del mandat de Rosell
Demà Sandro Rosell compleix cent dies com a president del FC Barcelona. Tenint en compte que l'1 de juliol era el primer dia dels sis anys de govern de la junta directiva de Rosell, una mica més de tres mesos és poc temps per fer grans valoracions, però sí que és suficient per comprovar que Rosell està disposat a complir tot allò que va prometre als socis del club durant la campanya electoral. Rosell ha escollit ser un president molt diferent a Joan Laporta. No vol cap tipus de protagonisme i ha limitat les seves aparicions en públic. Pocs viatges acompanyant l'equip, algun discurs i la boca tancada fins al desembre, fet que ha provocat algunes crítiques per no haver defensat Pep Guardiola quan va ser durament atacat des de Madrid.
La transparència, l'austeritat i escoltar els socis van ser tres de les seves banderes durant la campanya. I ell i la seva junta treballen per complir-ho. Antoni Rosich va substituir Joan Oliver com a director general, el canvi més important d'un seguit de relleus que han anat produint-se en la part executiva del club conforme avançava l'auditoria laboral encarregada per la junta. El nomenament de Rosich va ser una de les primeres decisions de Rosell, que ben aviat va haver de començar a endreçar el passat. Laporta li havia deixat un regal en forma de nomenament de Johan Cruyff com a president d'honor. En el seu primer dia de mandat, la junta va voler aclarir que els estatuts no reconeixien aquest càrrec i Cruyff va tornar la seva insígnia un dia després. Rosell havia dit en la campanya que lluitaria per la unió dels barcelonistes i el seu mandat començava amb divisió. El president blaugrana, que també va buscar la normalitat convidant Laporta el dia del Gamper perquè participés en l'acte d'entrega del títol de lliga, va parlar amb l'holandès i, fins i tot, va anar a El Montanyà per mirar de solucionar el tema, però de moment només hi ha una treva. Cruyff ja ha dit que no tornarà a acceptar el càrrec i la junta diu que els socis decidiran si ha d'existir la figura de president d'honor, que s'hauria de fer modificant els estatuts. No hi ha cap punt en l'ordre del dia de la propera assemblea respecte a un canvi estatutari, i això es portarà a votació en una assemblea extraordinària que es podria fer el mes d'abril.
A Rosell el van acusar de governar només mirant el passat després d'un altre dels seus primers moviments, el viatge que va protagonitzar per reunir-se amb el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, barcelonista que s'havia enfrontat amb Laporta. L'actual president, que durant la campanya va avançar que governaria per a tots els culers, va dir que el president extremeny simbolitzava tots els barcelonistes de fora de Catalunya. Rosell restablia relacions com també les ha restablert amb l'Espanyol.
Després d'aquests primers moviments, i mentre els encarregats de la parcel·la esportiva es dedicaven a fer les plantilles per a aquesta temporada, la junta s'ha dedicat a fer un estudi detallat de totes les àrees del club, especialment l'econòmica, que acabarà el 16 d'octubre amb l'assemblea de compromissaris. El club ja va presentar els resultats d'una auditoria que van acabar amb la junta reformulant els números de l'exercici passat i convertint els 11 milions d'euros de benefici presentats per Xavier Sala i Martín en més de 77 milions de pèrdues, una quantitat que creixerà més quan el balanç sigui presentat en l'assemblea. Però el que els socis més esperen, i Rosell els ho donarà el dia 16 pel compromís de transparència que va adquirir amb ells, és el resultat de la due diligence i que dóna tot tipus de detalls sobre la gestió de l'anterior junta, alguns dels quals ja s'han anat filtrant abans del que hagués estat recomanable. L'estudi detallarà tot el que va fer la directiva anterior amb els diners dels socis, i l'actual ha decidit que siguin els socis, els propietaris del club, els que decideixin en l'assemblea si s'han de demanar responsabilitats als anteriors governants.
Paral·lelament a la confecció de la due diligence, la junta ha anat revisant contractes i compromisos de l'anterior, també de la fundació, que pretén ara arribar a acords amb altres fundacions i estudia no continuar amb la majoria de centres XICS que havia obert l'anterior directiva. Ha trencat qualsevol tipus de relació amb l'Uzbekistan i negocia amb Foster la remodelació del Camp Nou i amb l'Ajuntament de Barcelona pels terrenys del Mini.
Tot ho ha fet la junta acompanyada per la publicació d'un codi ètic de compliment obligat per als directius. No ho diu aquest codi, però Rosell va dir
que es vendria l'empresa BSM si era president del Barça i negocia per fer-ho. Aviat podria arribar a un acord.
L'ús del castellà, com en el congrés de penyes, no es repetirà
Rosell va deixar molt clar durant la campanya electoral que mentre ell fos president, el club no faria política. I algunes de les seves actuacions han rebut crítiques en aquest sentit. Per començar, pel fet de no assistir a la manifestació del 10 de juliol contra la sentència del Tribunal Constitucional referent a l'Estatut. Rosell era a Sud-àfrica representant el Barça. També va rebre crítiques per dirigir-se en castellà als assistents en el congrés mundial de penyes. Va explicar que ho havia fet per respecte als penyistes de fora de Catalunya. El club ha fet autocrítica en aquest sentit i no es tornarà a repetir. Tots els actes que es facin a Catalunya es faran en català. Rosell té molt clara la seva catalanitat i la del club, i diu que aquesta catalanitat també es pot ensenyar parlant, per respecte, en castellà. I així ho farà en els actes que es facin lluny de casa nostra.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024